'Taşeronlaşma' için komisyon kurulacak

Başbakan Erdoğan, 3 işçi konfederasyonunun başkanlarıyla, maden işçileri ve taşeron işçilerle ilgili tasarıyı görüştü. Erdoğan, iş kanununda yapılacak değişikliklerle ile ilgili komisyon kurulmasına karar verdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Haziran 2014 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Taşeronlaşma' için komisyon kurulacak

MİTHAT YURDAKUL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Başkanı Kani Beko ile taşeron ve maden işçileriyle ilgili tasarıyı görüştü. Edinilen bilgiye göre görüşmede konfederasyonlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, kamuda taşeronlaşmayı artıracak düzenlemeler hakkında uyarıda bulundu.

O madde değişiyor

Tasarıya göre, iş kanunundaki, "Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz" maddesi değiştiriliyor ve güvenlik, temizlik hizmeti gibi hizmetlerin dışında da alt işveren/taşerona izin veriliyor.

Mal ve hizmet üretimine ilişkin asıl işin tamamının başka işverene devredilmesinin alt işverenlik (taşeronluk) anlamına gelmeyeceği savunulan taslakta, kadrolu çalışanların taşerona devredilmesine de olanak tanınıyor. Ancak taşerona kaydırılan kadrolu işçinin diğer taşeron işçilerden daha az maaş ve sosyal hakka sahip olamayacağı vurgulanıyor. Konfederasyonlar bu düzenlemenin değiştirilmesini istedi.

İhale Yasası itirazı

Kamu İhale Yasası'na eklenen maddeye göre, kamuda "yeterli nitelik veya sayıda personel olmaması durumunda" asıl işin bir bölümünde de taşeron çalıştırılabilecek. Konfederasyonlar bu düzenlemeye de itiraz etti.

Toplu sözleşme imkansız

Taslağa göre kamudaki taşeron işçiler için de sendika yolu açılıyor. Ancak, toplu sözleşme için asıl işverenin kamu işveren sendikası üyesi olması, alt işvereni de yetkilendirmesi gerekiyor. Konfederasyonlar bu maddenin de uygulanamaz olduğunu belirtti.

Konfederasyonlar, maden işçilerinin daha erken emekli olabilmesi, izinleri ve yıpranmaları için yapılan düzenlemeyi ise olumlu bulduklarını kaydetti.

Konfederasyonların uyarısını dikkate alan Erdoğan, Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı salih kapusuz ile Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir ekiple 3 konfederasyonun temsilcilerinin de içinde bulunacağı bir komisyonun toplanmasına karar verdi. Türk-İş Başkanı Atalay çıkışta yaptığı açıklamada, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 1, 10, 11, 12 ve 13. maddelerine itiraz ettiklerini kaydetti.

Asıl işverenle ilgili maddenin İş Kanunu'ndaki mevcut haliyle devam etmesi görüşünde olduklarını ifade eden Atalay, yapılmak yeni düzenlemeyle bu zamana kadar kazanılan davaların yapılacak düzenlemeyle kazanılamayacağını anlattı.

Atalay, "Diyelim ki bir işçi 7 senedir bir işverende çalışıyor. İşveren 3 tane taşeron değiştirdi, bu işçi hakkını nereden alacak?" diye konuştu.

Müfettiş denetimi kalkıyor

Atalay, taşeronla ilgili eski yönetmelikte müfettiş denetiminin söz konusu olduğunu ancak yapılması istenen yasal düzenlemede müfettiş denetiminin olmadığını savunarak, "Diyoruz ki burada denetim olsun, müfettiş ve bakanlık denetlemeye devam etsin. Madenle ilgili yapılanlar müspet ama biz madeni öne getirerek buradan 4 - 5 maddede çalışanlarının hak gaspına uğramasına müsaade etmemek için 3 konfederasyon beraber hareket ediyor" dedi.

'Sistem sağlıklı değil' dedi

DİSK Başkanı Beko, Kanal B'ye yaptığı açıklamada ise, görüşmede Erdoğan'ın taşeron sistemi konusunda hastanelerden örnek verdiğini söyledi. Beko, Erdoğan'ın da sistemin sağlıklı olmadığını, bazı yerlerde gerçekten taşeronların çalışmasının doğru olmadığını söylediğini aktardı. Beko, "Ne kadar tedbir alırsanız alın muvazaa meselesini ortadan kaldırırsanız taşeron işçileri kaderiyle başbaşa bırakmış olursunuz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber