Turşucu köyün, kadın işçileri

TÜRKİYE'nin en önemli turşu üretim merkezlerinden biri olan Bursa'nın Orhangazi İlçesi'ne bağlı Gedelek Köyü'nde, yeni sezon salatalık, biber, erik, şalgam turşularının hazırlık çalışmaları başladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Ağustos 2013 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Turşucu köyün, kadın işçileri

Türkiye'nin en önemli turşu üretim merkezlerinden biri olan Bursa'nın Orhangazi İlçesi'ne bağlı Gedelek Köyü'nde, yeni sezon salatalık, biber, erik, şalgam turşularının hazırlık çalışmaları başladı. Çeşitli illerinden çalışmak için bu köye gelen kadınlar, kamyonlardan turşuluk biber ve salatalıkları sırtlarında imalathaneye taşıyorlar. Köy Muhtarı Osman Trak, "Köyümüz adeta Organize Sanayi Bölgesi gibi. Toplam 50 turşu imalathanesi bulunan köyümüzdeki tesislerde 43 çeşit turşu yapıyoruz" dedi.

Orhangazi İlçesi'ne bağlı bin 800 kişinin yaşadığı Gedelek Köyü'nde, yeni sezon turşuların hazırlanması için çalışmalar başladı. Gedelek Köyü'ne Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dahil bir çok ilden çalışmak için gelen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler, gündüz turşu imalathanesinde görev yapıyorlar, akşamları ise servisler ile Orhangazi, Gemlik ilçeleri ile Yalova'daki otellerde kalıyorlar.

Köylerinde üretilen turşuların yüzde 10'unun, Türk Cumhuriyetleri, AB ülkeleri, Amerika ve Kanada'ya ihraç edildiğini söyleyen Köy Muhtarı Osman Trak, "Turşu sezonu için son hazırlıklar yapılıyor. Köyümüzde üretilen sebzeler artık ihtiyaca cevap vermiyor. Bu nedenle, küçük salatalıkları Balıkesir'den, biberleri Çanakkale'den, pancar ve lahanaları ise Afyonkarahisar'dan alıp kamyonlarla köyümüze getiriyoruz. Köyümüzdeki turşu imalathanelerinde sigortalı olarak 2 bin işçi çalıştırıyoruz. En büyük sıkıntımız kaliteli personel bulmak. Normalde işçilere asgari ücretten ödeme yapılırken, kaliteli personelin maaşları çok daha yüksek oluyor. Türkiye'de insanlar köylerden ve ilçelerden şehirlere göç ediyor. Bizde ise şehirlerden ve ilçelerden köyümüze çalışmak için geliyorlar. imalathanelerimizde, erik turşusu dahil tam 43 çeşit turşu yapabiliyoruz. Avrupa ülkelerine ayrıca isteklerine göre özel imalatlar gerçekleştiriyoruz" dedi.

KÖYDE FAKİR YOK

Gedelek Köyü'nde yaşayan aileler arasında fakir bulunmadığını belirten Köy Muhtarı Osman Trak, 460 haneli köylerinde 500'e yakın otomobil ve 100'den fazla traktör bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber