Memur plaza

Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetlerin yıllardır devleti küçültme vaatleri, kamu kurum ve kuruluşlarının hızla inşa edilen gökdelenleri karşısında inandırıcılığını yitirdi. Ankara'da 100-150 milyon dolarlık maliyetlerle inşa edilen ve lüks iş merkezlerini aratmayan binalara taşınan kamu kurum ve kuruluşları, emektar binalarını kaderine terk etti. Başkentte özellikle Eskişehir Yolu'nda sıralanan kamu binaları, aynalı camları, konforlu yapısıyla göz doldururken, şehir planlamacıları ve mimarlar, 'Önce binalar yapılıyor, sonra içleri dolduruluyor. İşletme maliyetleri karşılanmadığı için 5-10 sene içinde binalar eskiyor' diyerek bu tip bir yapılaşmaya itiraz ediyor. Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sayıştay, Diyanet İşleri, Halk Bankası ve TOBB tarafından satın alınan, ancak bir yıldır tek çivi çakılmayan TEKEL'in ikiz kuleleri bürokrasinin yeni plaza merkezi Eskişehir Yolu'nda konuşlanan binalardan bazıları.

Başkentin son plazası ise, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Eski otobüs terminali alanına kurulan plaza, belediyenin tüm birimlerini bir araya getirecek. Dış cephesi aynalı camlarla kaplanacak olan bina, ağustos ayında hizmete açılacak. Daha önceden EGO Hizmet Binası olarak planlanan yapı, son bir kararla belediye binasına dönüştürüldü.

Geçen ay ise Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara'nın çeşitli semtlerinde bulunan birimlerini tek çatı altında toplamıştı. Son teknoloji ile donatılan Söğütözü'ndeki bina, Amerikan oda tarzında döşenmişti.

Başkentteki en uzun ve en geniş bina kamunun tekelinde

BDDK kule gibi

Eski İş Bankası Genel Müdürlüğü olan 30 katlı 'gökdelen,' 108 metre uzunluğunda. BDDK'nın 6 yıldır kullandığı bina Ankara'nın en yüksek binası.

Dev belediye tesisi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ağustosta açılacak yeni hizmet binası, eski AŞTİ arazisi üzerinde. 30 katlı bina 96 bin metrekare alana sahip.

Sayıştay 354 metre

Geçirdiği yangının ardından yaklaşık 10 yılda yapılan Sayıştay binası Ankara'nın en geniş yapısı. 354 metre enindeki bina eklerle giderek büyüdü.

Diyanet İşleri komplekste toplandı

Diyanet İşleri Başkanlığı 'hizmetlerinin daha etkin ve verimli şekilde yürütülmesi' amacıyla 2001'de Eskişehir yolu üzerinde inşa edilen yeni binasına taşındı. Şehir içinde dağınık halde bulunan tüm birimler aynı binada toplandı. Tarım Bakanlığı'ndan tahsis edilen 36 bin 971 metrekarelik arsa üzerinde yapılan bina 10 yılda tamamlandı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Söğütözü'ndeki yeni binası, toplam 38 bin 730 metrekare kullanım alanına sahip, 22 katlı olarak inşa edildi. Bin 600 personelin görev yaptığı binada, üst düzey bürokratlar dışında tüm personel 40'ar metrekarelik 'açık bürolarda' görev yapıyor.

UZMANLAR İSYANDA

Kent şantiye gibi-Türkiye Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Uysal: ' Eskimiş binalar, yıkılıyor ya da köhneleşiyor. Ankara, sürekli bir şantiye halinde. Eskişehir yolu, plansız gelişiyor. Hiçbir planlama, öngörü yok. Bölgedeki ihtiyaç nedir, onlar belirlenmiş değil. Trafik ile ilgili altyapı çözülmüş değil'

Amip gibi çoğalıyorlar-Şehir Planlamacıları Odası Ankara Şube Başkanı Zafer Savaş Şahin:'Aynalı, içi pahalı malzemelerle döşenmiş bir bina yapılıp, o kamu kurumunun planlı şekilde binaya taşındığı söyleniyor. Kurumların ihtiyaçları karşılanmayınca, kamu sürekli bina yapıyor. Kamu binaları amip gibi çoğalıyor. Sürekli ek bina yapıyorlar. O plazaların belli bir işletme maliyeti vardır. Beş on yıl önce süper lüks olarak yapılmış kamu binası bu nedenlerle, kullanılamaz hale geliyor'

İKİZ KULELER

TOBB tarafından satın alınan Tekel'in ikiz kuleleri, 65 dönümlük bir alanda 37'şer kattan oluşan 8.5 şiddetindeki depreme dayanıklı iki bina. Halen boş olan kulelerin maliyetiyse 131 milyon dolar 1988 yılında inşaatına başlanılan ve 'akıllı bina teknolojisine göre' yapılan ikiz kulelere bugüne kadar 131 milyon dolar harcandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, (TOBB) 100 milyon dolar vererek aldığı, TEKEL'in ikiz kulelerini, Genel Merkez olarak kullanacak. TOBB, AB uyum sürecinde sektörlerin eksikliklerini gidermek amacıyla kuracağı sektör meclislerinin çalışmalarını bu binada sağlayacak. İkiz kulelerde TOBB'un teknopark kurma projesi de var.

İstanbul Belediyesi hızla devleşiyor

TÜRKİYE'nin en büyük metropolü İstanbul'da da kamu binalarının hızla artarak büyümesi önlenemiyor. Büyükşehir Belediyesi Saraçhane ve Merter'de iki binayla ayrı hizmet veriyor. Saraçhane'deki binanın 2002 yılında 14 trilyon keşif bedeliyle onarıma girmesiyle iki ayrı binada hizmet veren Büyükşehir Belediyesi, toplam 2 bin 877 personelini bu binalarda istihdam ediyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber