Rektörlerin YÖK taslağında, üniversitelere akademik, idari ve mali özerklik tanınarak YÖK'ün hakimiyet alanı daraltılıyor.

Haber Giriş : 25 Aralık 2003 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rektörlerin YÖK taslağında, üniversitelere akademik, idari ve mali özerklik tanınarak YÖK'ün hakimiyet alanı daraltılıyor.

Üniversitelerarası Kurul Alt Komisyonu üyelerinin hazırlayarak YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e sunduğu Yükseköğretim Yasa Taslağı, YÖK'ün yetkilerini tırpanlıyor. Taslakta üniversitelere akademik, idari ve mali özerklik tanınarak, YÖK'ün üniversiteler üzerindeki hakimiyet alanı daraltılıyor. Bilimsel özgürlük önündeki sınırlamalar kaldırılarak, öğretim elemanlarının bilimsel araştırmaları nedeniyle baskı veya kontrol altına alınması engelleniyor. YÖK'ün "öğretim elemanlarını üniversiteden atma" yetkisi de kaldırılıyor.

YÖK Başkanı Teziç istemediği için kamuoyuna açıklanamayan taslakta, YÖK'ün üniversiteler üzerindeki yetkileri kısıtlanarak özerklik yolunda büyük bir adım atılıyor. Taslakta akademik, idari ve mali özerkliğin çerçevesi çiziliyor. Üniversite özerkliği yasa güvencesi altına alınıyor.

Yetkiler üniversitelere

Bilimsel özgürlüğün tanımı yapılarak, öğretim elemanlarının bilimsel araştırmalarında ve araştırma sonuçlarını tartışmakta, yorumlamakta ve yayınlamakta özgür olacağı kaydediliyor. Taslakta, öğretim üyelerinin yapacakları araştırmalarda kişisel ve bilimsel ifade hakkının korunacağı, baskı veya kontrol altına alınmayacağı taahhüt ediliyor. 4 maddeye ayrılan akademik özerklik tanımında ise üniversitelere, kendi öğretim elemanını seçme, yükseltme ve görevden alma, öğrenci seçme ve kontenjanlarını saptama, öğretim programlarını planlayarak ders içeriklerini belirleme yetkileri tanınıyor. Bilimsel özgürlük ve akademik özerklik ilkelerinin taslağa konulmasıyla, öğretim üyelerinin ürettiği bilimsel yayınlar nedeniyle üniversiteden atılması uygulamalarına da engel olunuyor. Mali özerklik tanımıyla da üniversitelere kendi bütçesini özgürce kullanma ile öğrenci katkı paylarını, burs ve kredilerini belirleme hakkı veriliyor. Ayrıca üniversitelerin mali ve idari işlemleri ile ilgili 'hesap verilebilirlik ve şeffaflık' ilkesine de taslakta yer veriliyor.

Rektörlerin taslağında akademik, idari ve mali özerklik ilkesi gereği, YÖK'ün elindeki pek çok yetki üniversitelere devrediliyor. Yürürlükteki 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın YÖK'e verdiği asgari ders saatlerini ve sürelerini tespit etmek, üniversitelerin profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrolarını belirlemek, öğrencilerden alınacak harca ait önerileri karara bağlamak gibi yetkiler üniversitelere geçiyor.

YÖK SÜRGÜNÜNE SON VERİLECEK

YÖK'ün elinden alınan yetkiler arasında en dikkat çekici olanı ise "öğretim elemanlarını üniversiteden atma ve sürme" yetkisi. Yürürlükteki yasada "rektörün önerisi üzerine veya doğrudan, normal usulüne göre, yükseköğretim kurumları ile ilişiklerini kesmek veya denenmek üzere başka bir yükseköğretim kurumuna atamak" diye ifade edilen yetki, YÖK'ten alınıyor. Taslakta öğretim elemanlarının görev yerini değiştirme tasarrufu akademik özerklik ilkesi gereği üniversite yönetim kuruluna bırakılıyor. Böylece YÖK, yıllardır birçok öğretim üyesini sürgün ettiren ya da üniversiteden attıran bu yetki silahını kaybediyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber