Bu liseler AB'ye girdi bile

Haber Giriş : 06 Haziran 2006 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana, Kayseri ve Antalya'daki 3 meslek lisesinin, gelecek yıldan itibaren, AB Mesleki Eğitim Geliştirme Projesi (MEGEP) kapsamında AB'de geçerli diploma vermeye başlayacağı bildirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın AB'ye uyum çalışmaları kapsamında yürüttüğü MEGEP Projesi için incelemeye alınan Türkiye'deki yaklaşık 800 meslek lisesi arasından Adana'daki Seyhan İsmet İnönü Endüstri, Kayseri Merkez ve Antalya Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek liselerinin, AB'ye uyumu tamamlayarak, 2007 yılından itibaren AB'de geçerli diploma vermeye başlayacağı belirtildi.

Seyhan İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İsmail Çetin, 2004 yılında binaların pencere sistemlerinde kullanılan PVC ile ilgili hiçbir eğitim kurumunda eğitim verilmediğini göz önüne alarak, bir proje hazırladıklarını ve bu projenin MEGEP kapsamında beğenilerek, aralarında AB yetkililerinin de bulunduğu uzmanlarca okulda inceleme yapıldığını söyledi.

İnceleme sonunda, okulun AB ortak meslek eğitim standartlarına uygun olduğunun belirlendiğini ifade eden Çetin, ''Tüm meslek liseleri bu standarda uyum için çalışmalar yapıyor. Ama 3 lise, bu konuda öncülük ederek, bu standartlara şimdiden hazır olduklarını, yani şimdiden AB'ye girdiklerini gösterdiler. Mezun olan öğrencilerimiz, istedikleri AB ülkesinde verdiğimiz diplomayla iş yapabilecekler'' dedi.

TURİZM, HAVACILIK VE İNŞAAT ALANLARINDA EĞİTİM
Antalya'nın turizm, Kayseri'nin havacılık sektörü, kendilerinin ise inşaat sektöründe AB standardında eğitim verdiklerini kaydeden Çetin, şunları söyledi:

''AB, 'geniş tabanlı eğitim, dar tabanlı uzmanlık' anlayışıyla hareket ediyor. Yeni genel kültürü olan, ama bir uzmanlık alanında çok iyi elemanlar yetiştirilmesini istiyor. Bu nedenle her lise belli bir alanda uzmanlaşıyor. Biz 2001 yılından beri okulda inşaat çalışmaları yapıyoruz. Bini aşkın öğrencimiz ve öğretmenler bir arada çalışarak, tamamen kendi imkanlarımız ve AB tarafından sağlanan 300 bin YTL tutarındaki araç ve gereçle, 90 dönüm alana kurulu ve 23 binası bulunan okulun 20 binasını baştan aşağı elden geçirdik. Yeraltında açtığımız tünelle, atık ve temiz su ile elektrik ve internet bağlantı altyapısını kurduk. Elektrik ve havalandırma tesisatı olan, akustik duvarlara sahip, yangın çıkışları bulunan eksiksiz bir konferans salonunu baştan aşağı inşa ettik ve döşedik. Okuldaki tüm tuvaletleri, lüks otellerde görülebilecek kalitede ve aynı standartlarla yeniledik. Bir de kantin inşa ettik. Okulun iç mimarisini de baştan aşağı yeniledik. Okulumuz adeta özel bir okul görünümüne kavuştu.''

İHALELERE DE KATILIYORLAR
Okulda, bölge okulları için sıra üretimi de gerçekleştirdiklerini kaydeden Çetin, şunları söyledi:

''Artık bölgedeki inşaat ihalelerine de katılıyoruz. Kamu İhale Kurumu'yla yaptığımız yazışmalar sonucunda, meslek liselerinin ihalelere yeniden girebilmesini sağladık. Bu konuda da Türkiye'deki diğer meslek liselerini bilgilendirdik. Her konuda öncü ve yol gösterici olmak için gayret sarf ediyoruz.''

Türkiye'deki meslek liselerinin AB sürecinde büyük bir değişim geçirdiğini ve gün geçtikçe AB standartlarına yaklaştıklarını kaydeden Çetin, bunun, öğrencilerin meslek liselerine yönelerek, üniversiteli işsiz ordusunun oluşmasının önlenmesini ve sektörlerin ihtiyacı olan kalifiye ara eleman yetiştirilmesini sağlayacağını kaydetti.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber