Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeleri, Bu Soruları Maliyecilere Sormalı

Denge tazminatı yasa tasarısı hükümet tarafından TBMM'ye sevk edilmiş durumda. Yasa tasarısı, muhtemelen bu hafta, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecektir. Bu görüşmeler sırasında, kanun tekniği açısından bu derece kötü bir yasa tasarısının hangi maliyeciler tarafından yazıldığının, ek dersleri zamlı ödenen yüksek lisanslı ve doktoralı öğretmenlerin neden mağdur edildiğinin ve Başbakanlık ile bağlı kuruluşlarının neden taslaktan çıkarıldığının sorulması ve tatmin edici cevapların alınması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Şubat 2006 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir Maliye'ci olaya her zaman şu açıdan mı bakmalıdır?

Bu maddenin Devlete yükü şu kadardır, şunu yazarsak yük şu kadar artar?

Tabii ki hayır, böyle olmaması gerekiyor. Bunun yaratacağı etkinin, oluşturacağı güven bunalımının da öngörülmesi ve hesaba katılması gerekmektedir.

Ancak, bizim Maliyecilerimizde böyle bir düşünce tarzı ne yazıkki yok...

İşte son denge tazminatı yasa taslağı da bu açıdan ele alınmış ve bu mantıkla yazılmıştır.

MADDE BÖYLEMİ YAZILIR?

Herşeyden önce şunu sorgulamak gerekmektedir: 40 YTL tazminat verilecek, neredeyse iki sayfalık metin yazılmış ve kimsenin bir şey anladığı yok. Bir madde böyle mi yazılır?

Herkes, Maliyecilerin bir mali işin en doğrusunu bildiğini sanar. Ancak, bunu iddia edenler Denge tazminatı yasa tasarısının ilk maddesine mutlaka bakmalıdır. Bir kaç kişinin elinden çıktığı ve başkacada kimsenin kolay kolay çözümleyemeyeceği bir madde...

Oysaki biz memurlar.net olarak daha toplu görüşmeler sırasında alternatif bir metin yazmıştık. Bu metin tabiiki mükemmel değildi, ancak geliştirilebilir ve en azından bu derece kötü bir metin ortaya çıkmazdı.Bunun yerine;

"Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile varsa bunların döner sermaye kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilen memurlar ile aylıklarını 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre alanlara, subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara, yapılan sabit ödemeler sıralanıp, bunun dışında ilave ödeme almayan personele 1/1/2006-30/6/2006 tarihleri arasında 950 gösterge rakamının, 1/7/2006 tarihinden itibaren ise 1850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ek ödeme" şeklinde bir metin yazılabilirdi. Şayet istisna olarak belirtilecekler varsa bunlar belirlenebilirdi. Örneğin memurlara yapılan sabit ödeme kalemleri bellidir. Bunlar; gösterge, ek gösterge, taban aylılığı, kıdem aylığı ile zam ve tazminatlardır. Memurlardan bu ödeme kalemleri dışında ilave ödeme alanlara denge tazminatı ödenmeyeceği belirlenebilirdi. Aynı şey bu ödemeden yararlanması düşünülen diğer personel kanunlarına tabi personel içinde yapılarak madde metni daha kısa yapılabilirdi.

NEDEN ÖĞRETMENLER TEDİRGİN EDİLİYOR?

Şuanki uygulamaya göre, ek ders ücretleri yüksek lisans yapan öğretmenlere %25, doktora yapanlara ise %40 fazlasıyla ödenmektedi. Ancak bu uygulama, taslakla kaldırılmaktadır.

Bu düzenleme kaldırılırken, MEB'in bir çok düzenlemede yüksek lisans ve doktora yapmaya atıfta bulunduğu, eğitim durumundan dolayı nakle imkan tanıdığı acaba Maliyeciler tarafından bilinmekte midir?

Bu şekildeki bir tasarı ile kurulmuş olan sistemin alt üst edildiğini maddeyi yazanlar fark edebildi mi?

Bu konudaki haberimiz için tıklayınız. İki sendikanın yaptığı açıklama için şuraya tıklayınız.

NEDEN BAZI KURUMLAR TASLAKTAN ÇIKARILDI?

Başbakanlık ve bağlı kuruluşları daha önce taslak metninde yer almaktaydı. Anca, sonradan çıkarıldı. Edindiğimiz bilgilere göre Başbakanlık ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin fazla çalışması çıkarılmaya sebep olmuş. Oysaki burada çalışan personel saat17:00'den saat 18:30'a kadar çalıştığı için fazla çalışma ücreti almaktadır. Bu bir ek ödeme sayılmamalıdır.

Dolasyıyla daha önce taslakta yer aldığını düşünerek sevinen buradaki çalışanların bedduları alınmamalıdır. Zaten buradaki personelin çoğunun taşra teşkilatı bulunmadığından mali yükü etkileyecek bir artış olmayacaktır. Konuya ilişkin haberi görmek için tıklayın.

TEPKİLER NEREYE GÖSTERİLMELİ?

Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri milletvekillerin oluşmaktadır. Burada yer alan vekiller seçmenlerden gelen taleplere Maliyeciler gibi yaklaşmayacaktır.

Bu nedenle duyarlı ziyaretçilerimizi kendi vekillerine ulaşmaları yararlı olacaktır.

Ancak şunu belirtmeliyiz. Kesinlikle mail'i tek ulaşım aracı olarak kullanmayınız. Telefon ve Faks çok daha etkin bir araçtır.

İletişim için şu adresleri kullanınız.
Faks: 420 53 68

Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerini görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber