7 başlıkta Tarım gönüllülerinin sorunları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ocak 2006 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilindiği üzere 2004 yılı ocak ayında tarım eski bakanı sayın Sami Güçlü'nün 1000 köye 1000 tarım gönüllüsü projesı ile, 1021 adet ziraat muh. ve veteriner hekim koy ve beldelerde görevlendirildi.

Bu bizler ve Türk tarımı için gerçekten büyük bir adımdı. Tarım gönüllüsü arkadaşlar gittikleri yerlerde gerçekten üretim deseninin değişiminden tutunda verim artışsı, AB projeleri, sosyal projelerle çok önemli islere imza attılar. İlk etapta çok önemsenen bu proje, son zamanlarda unutulmaya yüz tuttu. Projenin başlangıcından beri var olan sorunların çözümü konusunda hiç bir adım atılmadı; atılmıyor.

Bizler geçici şarta bağlı sözleşmelerle çalıştığımız için hak aramakla ilgilide sıkıntılar yasamaktayız. AB arefesindeki ülkemizin sorun yasayacağını bildiğimiz tarım politikaları var, bunu değiştirebilecek 1000 tarımcı arkadaşa ve sorunlarına gösterilen bazı yanlış ve değişmesi gereken konuların sızın ağzınızda yansıtılmasının daha etkin olacağını düşündük. Bu amaçla tarım gönüllüsü arkadaşlar olarak aslında sayfalarla anlatılamayacak sorunlarımızı bir kaç ana
baslıkta özetliyorum, konuya duyarlı davranacağınıza inanıyor saygılar sunuyorum

1) Projede ki arkadaşlar serbest meslek erbabı olarak maliye bağ-kur kaydı ile mutahit gibi çalışmaktayız.

2) Özlük haklarımız (hastalanmak yolluk vb) yok

3) 6 ayda bır 10 gunluk ızınler brut hakedisimizden kesılmekte. Örnek: bir ilde brüt hakediş tutarı 1313,34 YTL 10 günlük ücret kesintisi 438 YTL geriye kalan tutardan % 18 KDV %20 gelir vergisi stopaj muhasebeci damga vergisi ve Bağ-Kur primlerı düşülünce izne ayrılmış olmak bedava çalışmakla eş anlamlı

4) hak edişlerde bir standardizasyon yok, her il ayrı rakamlarla calışmakta, brut ucret hersey dahıl 900 YTL ile calısan arkadaslar var, izin aldığı ayı sız dusunun

5) Proje koy merkezlı olduğu icin koyden gelıp hakedis yapmak bağkur prımı yatırmak KDV ve gelır vergısı beyannamesı vermek sıkıntı zamanında yapılmadığında hepsi cezaya gırmekte.

6) Hazırlanan projelere fınansman bulunamamakta.

7) Teknık alet ve ekıpman sıkıntı doğurmaktadır.


"Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi EKER, CHP Antalya Milletvekili Feridun BALOĞLU'nun "Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi" ile ilgili soru önergesini yanıtladı.

Tarım Bakanı EKER'in yanıtı şöyle:

YAZILI SORU ÖNERGESİ

Önerge Sahibi: Feridun F. BALOĞLU
Antalya Milletvekili

Esas No: 7/11183

Bakanlığınızın 2 yıl önce "Bin Köye Bin Tarımcı" sloganıyla ve büyük iddialarla uygulamaya başladığı "Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi"nin başarısız olduğunu gündeme getiren Antalya Ziraat Mühendisleri Odası; genç ziraat mühendislerinin büyük özverileri ile kimi yörelerde sonuç alınabildiğini ancak yaşanan olumsuzluklar nedeniyle tarım danışmanlarının yaklaşık yarısının görevlerinden istifa etmek zorunda kaldıklarını açıklamıştır.

Bu kapsamda;

SORU 1) Proje kapsamında görev alan ziraat mühendisi sayısı kaçtır?

CEVAP 1) Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi kapsamında bugün itibariyle 805 ziraat mühendisi, 195 veteriner hekim olmak üzere toplam 1.000 tarım danışmanı hizmet vermektedir.

SORU 2) Kaç mühendis, hangi nedenlerle görevden ayrılmıştır?

CEVAP 2) Projenin başlangıcından bugüne kadar; toplam 152 adet tarım danışmanı sağlık problemleri, ailevi nedenler, yen iş imkanı bulma ve İl Proje Yürütme Kurulu Kararı gibi nedenlerden dolayı görevinden ayrılmıştır.

SORU 3) Projenin uygulandığı köylerde toplanılması düşünülen yüzde 5 ve yüzde 10'luk katkı payları düzenli olarak toplanmış mıdır?

CEVAP 3) 2005 yılı içerisinde tarım danışmanlarını hak ediş bedellerinin yüzde 5'i tutarındaki katkı payları hizmet verdikleri köy/belde veya muhtarlık/belediye başkanlıklarınca ilgili Köylere Hizmet Götürme Birliği veya İl/İlçe Özel İdare Müdürlüğündeki proje adına açılmış olan hesaba yatırılmaktadır. Bu anlamda ülke genelinde "katkı payı toplanması" gibi bir ifadenin kullanılması yanlıştır.

Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi, Proje Uygulama Esaslarının, belde ve köylerin proje kapsamına alınma esaslarını düzenleyen 8.maddesinin (f) bendinde "Belde veya köyde çalıştırılacak danışmana ikinci yıl (2005) içerisinde ödenecek istihkak bedelinin yüzde 5'; üçüncü yıl (2006) içinde ödenecek bedelin ise
yüzde 10'u oranında katkı sağlaması hususunda köy muhtarlığı veya belde belediye başkanlığının yetkili organlarınca taahhütname verilmesi" hükmü yer almış, buna istinaden de 24 Şubat 2005 tarih 4 No'lu Proje Merkez Koordinasyon Kurul (PMKK) Kararı gereğince 01 Ocak 2005 tarihi itibariyle köy ve beldelerden katkı paylarının alınması, taahhütname verdiği halde katkı payı ödemeyen köy ve beldelerde hizmet veren tarım danışmanlarının hizmet yerlerinin katkı payı ödemeyi taahhüt eden köy/beldeler ile değiştirilmesi karara bağlanmıştır.

Köy/Belde katkı payları ödemeyen 25 köy/beldede hizmet veren tarım danışmanının çalışma bölgesi Proje Merkez Koordinasyon Kurulu Kararı doğrultusunda İl Proje Yürütme Kurulları tarafından değiştirilmiştir.

SORU 4) Türkiye genelinde toplanan katkı payı toplamı ne kadardır?

CEVAP 4) 2005 yılı içerisinde Türkiye genelinde hizmet vermekte olan tarım danışmanlarının görev yaptıkları köy/beldelerin tamamında, köy muhtarlığı ve belde belediye başkanlıklarınca yüzde 5 katkı payı ödenmiştir.

SORU 5) Tarım danışmanlarına aylık kaç YTL ücret ödenmektedir? Danışmanların köylere ulaşabilmesi için yol ücreti ödenmekte midir? Servis aracı sağlanmakta mıdır?

CEVAP 5) Proje Uygulama Esaslarının, Mali Hükümleri düzenleyen 15. maddesinde "Danışmanların hizmet bedelleri, İdarenin hizmet alım usulü çerçevesinde oluşacak fiyata göre belirlenir" denilmektedir. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere hizmet alım bedelleri, hizmeti satın alan idare tarafından belirlenmektedir. Şu an itibariyle hizmet veren danışmanların hak edişlerine ait veriler aşağıda belirtilmektedir.

Almış oldukları hak ediş tutarlarına göre;

En Düşük: 944,00 YTL
En Yüksek: 1.622,50 YTL
Ortalama: 1.260,45 YTL

Tarım danışmanları; memur, işçi veya sözleşmeli personel olmayıp, kendilerinden hizmet alım mevzuatları çerçevesinde tarımsal danışmanlık hizmeti satın alınan birer yüklenicilerdir. Bu nedenle yüklenicilere servis aracı tahsis edilmemiştir.

Ancak hizmet alım sözleşmelerinde yüklenicilere bir sözleşme döneminde (6 ay) eğitim ve yol gideri olarak hizmeti satın alan idare tarafından ortalama 200 YTL ücret ödenmektedir.

SORU 6) Projenin bitiminden sonra tarım danışmanı ziraat mühendisleri Bakanlığınızda çalıştırılacak mıdır?"

CEVAP 6) Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi; 1 Ocak 2004 ve 31 Aralık 2006 tarihleri arasında ve 3 yıl süreli olarak uygulamaya konulmuş, Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Su Ürünleri Mühendisi ve Gıda Mühendislerinden tarımsal danışmanlık hizmeti satın alınmasını esasa dayanan pilot bir projedir.

Proje kapsamında hizmet veren tarım danışmanları memur, işçi veya sözleşmeli personel olmayıp, kendilerinden hizmet alım mevzuatları çerçevesinde hizmet satın alınan kişilerdir. Bu nedenle Bakanlığımız Tarım Danışmanlarının işvereni konumunda değildir.

Ancak projenin bitiminde tarımsal danışmanlık sisteminin ülke genelinde yaygınlaşması amacıyla Bakanlığımız tarafından "Tarımsal Yayım Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı" hazırlanmıştır.

Diğer taraftan tarım danışmanlarının sayısının artırılması ile ilgili olarak; ülkemizde sayısı 6.762 olan Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin tarımsal danışmanlık hizmeti satın almaları teşvik edilerek, ülke genelindeki tarım danışmanlarının sayısını artırılmasıhedeflenmiştir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber