2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun değiştiriliyor. Değişiklik öngören tasarı için tıklayın.

Haber Giriş : 30 Ocak 2004 01:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun değiştiriliyor. Değişiklik öngören tasarı için tıklayın.

Tasarı 21.1.2004 tarihinde TBMM'ye sevk edilmiştir.

BAZI KURUM VE KURULUŞLARIN KORUNMASI VE GÜVENLİKLERİNİN SAĞLANMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

Madde 1- 22/7/1981 tarihli ve 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanunun adı "Bazı Kurum, Kuruluş ve Kişilerin Korunması ve Özel Güvenlik Teşkilatları Kurulması Hakkında Kanun" olarak değiştirilmiştir.

Madde 2- 2495 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Bu Kanunun amacı; milli ekonomiye veya Devletin savaş gücüne katkısı bulunan, kısmen veya tamamen yıkılmaları, hasara uğratılmaları veya geçici dahi olsa çalışmadan alıkonulmaları ülke güvenliği, ülke ekonomisi, kamu düzeni, genel asayiş ve toplum hayatı bakımından olumsuz sonuçlar doğuracak, kamuya veya özel kişilere ait kurum ve kuruluşlar ile ilgili mevzuata göre haklarında koruma kararı alınan kişiler ve geçici olarak korunma istekleri uygun görülen kişi, kurum ve kuruluşların sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, yağma, yıkma, zorla işten alıkoyma, sağlıklarının ve vücut bütünlüklerinin tehdit ve tehlikelere karşı korunması ve güvenliklerinin sağlanmasıdır.?

Madde 3- 2495 sayılı Kanunun 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 2- Bu Kanun hükümlerine göre korunacak ve güvenlikleri sağlanacak yerler ve kişiler, 1 inci maddede belirtilen özellikleri taşıyan ve milli eğitim, öğretim ve ekonomi ile Devletin ekonomik ve savaş gücüne katkısı bulunan, ülke güvenliği, kamu düzeni, genel asayiş ve toplum hayatı yönünden güvenliklerinin sağlanması gerekli görülen baraj, enerji santralleri, rafineri, enerji nakil hatları, akaryakıt nakil, depolama, yükleme tesisleri ve benzeri yerlerle kamu veya özel kurum ve kuruluşlarca işletilen hava meydan ve limanları ile deniz limanları, tarihi eserler, ören yerleri, toplu konut alanları, sitler, açık ve kapalı müzeler, eğitim ve öğretim kurumları, her türlü sanayi ve ticari işletmeler, turistik tesisler ve sağlık tesisleri, genelevler, her türlü spor müsabakaları ile sahne gösterileri ve toplantılarının yapıldığı yerler, ilgili mevzuata göre haklarında merkez veya il koruma komisyonu tarafından koruma kararı alınan kişiler ile geçici olarak korunma istekleri uygun görülen kişi, kurum ve kuruluşlardır.

Şehirlerdeki kapalı çarşı veya sorumlusu belirlenemeyen benzeri yerlerde bu Kanun hükümleri çerçevesinde özel güvenlik teşkilatı kurulabilir. Bu özel güvenlik teşkilatı, vali veya görevlendireceği bir görevlinin başkanlığında il emniyet müdürlüğünün rütbeli bir temsilcisi, il özel idaresi ve belediye temsilcisi ile özel güvenlik teşkilatının kurulacağı yerde ticarethanesi bulunanlar arasından seçilecek üç kişi olmak üzere toplam yedi kişiden oluşan yönetim kurulu tarafından yönetilir. Yönetim kurulunun kamu görevlileri dışında kalan üyelerinin seçimi, görev süresi ile yönetim kurulunun çalışma esas ve usulleri yönetmelikle düzenlenir. Yönetim kurulu başkan ve üyelerine bu görevleri için herhangi bir ücret ödenmez.

İkinci fıkrada belirtilen güvenlik teşkilatının her türlü giderleri, çarşı veya tesiste bulunan işyeri sahipleri tarafından karşılanır ve yönetim kurulunca belirlenen bu giderlere katılım payları özel idareler tarafından tahsil olunarak bütçenin ayrı bir bölümünde toplanır. Harcama, yönetim kurulu kararı ve valinin onayı ile ayrı bölümden yapılır. Özel güvenlik teşkilatına ait bu paralar Devlet parası hükmündedir ve tahsilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.?

Madde 4- 2495 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 3- 2 nci madde kapsamına giren yerlerden hangilerinde koruma ve güvenliğin bu Kanun hükümlerine göre sağlanacağı;

a) a) Kamu kurum ve kuruluşlarında, haklarında alınacak özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulu kararı dikkate alınarak İçişleri Bakanının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca,

b) b) Özel kuruluşlarda, haklarında alınacak özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulu kararı dikkate alınarak İçişleri Bakanlığınca,

c) c) İlgili mevzuata göre haklarında merkez veya il koruma komisyonu tarafından koruma kararı alınan kişiler ile geçici olarak koruma hizmeti talebinde bulunan kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında alınacak özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulu kararı dikkate alınarak il valisince,

kararlaştırılır.

Özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulu kararında, günün şartlarına ve gelişen teknolojik imkanlar göz önüne alınarak, koruma ve güvenliğin sağlanmasında aşağıdaki usullerden hangisinin tercih edileceği belirtilir;

a)Sadece özel güvenlik önlemleri aldırılması,

b)Kuruluşun bünyesinde özel güvenlik teşkilatı kurdurulması,

c)Kuruluşun önemine ve özelliğine binaen her iki yöntemin birlikte uygulanması,

d)Özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın alınması.

Özel veya kamu kurum ve kuruluşlarınca yapımı ihale edilen yerler ile koruma sorumluluğu belirlenemeyen yerlerin korunması sorumluluğu, aynı usulle özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulu kararı dikkate alınarak ve gerekirse 2 nci maddenin ikinci fıkrasına göre yönetim kurulu oluşturularak İçişleri Bakanlığınca belirlenir.

Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir."

Madde 5- 2495 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 4- 3 üncü madde hükümlerine göre verilecek karar üzerine, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek süre içinde ilgili kuruluşun kararda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmesi zorunludur. Haklı nedenlerin varlığı halinde bu süre, ilgilinin müracaatı üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak ve oniki ayı geçmemek üzere uzatılabilir. Bu yükümlülüklerle ilgili bütün giderler ilgili kuruluşça karşılanır."

Madde 6- 2495 sayılı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 7- Bu Kanunun il sınırları içinde uygulanmasını izlemek, il düzeyinde koordinasyonu sağlamak, mahallin ve kuruluşun özelliklerine göre alınmasına gerek duyulan önlemleri tespit ederek yetkili mercilere önermek üzere, her ilde valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, il garnizon komutanlığı temsilcisi, il cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği bir savcı, il jandarma komutanı veya subay sınıfından temsilcisi, il emniyet müdürü veya yardımcısı ve gerektiğinde valilikçe belirlenecek diğer kuruluş temsilcilerinin katılımıyla özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulu oluşturulur. Özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kuruluna, lüzum görüldüğü takdirde ve kendi güvenliğini ilgilendiren konularda, valinin talebi üzerine ilgili kuruluşun yetkili temsilcisinin geçici üye olarak katılması sağlanır. Kurul kararları İçişleri Bakanlığına bildirilir."

Madde 7- 2495 sayılı Kanunun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 8- Özel güvenlik teşkilatı; görevli olduğu kuruluşu veya ilgili mevzuata göre haklarında merkez veya il koruma komisyonunca koruma kararı alınan kişiler ile, geçici olarak korunma talebinde bulunan gerçek ve tüzel kişileri bu Kanun hükümleri çerçevesinde korumak ve güvenliğini sağlamakla görevli ve yetkili özel kolluk kuvvetidir.

Bu Kanun hükümlerine tabi özel veya kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili mevzuatça haklarında merkez veya il koruma komisyonunca koruma kararı alınan kişiler ile geçici olarak koruma hizmeti talebinde bulunan kişi veya kuruluşlar, güvenliklerini kendi bünyelerinde kuracakları özel güvenlik teşkilatı ile sağlayabilecekleri gibi, İçişleri Bakanlığınca uygun görülen ve münhasıran güvenlik hizmeti veren özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın almak suretiyle de sağlayabilirler.

İçişleri Bakanlığının izni ile kurulacak özel güvenlik şirketlerinin kurucu ve yöneticilerinin en az dört yıllık yüksek okul mezunu olması ve 16 ncı maddede sayılan özel güvenlik elemanı olabilme şartlarını taşıması gerekir.

Özel güvenlik şirketlerinin yöneticilerinin en az üçte birinin;

a)Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının subay sınıfından,

b)Emniyet hizmetleri sınıfı mensuplarından en az başkomiser rütbesinden,

c)Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı mensuplarından en az şube müdürü unvanından,

d)Mülki idare amirliği sınıfı mensuplarından olup en az on yıl hizmet yapmış olanlardan,

e)Yargı mensuplarından en az on yıllık avukatlık, savcılık veya hakimlik yapmış olanlardan,

emekli olmuş veya kendi isteği ile vazifesinden ayrılmış kişilerden olması şartı aranır.

Bu şirketlerin;

a)Faaliyet konusunun münhasıran güvenlik hizmeti olması,

b)Ödenmiş sermayesinin, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun anonim şirketler için aradığı asgari sermaye miktarının üç katından az olmaması,

c)Şirket hisselerinin tamamının nama yazılı olması ve hisse devirlerinin İçişleri Bakanlığının izni ile yapılması,

d)Sermaye şirketi olması,

e)Ana sözleşmelerinin bu Kanun hükümlerine uygun olması,

zorunludur.

Münhasıran güvenlik hizmeti üreten yabancı şirketlerin faaliyette bulunmaları, mütekabiliyet esasına göre, yabancı sermaye mevzuatına uygun olmak, yerli bir özel güvenlik şirketiyle yüzde elli hisseyi geçmeyecek oranda ortak olmak kaydıyla İçişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.

Özel güvenlik şirketi kurulması, bunların faaliyet göstermesi ve merkez dışında şubeler açması, valiliklerce yapılacak araştırma sonucu İçişleri Bakanlığının iznine bağlıdır. Bu şirketlere verilecek izin belgesinin düzenlenmesine ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.

Özel güvenlik şirketleri, görev konusunun veya amacının ortadan kalkması, ortaya çıkan şartlar nedeniyle koruma ve güvenlik görevinin kolluk kuvvetlerince yürütülmesinin uygun görülmesi, özel güvenlik şirketinin amacı dışında faaliyet göstermesinin tespit edilmesi, suç kaynağına dönüştüğünün belirlenmesi veya kuruluş şartlarını kaybetmesi durumlarından birisinin gerçekleşmesi halinde özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulunun teklifi üzerine kurulduğu usule paralel usulle sona erdirilir.?

Madde 8- 2495 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 10- Özel güvenlik teşkilatı personeli, görev alanı içerisinde bu Kanunla verilmiş görevlerini yaparken silah taşıma ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununa göre silah kullanma yetkisine sahiptir.

Haklarında koruma kararı bulunan kişilerin özel güvenlik şirketleri personelince korunması halinde, bu personelin silah taşıyabilmesi için, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanuna göre silah taşıma yetkisini haiz olması şarttır. Bu durumda özel güvenlik personelinin silah kullanma yetkisi Türk Ceza Kanununun 49 uncu maddesinde belirtilen hallerle sınırlıdır.

Koruma ve güvenlik hizmetinden faydalanan kuruluşun talebi de dikkate alınarak özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulunca özel güvenlik teşkilatı personelinin ateşli silah taşımaksızın görev yapmasına karar verilebilir."

Madde 9- 2495 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 14- Özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilecek personel ve bulundurulacak silah sayısı, tasarrufa riayet edilmek ve ilgili kuruluşun görüşü de dikkate alınmak suretiyle, o kuruluşun bulunduğu ilin özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulu tarafından belirlenir ve İçişleri Bakanlığının onayına sunulur.

Bu belirleme sırasında;

a) Kuruluş yönünden;

1) 1) Ürettiği madde, gördüğü hizmet ve ticari faaliyetin veya sabit tesislerin cinsi, niteliği ve yerleşim bakımından önemi ve özelliği,

2) 1 inci maddede belirtilen tehdit, tehlike ve tecavüzlere karşı hassasiyeti, hassas yerleri ve yönleri,

3) Bulunduğu yerin coğrafi ve topoğrafik şartları, bulunduğu bölgenin saldırılara karşı hassasiyeti,

4) Bir saldırı halinde yardım alabilmek bakımından mahalli genel kolluk kuvvetlerine yakınlığı, haberleşme ve ulaşım imkanları,

b) Geçici ve kısa süreli korumalar ve kişi korumaları yönünden;

1) Korunacak kişinin, yerin ve faaliyetin tehdit ve saldırılara karşı hassasiyeti,

2) Bir saldırı halinde yardım alabilmek bakımından mahalli genel kolluk kuvvetlerine yakınlığı, haberleşme ve ulaşım imkanları,

3) Korunacak kişi hakkında ilgili mevzuata göre korunma kararı alınıp alınmadığı,

gibi hususlar göz önünde bulundurulur.

Özel güvenlik şirketleri silah satın alamaz ve bulunduramazlar. Silahlı personel görevlendirilmesi gerektiği hallerde, ateşli silahlar korunacak kuruluş veya kişilerce temin edilir. Bu personelin silah taşıyabilmesi için, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanuna göre silah taşıma ruhsatı almaya engel halinin olmaması şarttır."

Madde 10- 2495 sayılı Kanunun 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 15- İlgili kuruluşça özel güvenlik teşkilatına alınması istenen personel hakkında, emniyet müdürlüğünce güvenlik araştırması yapıldıktan sonra uygun görülenler valiliğin oluru ile kuruluşça göreve başlatılır ve ilgiliye kimlik verilir.

Bu Kanun kapsamında koruma kararı alınan ve özel güvenlik teşkilatı il koordinasyon kurulunca stratejik önemi haiz olduğu ayrıca belirlenen kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak özel güvenlik teşkilatı personeli hakkında Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığınca arşiv araştırması yapılır.

Kamu kurum ve kuruluşları kendi bünyelerinde özel güvenlik personeli görevlendirmeleri halinde, bu personel sözleşmeli olarak çalıştırılabilir. Sözleşmenin süresi üç yıldır ve ihtiyaç halinde birer yıl uzatılabilir. Bu personele, bu Kanunda belirtilen görevlerinden dolayı yaralanma, sakatlanma ve ölümleri halinde, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile aynı Kanuna ilişkin yönetmelikte gösterilen esas, ölçü ve usule göre ilgili kuruluş tarafından nakdi tazminat ödenir ve bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumunca aylık bağlanır. Ancak personelin tabi olduğu mevzuatta toplu sözleşme veya hizmet akitlerinde güvenlik göreviyle ilgili olarak meydana gelebilecek yaralanma, sakatlanma ve ölüm hallerinde tazminat ödenmesi öngörülmüş ise, mükerrer ödeme yapılmaz, miktarca yüksek olan ödenir. Özel güvenlik teşkilatında görevli personel statü ve özlük hakları bakımından bağlı bulundukları kamu kurum ve kuruluşunun mevzuatına tabidir.?

Madde 11- 2495 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 16- Özel güvenlik teşkilatlarında çalıştırılacak personelde aşağıdaki şartlar aranır;

a) Türk vatandaşı olmak,

b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,

c) Muvazzaf askerlik hizmetini yapmış olmak veya yapmış sayılmak,

d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, hileli iflas veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,

e) Kamu haklarından kısıtlı olmamak,

f) Yasadışı ideolojik amaçlı faaliyetleri, anarşi ve terör eylemlerine herhangi bir suretle karışmamış veya katılmamış olmak,

g) Görevini yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak,

h) 17 nci maddeye göre özel güvenlik eğitiminden geçmiş olmak.

Emniyet hizmetleri sınıfından kendi istekleri veya emekli olmak suretiyle ayrılmış olanlarda (b) ve (h) bentlerindeki şartlar aranmaz.?

Madde 12- 2495 sayılı Kanunun 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 17- Özel güvenlik teşkilatı personelinin eğitimi, İçişleri Bakanlığınca ücreti karşılığında bizzat veya özel eğitim kursları tarafından yerine getirilir. Özel eğitim kursları düzenleyecek kişiler ile bu kurslarda çalıştırılan öğreticilerin, 8 inci madde uyarınca kurulan özel güvenlik şirketlerinin kurucu ve yöneticilerinde aranan şartlar ile 16 ncı maddede yer verilen özel güvenlik teşkilatlarında çalıştırılacak personelde aranan şartları taşıması gerekir. Ancak bu kurslarda çalıştırılan öğreticilerde 16 ncı maddenin (h) bendi şartı aranmaz. Kursların; eğitim planlaması, çalışmaları ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar İçişleri Bakanlığınca yönetmelikle düzenlenir."

Madde 13- 2495 sayılı Kanunun 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 18- İçişleri Bakanlığı, bu Kanun hükümlerinin gereken şekilde yerine getirilip getirilmediğini tespit etmek amacıyla özel güvenlik şirketleri ile özel güvenlik teşkilatının çalışma ve işleyişini denetleyebileceği gibi, il valileri de il jandarma komutanlığı ve il emniyet müdürlüğü aracılığı ile her zaman denetletebilir.

İl jandarma komutanları ve il emniyet müdürleri kendi sorumluluk bölgeleri içerisinde bulunan ve bu Kanun kapsamına alınan kuruluşların özel güvenlik teşkilatını ve özel güvenlik şirketlerini denetim ve gözetim altında bulundurur.

Diğer kanunlar ile mülki idare amirlerine ve özel mevzuatı ile de o kuruluşun yetkililerine tanınan denetleme hakkı saklıdır.?

Madde 14- 2495 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 24- Bu Kanunun uygulanmasında;

a) 4 üncü madde gereğince İçişleri Bakanlığınca verilecek süre içinde özel güvenlik teşkilatı kurmayan veya özel güvenlik önlemlerini tesis etmeyen ya da 5 inci maddeye göre fiziki ve ek önlemler alınması hususunda yapılacak tebligata uymayan kuruluşlar ve yetkili kişileri hakkında bir milyar lira idari para cezası uygulanır. Bu kişilerin cezayı gerektiren eylemlerinin saptanması tarihinden itibaren 4 üncü madde gereğince daha önce verilen süre kadar ek bir süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde idari para cezası üç kat artırılarak uygulanır.

b) 3 üncü maddede belirtildiği şekle uygun olarak usulüne uygun şekilde Kanun kapsamına alınmaksızın herhangi bir yerde koruma tedbiri aldıran ve özel güvenlik görevlisi görevlendiren kuruluşların yetkililerine ve özel güvenlik şirketlerine bir buçuk milyar lira idari para cezası uygulanır. Suçun tekrarı halinde idari para cezası üç kat olarak uygulanır ve ayrıca özel güvenlik şirketlerinin izin belgeleri iptal edilir ve bu şirketlerin kurucu ve yöneticilerinin yeni bir özel güvenlik şirketi kurmalarına veya herhangi bir özel güvenlik şirketinde yönetici olarak görev yapmalarına izin verilmez.

c) 14 üncü maddeye göre il özel güvenlik koordinasyon kurulunca belirlenen ve ilgili kuruluşa bildirilen sayıda personel istihdam etmeyen veya tespit edilen silahları sağlamayan veya silah bulundurma yasağına aykırı hareket eden ya da 19 uncu maddede yer alan denetim sonuçlarına göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen kuruluşlar ve şirketler ile yetkili kişileri hakkında bir milyar lira idari para cezası uygulanır. Tekerrür halinde para cezası üç kat artırılarak uygulanır.

d) 20 nci maddeye aykırı hareket eden kuruluşların yetkili kişileri hakkında bir milyar lira idari para cezası uygulanır. Tekerrür halinde para cezası üç kat artırılarak uygulanır.

e) Geçici 2 nci maddeye göre durumlarını bir yıl içerisinde bu Kanun hükümlerine uydurmaksızın faaliyete devam ettikleri anlaşılan veya izinsiz faaliyet gösterdikleri belirlenen şirketler, mahalli kolluk kuvvetlerince faaliyetten men edilir ve ayrıca bu şirketin kurucu ve yöneticileri hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bir milyar liradan beş milyar liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.

Bu madde kapsamında suçun tekerrürü, daha önce verilmiş cezanın kesinleşmesi tarihinden itibaren bir yıl içinde aynı suçun tekrar işlenmesidir.

Bu maddede yazılı fiiller hakkında verilecek idari nitelikteki cezalar, bu filler için diğer kanunlarda yazılı cezaların uygulanmasına engel olmaz.

Bu maddede yazılı olan idari para cezaları o yerin en büyük mülki amiri tarafından verilir. Verilen para cezalarına dair kararlar ilgililere 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. İtiraz, zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. Bu Kanuna göre verilen idari para cezaları, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.?

Madde 15- 2495 sayılı Kanunun 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 31- Bu Kanun kapsamında kurulacak olan özel güvenlik şirketlerinin kuruluş esasları, şirket kurucuları ve çalışanları ile özel güvenlik teşkilatı personeli hakkında yapılacak araştırma usul ve esasları, faaliyet alanları, çalışma usul ve şartları, eğitim, denetim, disiplin suçları ve verilecek disiplin cezaları, özel güvenlik teşkilatının bağlanacağı birimlerin tespiti, görev alanlarının belirlenmesi, daraltılması veya genişletilmesi, personelin taşıyacağı silah, mermi ve teçhizatın ne suretle temin edileceği, kullanış şekil ve şartları ile özel güvenlik teşkilatının herhangi bir nedenle sona ermesi halinde söz konusu silah, mermi ve teçhizatın hangi mercilere ne şekil ve şartlarda devir ve teslim edileceği, personelin kıyafetleri ve hangi teçhizatları taşıyabileceğine ilişkin esaslar bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.?

Madde 16- 2495 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?Geçici Madde 2- Halen çeşitli adlar altında faaliyet göstermekte olan ve güvenlik hizmeti veren şirketler, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde durumlarını bu Kanun hükümlerine uydurmak zorundadır

Madde 17- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 18- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber