Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimi ile ilgili Danıştay 2. Dairesinin kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mayıs 2006 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kararın pdf halini görmek için tıklayın.

KARARIN SONUÇ BÖLÜMÜ ŞU ŞEKİLDEDİR:

Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 1.1.2000 tarihinden önce eski mevzuat hükümlerine göre Anadolu Lisesi öğretmenliğine atanmış olup anılan Yönetmeliğin geçici 1. maddesinin 1. fıkrası uyarınca kazanılmış hakları bulunanların, bu durumda olup da Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik uyarınca, norm kadro fazlası durumunda olanların, 2000 yılı sınavını kazanmış olan öğretmenlerin, dava konusu Genelgenin (A) bölümünde ( bu durumda olanlar açıkça belirtilmemiş ise de) haklarının korunmasının yer alması hukuken doğru olmakla birlikte; yukarıda açıklandığı üzere Anadolu liselerine atanmada asıl olan " Sınav" olduğuna ve normlar hiyerarşisinde daha alt sırada bulunan dava konusu Genelgeyle Yönetmeliğin seçme sınavına ilişkin hükümleri uygulanmayarak sınav usulü kaldırılmak suretiyle sınavı kazanamayan veya sınava girmeyenlere de Yönetmelik hükümlerine aykırı biçimde Anadolu Liseleri Öğretmenliğine atanma önceliği tanındığı anlaşıldığından dava konusu Genelge'nin tümünde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Diğer bir değişle. Yönetmelikte ana kural olarak öngörülen "sınav"; Genelge ile İstisna durumuna getirilmiştir. Ana kuralın ihmal edilmek suretiyle sınavsız atananlarla boş Kadroların doldurulmaya çalışılması, sicil, liyakat ve kıdem gibi unsurların Yönetmelikte öngörüldüğü şekilde dikkate alınmaması sonucu bu okullara atamaları düzenleyen Yönetmelik hükümlerine aykırı bir genelge uygulamaya konulmuştur.
Sayılan asli sakatlıklar dava konusu Genelgeyi uygulanamaz hale getirdiğinden, yönetmeliğe uygun yeni düzenlemeler yapılması yönünde Genelgenin tümü hakkında yürütmenin durdurulması kararı verimleştir

Kaynak: Türk Eğitim Sen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber