Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Tasarısının ayrıntıları

Haber Giriş : 15 Ocak 2004 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Tasarısının ayrıntıları

Avrupa Birliği mevzuatına uyum yasaları çerçevesinde gıda üretimi, tüketimi ve denetlenmesine ilişkin yeni düzenlemeler yapılacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıya göre, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, depolama, pazarlama ve halk sağlığını korumak amacıyla usul ve esaslar yeniden belirleniyor.

Tasarı ile, gıda maddeleri ve gıda ile temasta olan madde ve malzemeleri üreten işyerleri, asgari teknik ve hijyenik şartlara uyarak kuruluş, çalışma ve üretim izni almak, Bakanlığın düzenleyeceği gıda siciline kaydolmak ve sicil numarası almak, imal ettikleri gıda maddelerinin bileşiminde bulunan maddeleri Bakanlığa tescil ettirerek izin almak zorunda olacaklar. İzin ve tescile ilişkin tüm usul ve esaslar daha sonra yönetmelikle düzenlenecek.

Yine tasarıya göre kesim yerleri, et ve et ürünleri üretim tesilerine ilişkin izinler Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca verilecek. Bu konudaki usul ve esaslar da daha sonra yönetmelikle belirlenecek.

Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten işyerlerinde, işetmenin nev'i ve büyüklüğüne göre, gıda konusunda eğitim almış veya mevzuatla yetki verilen meslek mensupları ile zorunlu hallerde, Bakanlığın yayımlayacağı yönetmelikle risk analizine göre belirleyeceği kişilerin, sorumlu yönetici olarak atanmaları tasarı ile getirilmektedir.

Kanunun uygulanmasından ortaya çıkacak her türlü denetim Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca yapılacak. Kanun kapsamında gıda kontrol ve denetim hizmetleri ile bu hizmetlerde çalışan personelin görev yetki ve sorumluluklarına ve hizmet içi eğitimlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecektir.

Diğer taraftan tasarı ile 200'ü merkezde, 5000'i ise taşrada olmak üzere toplam 5200 kadro ihdas ediliyor. Bu kadroların 2100'ü veteriner hekim, geri kalanı ise mühendislerden oluşacak. Toplam 5200 kişilik kadro sadece ihdas edilen kadro olup bunlardan kaçına atama yapılacağı daha sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenecektir.

Tasarı ile getirilen bir diğer düzenleme ise Sağlık Bakanlığında "Çevre Sağlık Teknisyeni" olarak görev yapan toplam 500 sağlık memur kadro unvanlı personel kadroları ile birlikte, belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredilecektir.

Tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisi alt komisyonlarında kabul edildi. Tasarının önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulunun gündemine gelmesi beklenmektedir.

Memurlar.NET- Haber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber