Müezzinoğlu: Bazı hocaları üniversitede tutabilme şansımız yok

"Bazı hocalarımızı tam günün içinde üniversitede tutabilme şansımız yok. Onların astronomik bir pozisyonu var"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2013 16:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Müezzinoğlu: Bazı hocaları üniversitede tutabilme şansımız yok

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, muayenesi olan ve kendisine talep olan bazı öğretim üyelerini, devletin bugünkü imkanlarıyla maddi tatmin etme şansı olmadığını belirterek, "Bazı hocalarımızı tam günün içinde üniversitede tutabilme şansımız yok" dedi.

Kamuoyunda "tam gün" tasarısı olarak bilinen, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 'torba tasarının", TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

Tasarı üzerinde milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Bakan müezzinoğlu, çok büyük sorunları olan bir hadiseyi düzene sokmak istediklerini söyledi.

Üniversitelerin beklentileri ile ilgili ortak akıl oluşturmaya çalıştıklarını belirten Müezzinoğlu, "Muayenesi olan ve kendisine talep olan bazı öğretim üyelerini, devletin bugünkü imkanlarıyla maddi tatmin etme şansı yok. 100-200 binli rakamlar konuşuluyor. (Bu hocaları sistemin içinde tatmin edelim) dersek, mümkün değil. Yürütülebilir ve sürdürülebilir bir yapıyı kurmamız lazım. Bazı hocalarımızı tam günün içinde üniversite tutabilme şansımız yok. Onların astronomik bir pozisyonu var. Haklıdır da. Madem bu meziyetleri var, onlara talep var. Onları dışarıda değerlendirelim" dedi.

Bununla birlikte üniversitelerin onların bilimsel kabiiyetlerinden yararlanması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, bunun için onlara, sözleşmeli olarak üniversitelerde çalışma hakkı tanıdıklarını kaydetti.

Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Hocalarımız sabah 8'den akşam 5'e kadar mesaisini tam yapmalı. Bunu tam yaptıktan sonraki kısım ile ilgili düzenleme yapma ihtiyacı var. Hoca mesleğini 5'ten sonra icra etmek istiyorsa, birinci arzumuz kurumunda icra etsin. Bunu ağırlıklı olarak kurumunda yap, çerçevesi de budur. Günlük performansı ikiye ayırıyoruz. Yüzde 50'si bilimsel uygulamalar, yani eğitim, yayın ve akademik çalışmalar... Yüzde 50'si de uygulama. Gündüz bu performansı gösterdiyse akşam çalışma hakkı doğar. Hocanın 5'den sonra gerek kurumunda gerekse dışarıda çalışması, akademik ve uygulama performansı dikkate alınarak belirlenecek.

YÖK ve Sağlık Bakanlığı kanun çıktıktan sonra bir ay içinde kriterleri belirleyecek ve duyuracak. Bu kriterlerde bir arkadaş yüzde 80 aldı, diğer arkadaş yüzde 85 aldı. Bu durumda yüzde 85 alana sözleşme hakkı doğar. Birinci arzumuz hocaların üniversitede olmasıdır, kalmasıdır. Çünkü hocalar o üniversiteler ile büyüsünler, gelişsinler. Kurum da büyüsün hocalar da. Biz gündüzü merkeze alıyoruz, gündüzde de iki temel konu var: Akademik en az yüzde 50, uygulama en az yüzde 50. Gündüzleri bunları yaptıysa, akşam da çalışabilir."

Tasarının görüşmeleri maddeler üzerinde devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber