MİT'in TIR'larına 'olağan dışı' uygulama

Silah taşıdığı ihbarıyla durdurulan MİT'e ait TIR'larla ilgili soruşturmada 'olağan dışı' uygulamalar tespit edildi.

Haber Giriş : 13 Mart 2014 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT'in TIR'larına 'olağan dışı' uygulama

Adana Cumhuriyet Savcılığı, Adana'nın Ceyhan ilçesinde Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili soruşturmada 'olağan akışa' aykırı birçok durum tespit etti.

Savcılığın incelemesine göre; TIR'ların silah ve mühimmat taşıdığına dair ihbar sabah saat 07.30'da yapıldı. Ankara'dan yola çıkan TIR'lar birçok şehirden geçtiği halde güvenlik birimlerine 'mühimmat yüklü TIR' ihbarıyla ilgili hiçbir uyarı yapılmadı.

Nöbetçi savcıya bilgi verilmemiş

Savcılık, ihbarın ardından jandarmanın bilgi verdiği savcıyı 'seçtiğini,' yani görevli nöbetçi savcı yerine başka bir savcıyı aradığını da belirledi. Yani bölgenin sorumlu nöbetçi savcısı 'pas' geçildi. 19 Ocak günü nöbetçi savcı Atilla Rahimi idi. Savcılık Rahimi'nin ihbardan da, operasyondan da haberdar edilmediğini tespit etti.

Jandarma görevlileri nöbetçi savcı yerine o saatte evinde istirahat eden savcı Aziz Takcı'ya lojmanında bilgi verdi. Ve arama izni de savcı Aziz Takcı'dan alındı.

Dosyada ihbarın ilk halinde El Kaide sözünün geçmediği ancak bu ibarenin arama talebinde yer aldığına da vurgu var. El Kaide kelimesinin neden ve kim tarafından eklendiği de soruşturma konusu.

Arama yapan askerlerin ifadesi alınıyor

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında aramaya katılan askerlerin ifadesinin alınma işlemi de sürüyor. Bazı askerler verdikleri ifadelerde MİT'e ait olduğu belirtilen TIR'ların durdurularak aranmasına ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.

Evde istirahatteyken çağırdılar

Ceyhan İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görevli astsubay K. Ş, evdeyken komutanları tarafından birliğe çağrıldığını söyledi. Komutanlarının 3 TIR'da arama yapılacağını, TIR'larla ilgili mühimmat ihbarı geldiğini söylediğini belirten K. Ş, savcılık tarafından alınan arama kararlarının ise komutanlar tarafından kendilerine verilmediğini söyledi. K. Ş, TIR'daki şahısların kelepçelenmesi talimatı aldıklarını anlattığı öğrenildi.

'MİT mensubuyum, Başbakan'ın emri' diye bağırdı

K. Ş ifadesinde, TIR'lar durdurulduğunda bir kişinin bağırarak MİT mensubu olduğunu, yaptıklarının suç olduğunu, Başbakan'ın emri olduğunu, TIR'larda arama yapılamayacağını dile getirdiğini de belirtti.

MİT görevlisi TIR'ın anahtarlarını aldı

Astsubay K. Ş. ifadesinde, TIR'ları arama yapılacak Adana il merkezindeki Jandarma Kışlası'na götürmek için yola çıktıklarını, ancak aramalarda görevli bir yarbay ile TIR'larda bulunan ve MİT görevlisi olduğunu söyleyen kişinin kendilerini yolda durdurduğunu belirterek, "Durdurduktan sonra şoför ile MİT personeli göz göze geldi. Kamyon şoförü kontak anahtarını MİT personeline verdi. O arada bir kargaşa oldu. 5-10 dakika sonra MİT mensubu anahtarı şoföre tekrar geri verdi. Yarbayım hareket etmemizi söyledi" dedi.

Kasaları açmam istendi ama açmadım

Komutanlarının kendisinden TIR'daki kasaları açmasını ve içinde ne varsa tutanak tutmasını istediğini ifade eden K. Ş, söylenen emrin suç olduğunu, kasaları açmayacağını söylediğini, bu nedenle de komutanları ile tartıştıklarını ifade etti. Kendisinin TIR'a çıkmadığını belirten K. Ş, 7 komutanın TIR'a çıkarak arama yaptığını söyledi. K. Ş, TIR'a çıkan komutanlarının isimlerini de savcılığa verdi.

Sabah 4'te arandım

Üsteğmen H.Ö, 19 Ocak sabahı saat 04.00'da komutanı tarafından arandığını ve TIR'larla ilgili ihbarın kendisine anlatıldığını belirterek, kısım amiri Ö. K ile savcı Aziz Takcı'ya giderek durumu anlattıklarını söyledi. Savcıdan arama kararı aldıklarını söyleyen H.Ö, TIR'ların durdurulduktan sonra içindeki bazı şahısların MİT personeli olduğunu belirttiklerini, TIR'lara eşlik eden araçtaki kişilerle jandarma arasında kargaşa yaşandığını ifade etti.

MİT personeli cep telefonuyla bizi çekti, 'Hesap vereceksiniz' dedi

TIR'ların önce serbest bırakıldığını sonra ikince kez durdurulduğunu belirten H.Ö, "TIR'ların ikinci kez durdurulduğu yerde bir MİT personeli geldi. Telefonu ile beni ve diğer personeli çekti. Bana "Bunların hepsinin hesabını vereceksiniz, bunun hepsinin hesabı sorulacak" dedi. Ben de "Elinden ne geliyorsa yap dedim" şeklinde ifade verdi.

Aramadan önce cep telefonlarımız toplandı

İfade veren jandarma istihbarat görevlisi M. A, olayın yolda kendisine anlatıldığını belirtti. Kendisine El Kaide'nin silah yüklü arabasının geçeceğine ilişkin bilgiler alındığının söylendiğini ifade eden M. A., "Sirkeli gişelerine geldiğimizde diğer jandarma ekipleri oradaydı. Tüm personelin cep telefonları toplandı. Sebebi söylenmedi. 3 TIR'ın geleceği ve plakaları söylendi. Savcının arama kararı gösterildi" dedi.

Savcı, kendi telefonuyla TIR'ların içini görüntüledi

TIR'ların durdurulduğunu, araçlardaki bazı şahısların üzerindeki silahların alınarak, kelepçelendiğini ifade eden M. A, olay yerine savcının geldiğini belirtti. Savcının TIR'ın üstüne çıktığını belirten M. A, "Savcı bey kendi cep telefonu kamerası ile fotoğraf çekti. Kayıt yaptı. Olay yeri inceleme ekiplerine inceleme talimatı verdi" diye ifade verdi. Daha sonra olay yerine Vali, MİT Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve Bölge Komutanı'nın geldiğini ifade eden M. A, bir süre sonra TIR'ların MİT görevlilerine teslim edildiğini söyledi.

Selahattin Günday - Aljazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber