TODAİE Akademik Personel Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 31 Mart 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1 ? 5/4/1976 tarihli ve 15550 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Akademik Personel Yönetmeliğinin 1 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Öğretim elemanları

MADDE 1 ? Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün öğretim üyeleri profesörler ve doçentler ile öğretim ve araştırma mütehassıslarıdır. Enstitünün öğretim elemanları; öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ve asistanlardan oluşur."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Doçent unvanını kazanmış olanlar arasından, Enstitü doçentlik kadrolarına yapılacak atamalarda, Öğretim ve Araştırma Mütehassısı kadrolarına yapılan atamada izlenen usule göre işlem yapılır. Enstitü Öğretim ve Araştırma Mütehassısı kadrosunda iken doçent unvanını alanlar, Genel Müdürün onayı ile doçentlik kadrosuna atanırlar."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

"EK MADDE 2 ? Enstitüde ihtiyaç duyulan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim-öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, öğretim görevlisi olarak veya ders saati başına ücret ödenmek suretiyle görevlendirilebilirler. İhtiyaç duyulan öğretim görevlisinin alanı ve sayısı Akademik Kurulun görüşü alındıktan sonra Genel Müdürün önerisi üzerine Yürütme Kurulunca kararlaştırılır. Öğretim görevlileri, Yürütme Kurulu tarafından belirlenen atama ve görevlendirme ilkeleri doğrultusunda, öğretim üyeleri arasından kurulacak üç kişilik Sınav Kurulunun olumlu görüşüyle, Yürütme Kurulu kararına dayalı olarak Genel Müdür tarafından atanır.

Öğretim görevlisi kadrosuna atanabilmek için belirlenecek koşullara ek olarak, son başvuru tarihine göre son iki yıl içinde alınmış olması şartıyla, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) en az 70 puan veya Yürütme Kurulunca kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliği olan merkezî bir sınavdan eşdeğer bir puan almış olmak gerekir. Adayın, bilimsel eserlerinin yeterliğinin yanı sıra yapılacak yazılı ve sözlü bilim sınavlarının her birinden en az 75'er puan alması ve ayrıca vereceği deneme dersinden Sınav Kurulu tarafından başarılı sayılması zorunludur.

Öğretim görevlilerinin atanma süresi en çok iki yıldır. Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bu süre sonunda göstermiş oldukları başarı dikkate alınarak görevlerine devamında yarar görüldüğü takdirde yeniden atanabilirler.

Öğretim görevlilerinin aylık karşılığı haftalık ders saatlerinin hesaplanmasında, Enstitü tarafından yürütülen örgün ve yaygın eğitim programları birlikte değerlendirilir. Öğretim görevlilerine, aylık karşılığı ders yükü dolmayan durumlarda, buna karşılık gelmek ve haftada 30 saati geçmemek üzere, okutmak zorunda oldukları asgarî sürenin üç katı kadar süreyle araştırma, yayın ve öğretime destek niteliğindeki diğer görevler verilebilir.

Öğretim görevlileri, Enstitü dışında özel bir iş göremezler ve serbest meslek icra edemezler."

"EK MADDE 3 ? Enstitünün örgün ve yaygın eğitim programlarında öngörülen belirli dersleri okutmak veya uygulamak üzere okutman istihdam edilebilir. İhtiyaç duyulan okutmanların alanı ve sayısı Akademik Kurulun görüşü alındıktan sonra Genel Müdürün önerisi üzerine Yürütme Kurulunca kararlaştırılır.

Okutmanlar, Yürütme Kurulu tarafından belirlenen atama ve görevlendirme ilkeleri doğrultusunda, kurulacak üç kişilik Sınav Kurulunun olumlu görüşüyle, Yürütme Kurulu kararına dayalı olarak Genel Müdür tarafından atanır.

Yabancı dil okutmanı kadrosuna atanabilmek için belirlenecek koşullara ek olarak, son başvuru tarihine göre son iki yıl içinde alınmış olması şartıyla, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) en az 90 puan veya Yürütme Kurulunca kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliği olan merkezî bir sınavdan eşdeğer bir puan almış olmak gerekir. Adayın, yabancı dil belgesinin yanı sıra Sınav Kurulunun yapacağı yazılı ve/veya sözlü dil sınavından da en az 90 puan alması zorunludur.

Okutmanların atama süresi en çok iki yıldır. Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bu süre sonunda göstermiş oldukları başarı dikkate alınarak görevlerine devamında yarar görüldüğü takdirde yeniden atanabilirler. Yabancı dil okutmanlarının, yeniden atanabilmeleri için ilk atamada aranan yabancı dil bilgisi düzeyini koruduklarını belgelendirmeleri zorunludur.

Okutmanların aylık karşılığı haftalık ders saatlerinin hesaplanmasında, Enstitü tarafından yürütülen örgün ve yaygın eğitim programları birlikte değerlendirilir. Okutmanlara, aylık karşılığı ders yükü dolmayan durumlarda, buna karşılık gelmek ve haftada 30 saati geçmemek üzere, okutmak zorunda oldukları asgarî sürenin üç katı kadar süreyle çeviri, tercüme ve öğretime destek niteliğindeki diğer görevler verilebilir.

Okutmanlar, Enstitü dışında özel bir iş göremezler ve serbest meslek icra edemezler."

Yürürlük

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber