Kamu Yönetimi Temel Kanunu çerçevesinde yeniden yapılanma takımlarının oluşturulmasını öngören 2004/2 sayılı Başbakanlık Genelgesi

Haber Giriş : 17 Ocak 2004 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Yönetimi Temel Kanunu çerçevesinde yeniden yapılanma takımlarının oluşturulmasını öngören 2004/2 sayılı Başbakanlık Genelgesi

BAŞBAKANLIKTAN:
2004/2

Rekabetin yoğunlaştığı ve değişimin ivme kazandığı bir ortamda; ülkemizin yönetim yapısını sürekli geliştirmek, kamu hizmetlerini çağdaş standartlara kavuşturmak, böylece halkımızın kamu kuruluşlarından talep ve eklentilerine etkin bir şekilde cevap vermek amacıyla kamu yönetiminde yeniden yapılanmaya yönelik çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

TBMM'nin gündemine getirilmiş bulunan Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısının yasalaşması sonrasında kamu yönetiminde yeniden yapılanma konusunda yürütülecek çalışmalar yeni boyutlar kazanacak, bütüncül bir bakış açısına ve uygun bir zemine kavuşmuş olacaktır. Etkinliği ve katılımcılığı eksen alan yeni bir kamu yönetimi anlayışı, bu anlayışı gerçekleştirmeye dönük stratejiler ile merkezi idare ve mahali idarelerde çok sayıda köklü değişimleri gündeme getirecektir. Tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi ikincil düzenlemeler, insan kaynaklarını geliştirme çalışmaları, bürokrasiyi azaltma girişimleri gibi tamamlayıcı unsurlar ile birlikte ele alındığında, kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarının kapsamı ve önemi ortaya çıkmaktadır.

Kamu yönetiminde yeniden yapılanma konusu geçmiş yıllarda da çeşitli vesilelerle gündeme gelmiş, ancak bu projeler ve politikalar siyasi ve toplumsal alanda yeterince sahiplenilmediğinden geliştirilememiş ve uygulanamamıştır. Yeterli düzeyde başarı sağlanamayışının nedenleri arasında; yeniden yapılanmaya ilişkin temel bir felsefenin ve modelin açıklıkla ortaya konulamamış olması bu kapsamda yeniden yapılanmanın gerektirdiği koordinasyonun sağlanamayışı önemli bir paya sahip olmuştur. Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı ve gerekçelerine ortaya konulan vizyon ve model, kamuda değişim için ortak bir zemin oluşturmaktadır. Ancak, bu modelin uygulamaya yansıması değişim sürecinin etkin bir şekilde koordine edilmesiyle sağlanabilecektir.

Bu çerçevede, yeniden yapılanmada kurum içi ve kurumlar arası etkin bir koordinasyonun sağlanması bakımından her bir bakanlık, bağlı ve ilgili kuruluş bünyesinde "Yeniden Yapılanma Takımları" ve Başbakanlık bünyesinde "Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Koordinasyon Kurulu" ile "Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Danışma Kurulu" oluşturulmasına lüzum görülmüştür. Dolayısıyla, her bir bakanlık ile bağlı ve ilgili kuruluşlarda daha önce oluşturulan Yeniden Yapılanma Takımları bu genelge hükümlerine göre gözden geçirilerek üye isimleri ile bakanlıklar kanalıyla en geç 22.01.2004 tarihine kadar Başbakanlık Makamına bildirilecektir.

Yeniden yapılanma esas itibariyle her bir kurumun kendi içinde oluşturacağı Yeniden Yapılanma Takımlarının çalışmaları ile gerçekleştirilecektir. Bakanlıklarda müsteşar, diğer kurumlarda ise en üst yönetici başkanlğında kurumun genelini temsil edecek nitelikte oluşturulacak olan bu takımlar, ihtiyaç halinde dışarıdan uzman kişilerin veya kurumların desteğini de alarak çalışmalarını yürüteceklerdir. Söz konusu takımlar, ilk aşamada yapacakları çalışmaları belli bir yönteme, takvime ve eylem planına bağlayarak en geç 01.02.2004 tarihine kadar Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Koordinasyon Kurulu'na bildireceklerdir. (Memurlar.net) Toplumun ilgili kesimlerinin katılımları sağlanarak yürütülecek olan bu çalışmalar sonucunda kuruluş kanunu ve ilgili diğer yasal düzenlemeler tüm kamu kuruluşlarını kapsayan temel ilkeler ışığında gözden geçirilecek, kurumun uzun vadeli vizyonu ile stratejilerine uygun hale getirilecektir. Yeniden Yapılanma Takımları, her ay düzenli olarak, yapılan çalışmalar, kaydedilen ilerlemeler, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırlayacak ve Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Koordinasyon Kurulu'na göndereceklerdir.

Kurumlar arası uyumun sağlanması, Yeniden Yapılanma Takımlarına rehberlik hizmeti verilmesi ve kamuda yeniden yapılanma çalışmalarının genel koordinasoynu Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Koordinasyon Kurulu tarafından sağlanacaktır. Kurul, kurumlardan gelecek eylem planlarını da dikkate alarak, yeniden yapılanma konusunda bir eylem planı hazırlayarak Başbakanlığa ve Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Danışma Kuruluna sunacaktır. Koordinasyon Kurulu marifetiyle, Yeniden Yapılanma Takımlarının temsilcileri bir araya gelerek tecrübelerini paylaşacak, yürüttükleri çalışmaların genel modele uygunluğunu tartışacak ve sürecin gerektirdiği tedbirleri belirleyerek aylık raporlar halinde Başbakanlık Makamına sunacaklardır. Bu kapsamda, Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Koordinasyon Kurulu ilgili tüm kurumlardan her türlü belge ve bilgiyi istemeye, kurum yetkililerini toplantıya çağırmaya, yerli ve yabancı uzmanlardan yararlanmaya, yeniden yapılanma konusunda basını ve kamuoyunu bilgilendirmeye, gerekli görülmesi halinde Bakanlıklar ile bağlı ilgili kuruluşlar bünyesinde oluşturulan Yeniden Yapılanma Takımlarının çalışmalarına katılmaya yetkilidir.

Ayrıca, Kamudan yeniden yapılanma konusunda genel çerçeveyi belirlemek, stratejileri oluşturmak, Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Koordinasyon Kuruluna rehberlik etmek, genel süreci izlemek ve değerlendirmek üzere Başbakanlık bünyesinde Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Danışma Kurulu oluşturulmuştur. En az üç ayda bir Başbakanlık Müsteşarı başkanlığında toplanacak olan kurul, görüş ve önerilerini bir rapor halinde Başbakanlık Makamına sunacaktır.

Bu itibarla, kamu kurum ve kuruluşları, yeniden yapılanma çalışmalarının zamanında ve etkin bir şekilde yürütülmesini teminen, Yeniden Yapılanma Takımları ile Koordinasyon ve Danışma Kurullarına gereken desteği sağlayacaklardır.

Bu genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber