YDS'nin KPSS-A'ya etkisine dair sorular

A grubu (müfettiş, uzman, kaymakam) adayları için 2014 KPSS, 5-6 Temmuz'da yapılacak. Yeni yabancı dil sınav sistemi ise hala adayların kafasını karıştırıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Aralık 2013 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YDS'nin KPSS-A'ya etkisine dair sorular

KPSS A Grubu ve Yabancı Dil

A grubu (müfettiş, uzman, kaymakam) adayları için 2014 KPSS, 5-6 Temmuz'da yapılacak. Yeni yabancı dil sınav sistemi ise hala adayların kafasını karıştırıyor.

Kısa bilgi

2013 Ocak ayında yapılan yönetmelik değişikliği ile KPDS, ÜDS ve KPSS Yabancı dil sınavlarına son verildi. Artık ister akademisyen adayı ister KPSS adayı olsun isterse kamu görevlisi olsun herkes tek sınav olarak YDS'ye girecek.

YDS yılda 2 kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılıyor. 80 soru sorulan sınav test usulünde yapılıyor ve yanlışlar doğruları götürmüyor. Sınav süresi ise 150 dakika olarak belirlenmiş.

YDS'ye girilmemesi durumunda ne olur?

Kural olarak, bir KPSS puan türünün bileşenlerinin hepsinden en az birer tane işaretlenmediği sürece ilgili puan türü hesaplanmaz. Şuan 121 tane KPSS puan türü bulunmakta ve bunlardan 91 tanesinde Yabancı dil bileşeni bulunmaktadır. Yani YDS'ye katılmayan bir adayın 91 tane puanı hesaplanmamaktadır.

Yabancı dil A grubu alımlar için ne şekilde lazım oluyor?

YDS sonuçları A grubu adaylar için iki şekilde kullanılmaktadır:

Birincisi, ilkbahar YDS'ye katılan bir adayın ilgili yılın KPSS sınavına da girmesi durumunda, ilkbahar YDS puanı ile KPSS puanları beraber değerlendirilerek içeriğinde yabancı dil yer alan KPSS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaktadır.

İkincisi ise; A grubu ilanların bazılarında KPSS'den belli bir puan alıp belli bir sıraya girme şartının yanında yabancı dil sınavından da belli bir puan almış olmak (60,70,80 gibi) şartlar koyabilmektedir. Bunun için ise hem ilkbahar hem de sonbahar puanları geçerlidir.

A grubu adaylar için İlkbahar YDS'ye girmek zorunlu mu?

2013 KPSS sınav sonuçları için 2013 YDS İlkbahar sınavına katılınmasının zorunlu olduğu, YDS kılavuzunda açık olarak yer almıştır. Tıklayınız.

Diğer taraftan 2013 YDS Sonbahar Kılavuzunda ise "KPSS'den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) Sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır." denilmiştir. (Tıklayınız. Madde 1.4) Dolaysıyla 2013 YDS Sonbahar sonuçları 2014 yılındaki KPSS A puanlarında etkili olacaktır. Yine 2014 YDS İlkbahar sonuçları da 2014 KPSS-A sınav puanlarında etkili olacaktır. Ancak 2014 YDS Sonbahar sonuçları, 2014 KPSS-A puanlarına etki etmeyecektir.

YDS'ye iyice hazırlanmadan veya ciddi bir yabancı dil bilgisi olmadan A grubu kazanılamaz mı?

Kazanılabilir. Bazı KPSS puanlarında hiç yabancı dil bileşeni bulunmamaktadır. Yabancı dil bileşeni olan puanlarda ise hepsinde yabancı dil oranı yüksek değildir. %10 veya %20 dil oranı olan puanlarda dil haricindeki hukuk, iktisat, maliye gibi alanlardan iyi netler çıkaran adaylar zaten puanın yüksek bir bölümünü elde etmiş oluyorlar. Bu da zaten ilgili puanı almak için yeterli olmaktadır.

Yani, Kurum sınavına başvururken belli bir YDS aranmıyorsa ve kurum sınavında da extradan yabancı dil sorusu yoksa yabancı dil bilgisi zayıf da olsa bu tarz meslekler rahatlıkla kazanılabilir.

A grubu puan hesaplanması için YDS'den en az kaç yapmak lazım?

Böyle bir cevap sınırı yok. İçinde Yabancı dil bulunan KPSS A puanının hesaplanması için YDS'ye girip doğru veya yanlış fark etmeksizin en az bir sorunun cevaplanması yeterlidir. Ancak, kurum sınavına başvururken en az 60,70,80 almak gibi şartlar bulunuyorsa mutlaka bu puanların asgari düzeyde alınmış olması gerekir.

YDS'ye girince KPSS puanlarını ne kadar etkiliyor?

91 farklı puan türünün bileşenleri arasında Yabancı dil bulunmaktadır. Bu puanlara bakıldığında ise her puan türünde yabancı dil ağırlığının farklı farklı belirlendiği görülmektedir. Örneğin, kimi puanda yabancı dil ağırlığı o %10 iken başka bir puanda %20 veya %70 gibi farklı oranlar olabilmektedir.

YDS geçerlilik süresi ne kadar?

YDS geçerlilik süresi net bir şekilde belirlenmemiştir. Kılavuza göre YDS puanının geçerlilik süresini kurumlar kendileri belirleyecektir. 2013 YDS Sonbahar kılavuzunda yer alan açıklama şu şekildedir: "Sınavın geçerlilik süresi, kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacaktır. Ayrıca kurumlar kendilerine uygun geçerlilik süresi belirleyebileceklerdir."

KPDS ve ÜDS puanları hala geçerli mi?

KPDS puanlarının geçerlilik süresi 5 yıldı ancak bu sınav kaldırıldı. Şuan 2009 ilkbahar ve sonraki tarihli KPDS puanlarının geçerli olması gerekiyor. Ancak geçtiğimiz Nisan ayından bu yana birkaç kurum YDS haricindeki dil puanları ile başvuru alma konusunda adaylara sorun çıkarmış bulunmaktadır.

ÜDS geçerliliği konusunda ise bir süre sınırı bulunmamaktaydı. YDS'ye geçiş ile beraber kurumlar A grubu açısından ÜDS'ye sıcak bakmamaktadır.

Sonbahar YDS kılavuzunda yer alan açıklama şu şekildedir: Ancak, geçmiş yıllarda KPDS ve ÜDS'ye girip geçerli puanı almış adayların (KPSS'ye girecek adaylar hariç) bu hakları, ilgili mevzuatta belirtilen şekilde geçerliliğini korumaktadır.

2013 ilkbahar YDS'ye girdim. 2014 YDS'ye girmesem de 2014 KPSS'deki yabancı dil olan KPSS puanları da hesaplanır mı?

Evet. YDS'ler kendisinden sonra yapılan KPSS-A puanlarına etki etmektedir. Bu nedenle, 2013 İlkbahar dönemi YDS puanları, bu tarihten sonra yapılacak KPSS-A puanlarına dolaysıyla 2014 yılındaki KPSS-A puanlarına da etki edecektir.

Hangi dillerden YDS'ye girildiği önemli mi?

Evet. KPSS puanlarıne etki etmesi için YDS'ye İngilizce, almanca veya Fransızca dillerinden girilmiş olması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber