Adliyelerdeki haksız nöbet uygulaması devam ediyor

Adliyelerdeki tüm birimlerin suçüstü nöbetlerine dahil edilmesinin sağlanması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Nisan 2013 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adliyelerdeki haksız nöbet uygulaması devam ediyor

Memurlar.Net'te, 24 Ekim 2011 tarihinde yayımlanan “Adliyelerde haksız nöbet uygulaması” konulu yazıda; Adliyelerde mesai saatleri sonrasında nöbet uygulamasının olduğunu, nöbet listelerinin ise Cumhuriyet Başsavcılığı biriminde çalışanlara Cumhuriyet Başsavcılıkları, mahkemelerde çalışan personelin nöbet listesini ise Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarının tanzim ettiğini;ancak bu nöbet listesine bazı birimlerde çalışan personellerin dahil edilmediğini, bu hususun da hakkaniyetle bağdaşmadığını, Cumhuriyet başsavcılıkları ve adalet komisyonlarının yapmış olduğu nöbet listesinde bazı birim çalışanları nöbet listesine dahil etmemesinin personel arasındaki iş barışını olumsuz etkilediğine ilişkin hususlara değinmiştik.

Adliyelerde, mesai saatlerinden sonra nöbet uygulaması vardır; yani mahkeme ve savcılık çalışanları adli olaylarda etkinlik sağlamak amacıyla nöbetçi hakim ve savcı ile birlikte nöbet tutmaktadırlar. Tutulan nöbetlerin nev'i adli olaylara ilişkindir. Yani; savcılıkta çalışan zabıt kâtibi, şoför; gecenin bir vakti şüpheli ölüm olduğunda nöbetçi cumhuriyet savcısı ile olay yerine intikal edip ölü muayene işlemlerini ve gerekli adli işlemleri yapmaktadır. Mahkemeye sevk edilecek kişi/kişiler olduğunda ise yine nöbetçi cumhuriyet savcısı ile nöbetçi zabıt kâtibi adli nöbetin gereği olarak gerekli işlemleri yapmaktadır. Mahkemede çalışan personel ise, kendilerine savcılık tarafından sevk edilen olaylara ilişkin gerekli işlemleri yapmaktadır, ya da hakkında yakalaması bulunan şahısların mahkemeye sevk edilmelerinde gerekli adli işlemleri veya adli nöbet ile alakalı işlemleri yapmaktadırlar. Adliye personelinin nöbet usulünün nasıl olduğunun anlaşılması ile konunun bütünlüğünün birlik oluşturmasından dolayı adliyelerdeki nöbet uygulamasının nasıl olduğuna ilişkin konu izah edilme gereği görmüştür.

Memurlar.Net'te 24 Ekim 2011 tarihinde yayımlanan “Adliyelerde haksız nöbet uygulaması” konulu yazıdan sonra Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 08 Aralık 2011 tarihinde tüm teşkilata göndermiş olduğu yazıda; 24 Ekim 2011 tarihli yayımlamış olduğumuz yazıda bahsettiğimiz hususların göz önünde bulundurularak, nöbet çizelgesine dahil edilmeyen personelin, nöbet çizelgesine dahil edilmesi hususunda gerekli özenin gösterilmesini ve nöbet ile alakalı hangi konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 08 Aralık 2011 tarihli yayımlamış olduğu yazı mahiyeti gereği gayet yerinde bir yazı olmuştur;ama bu yazıda istenilen hususlar maalesef bazı adalet komisyonları ve Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yerine getirilmemektedir. Yani, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün tüm teşkilata gönderdiği ve adalet komisyonları ile Cumhuriyet Başsavcılıklarından maiyetlerinde çalışan adliye personelinin tümünü suçüstü nöbetlerine dahil etmesini isteyen yazısı bazı adalet komisyonları başkanlıkları ile Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından dikkate alınmamaktadır.

Memurlar.Net'in Forum Kategorisinin Adalet Personeli Bölümünde açılan Adli nöbetleri tüm birimlere uygulamayan adliyeler var mı ? başlıklı konudan da anlaşılacağı üzere; maalesef bazı adliyelerde halen bazı birimlerin adli nöbetlere dahil edilmediğine ilişkin uygulamanın devam ettiği müşahede edilmiştir.

24 Ekim 2011 tarihinde yayımlanan “Adliyelerde haksız nöbet uygulaması” konulu yazıdan da bahsedilen hususların tekrarında fayda olmaktadır. Şöyle ki; suçüstü nöbetleri başka kurum personelinin tutmuş olduğu nöbetlere benzemez;tabiî ki başka kurum personelleri tutmuş oldukları nöbetlerde fazlasıyla yorulmakta, fazlasıyla emek harcamaktadırlar;ama adliye personelinin tutmuş olduğu nöbetin saati ve zamanı belli olmamaktadır. Şöyle ki; sorgu işlemleri Sulh Ceza Mahkemelerinde yapılmaktadır, yani savcılık tarafından tutuklamaya sevk edilen şahısların ilk sorguları Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yapılmaktadır. Şahıs ya da şahıslar tutukluluğa sevk edildikten sonra gerekli işlemler Sulh Ceza Mahkemesinde görevli olan nöbetçi zabıt kâtibi, mübaşir, nöbetçi hakim tarafından yerine getirilmektedir. Bu kişinin sorgusunun ne zaman biteceği ise tutuklanması talebiyle sevk edilen kişilerin sayısının miktarına göre ve suçun nev'ine göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle örgütlü suçlarda tutuklanması talebi ile 100 kişinin gönderildiği durumların da olduğunu unutmamak gerekmektedir. 100 kişinin tutuklanması talebi ile mahkemeye sevki demek o 100 kişinin ayrı ayrı ifadelerinin alınması demek bu da o mahkemede nöbetçi olan personelin sabahlara kadar adliyelerden ayrılamaması anlamına gelmektedir. Suçüstü nöbetine dahil edilmeyen personel ise, tüm bunlardan habersiz ayın on beşinci gününü beklemektedir. Burada izah etmeye çalıştığımız husus;suçüstü nöbeti tutan personel ile suçüstü nöbeti tutmaktan muaf tutulan birim çalışanlarının aynı iş yoğunluğuna sahip olmadığıdır.

Eğer hakkaniyetli bir iş yapılmak isteniliyor ise, adliyelerdeki tüm birimlerin suçüstü nöbetlerine dahil edilmesinin sağlanması gerekmektedir.Adliyelerdeki suçüstü nöbetlerinin etkin şekilde uygulanıp uygulanmadığının ise teftişe gelen adalet müfettişleri ve HSYK müfettişleri tarafından denetlenmesi yönünde gerekli talimatlar verilmelidir. Bazı adalet komisyonları ile Cumhuriyet Başsavcılıklarının nöbet işlerinde bazı birimleri muaf tutmaları son derece yakışıksız ve hakkaniyetsiz bir uygulamadır.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net Forum

Adalet Personeli Kategorisi Editörü

' ÇOTANAK '

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber