Türk füzeleri Avrupa yolunda
TÜRKİYE’de üretilen lazer güdümlü saldırı füzesi Cirit, Avrupa’nın savaş helikopterlerine monte edilecek.

TSK'ya yapılan teslimatlar devam ederken Roketsan'ın ürettiği füzelerin Eurocopter savaş helikopterleri için de test ve entegrasyon çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Türkiye, milli helikopter "Atak" projesinde, Eurocopter'in ürettiği Tiger savaş helikopterini Fransa'da Ermeni tasarısının kabulunun ardından geçtiğimiz yıllarda devreden çıkarmıştı.
Türkiye daha sonra Fransa üretimi Tiger yerine, İtalyan üretimi T-129'u Atak projesi için seçmişti. Roketsan yetkilileri, Eurocopter savaş helikopterlerinden Cirit atışı çalışmalarının devam etttiğini açıkladı. Edinilen bilgiye göre Eurocopter firması, 2013'de Türkiye'den füze alımı için mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Cirit füzesinin test atışı için önce helikoptere entegrasyonu yapıldı.Avrupa'da üretilen savaş helikopterleri EC-365 ve Tiger'dan Cirit füzeleri ile atışlar yapıldı. Atışların devam ettiğini açıklayan yetkililer Cirit füzesinin batılı rakiplerinden daha etkili ve ucuz olduğunu bildirdi.
TÜBİTAK'ın müthiş füzesi!
Havada turlayıp "vur" talimatını bekleyecek
TÜBİTAK'ın geliştirdiği milli füze (SOM) üç yıl içinde dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu yeteneklerle donatılacak. "Kement" adı verilen haberleşme sistemi, füzenin hedefe yaklaştığında fotoğraf çekip karargaha aktarmasını sağlayacak. Böylece istenmeyen olayların, "kaçınılmaz hata"ların önüne geçilebilecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri için TÜBİTAK, Meteksan Savunma ve Milsoft'un işbirliğiyle yürütülen "Kement" projesi kapsamında SOM füzesi üzerine haberleşme ve görüntüleme sistemi yerleştirilecek. Örneğin bir terör kampına düzenlenecek operasyonda, F-16'dan atılacak bir SOM füzesi hedefine doğru ilerlerken, bilgisayar ağı üzerindeki tüm merkezler füzenin bulunduğu koordinat, izlediği rota, hedefi vurmasına kalan süre gibi bilgileri an be an takip edecek.
Hedefe ilerlerken füzenin kontrolünün, bir savaş gemisi ya da karargah tarafından devralınması da mümkün.
Füze hedefine yaklaşırken, Kement projesi sayesinde görüntü çekip eşzamanlı olarak aktaracak. Bu süreçte, füzenin havada daire ya da dikdörtgen çizerek belli bir koordinatta bekletilebilmesi mümkün.
Böylece karargah hedefi vurmadan önce son bir kontrol yapma şansı elde edecek. Hedef 'teyit' edilirse füze yoluna devam edecek. Hedefin vurulmasından vazgeçilmesi ya da yeni bir hedef belirlenmesi halinde, füzenin rotası değiştirilebilecek.
KİMLİK KARTI:
SOM FÜZESİ
Menzil: 250 kilometre
Havada kalış süresi: 30 dakika
Motor: Mikroturbo TRI 40
Ağırlık: 600 kg
Savaş başlığı: 230 kg.
Hürriyet-Habertürk