Yüksek lisanstan tayin hakkını kısıtlayan öğretmen yer değiştirme yönetmeliğine dava açıldı

Haber Giriş : 28 Mart 2006 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 30. Maddesinin b Bendinin 5. Fıkrası İle İlgili Ek Dava Açıldı.

DANIŞTAY İLGİLİ DAİRESİ

SAYIN BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmeyi Durdurma Taleplidir

Davacı : TÜRK EĞİTİM SEN (Türkiye Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

Vekili : Av. Nihat Kılıç
Necatibey Cad. 27/12 Kızılay/Ankara (231 35 20/21)

Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı

Konu : Davalı idarece hazırlanan, 4/3/2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ'nin, 30. MADDESİNİN b bendinin 5. Fıkrasının, "Lisans üstü öğrenim görmekte olan öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülükleri ertelenemez." İptali ve söz konusu madde hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesi talebidir. (Danıştay 2. Dairesinin 2006/505 Esas sayılı dosyası ile Birleştirme talebimiz vardır.)

OLAYLAR VE AÇIKLAMALAR

1- Davalı idare tarafından, 4/3/2006 tarihinde 26098 sayılı Resmi Gazete'de MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ başlıklı yeni bir yönetmelik yayınlanmıştır.

BİRLEŞTİRME TALEBİMİZ VARDIR

2- Tarafımızdan, Yönetmeliğin bir kısım maddelerinin iptali için Danıştay 2.Dairede iptal davası açılmıştır. Dosya numarası şudur;( Danıştay 2. Daire2006/505) Ek-2 Söz konusu davada 30. Maddenin b bendinin 5. Fıkrasının da iptal edilmesi talep edilecek iken söz konusu bu talebimiz sehven unutulmuştur. Bu nedenle ek dava açılmıştır. Bu davanın görülmekte olan asıl dava ile birleştirilmesini talep ediyoruz. Çünkü tarafları ve dava konusu aynıdır.

Yönetmeliğin 30. Maddesinin b bendinin 5. Fıkrası şu şekildedir;

"Zorunlu çalışma yükümlülüğünün ertelenmesi
MADDE 30- b) (5)Lisansüstü öğrenim görmekte olan öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülükleri ertelenmez." (Ek-3)

Söz konusu bu madde, bugüne kadar yapılan bütün uygulamalara ve Anayasanın Eğitim özgürlüğü ile ilgili maddesine aykırıdır. Uygulamanın bu şekilde yapılması alanlarında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen çalışanların önünü tıkayacak, hiç kimse alanlarında kariyer yapamayacaktır. Bu uygulama bilimsel çalışma isteği içindeki insanların arzularını kıracak niteliktedir ve bu maddede kamu yararı yoktur.

Bu madde hakkaniyete ve adalete uygun değildir. Bu gibi idari işlemlerde idareye takdir yetkisi tanınmış ise de, bu yetkinin mutlak ve sınırsız olmayıp, anayasa, kanun, kamu yararı, amacı ve hizmet gereği ilkeleriyle sınırlı olduğu idare hukukunun bilinen ilkelerindendir. Bu itibarla takdire dayalı idari işlemlerin yargısal denetiminde Anayasa, yasa, kamu yararı, amacı ve hizmet gereklerine aykırı olarak tesis edildiklerinin tespit edilmesi halinde bu işlemlerin idari yargı yerlerince iptal edilecekleri kuşkusuzdur. Anayasanın 2. Maddesinde Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğu vurgulanmakta, 138. Maddesinin son fıkrasında ise, "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare hiçbir surette mahkeme kararlarını değiştiremez" yolunda çok açık ve kesin bir buyurucu kurala yer verilmektedir. Davalı idarenin eylemi bu kapsamda değerlendirilmeli ve buna göre işlem yapılmalıdır.

Hukuki Dayanak : Anayasa, İYUK ve ilgili her türlü yasa
Hukuki Delil : Yönetmelikler, yargı kararları
Sonuç : Yukarıda kısaca arz ve izah edilen ve sayın heyetinizce resen görülecek nedenlerle, 4/3/2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ'nin, 30. MADDESİNİN b bendinin 5. Fıkrasının, " Lisans üstü öğrenim görmekte olan öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülükleri ertelenemez." İptaline karar verilmesini, söz konusu madde hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesini, yargılama vekalet ve sair tüm giderlerin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekaleten saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı vekili

Av. Nihat Kılıç

Ekler:

1- Vekaletname

2- Daha önce açtığımız dava kaydı

3- İptali istenen yönetmelik maddesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber