MEB'den aile eğitimi genelgesi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Eylül 2014 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB'den aile eğitimi genelgesi

AİLE EĞİTİMİ KURS PROGRAMI (0-18 YAŞ)

UYGULAMA ESASLARI

I-) 0-3/3-6 Yaş Aile Eğitimi Kurs Programları:

Kursun Süresi: Bir grup için haftada 15'er ders saati x 14 hafta = 210 'ar ders saatidir.

Kursiyer Sayısı: Her bir grup için ideal olan sayı 15-20 anne/babadır.

Hedef Kitle:0-3/3-6 yaş çocukların ailelerine yöneliktir. Programa çocuk sahibi olmayı planlayanlar, hamileler, 0-3 /3-6 yaşında çocuğu olan anneler/babalar/çocuğa bakım hizmeti verenler katılır.

Grup açan eğiticiler;

a) Haftanın bir günü: Bir grup için teorik eğitim ve Çocuk Etkinlik Materyali (ÇEM) uygulaması (4 ders saati)

b) Haftanın diğer günleri: Bir grup için uygulamalı (ÇEM) ve ev ziyaretleri (8 ders saati)

c) Haftanın bir günü: Çalışmanın gerektirdiği koşullar gözetilerek, eğitici ile halk eğitimi merkezi yöneticisinin birlikte belirleyecekleri bir yerde; haftalık çalışmaların gözden geçirilmesi, gelecek haftanın planlanması, ÇEM'in çocukların gelişim dönemine göre hazırlanması, ÇEM Gözlem Değerlendirme Formlarının Aile Eğitimi Web Sayfasından temin edilerek her kursiyer için ayrı ayrı hazırlanması ve derse katılamayan annelerle yapılacak telafi ÇEM uygulamaları yapılır. Ayrıca, ayda bir gün olmak üzere halk eğitimi merkezlerinde veya eğiticinin kurs açtığı yerde diğer aile eğitimi kurs programı eğiticileri ile değerlendirme toplantısı yapılır. (3 ders saati)

NOT:a) 1 ders saati 45 dk.'dır.

b) 14 haftalık program dışında; kurs başlamadan önce 2 hafta alan taraması, kursbitiminde ise kurs değerlendirmesi ve belge töreni planlanır.

c) Program sürecinde yöneticinin katılımı ile 1 kez "baba toplantısı" yapılır.

d) Ev Ziyaretleri:

1) 0-3 /3-6 yaş gruplarında bir grup için haftada 4 anneye ev ziyareti yapılır. 1. tur ev ziyareti tamamlandıktan sonra katılımcının koşullarına ve isteğine göre kalan ev ziyareti etkinlik uygulamaları merkezde veya kursun açıldığı yerde yapılır.

2) Ev ziyaretlerine programın 3'üncü haftası başlanır. Kursun 1. ve 2. haftası ev ziyaretlerine hazırlık ve ön planlama açısından Çocuk Eğitim Materyalleri uygulamaları için çocukların ay/yaş tespitlerinin hazırlanması, Çocuk Eğitim Materyalleri ve konu ekleri kontrolleri ve ailelerin adreslerinin tespit çalışmaları yapılır.

3) Bir annenin ziyareti için öngörülen süre, yol dahil 2 ders saatidir.

4) Grup açan her eğitici çalışmalarını yukarıda belirlenen esaslara göre yürütür.

II-) 7-11/12-18 Yaş Aile Eğitimi Kurs Programları:

Kursun Süresi: Bir grup için haftada 5'er ders saati x 14 hafta = 70'er ders saatidir.

Kursiyer Sayısı: Her bir grup için ideal olan sayı 15-20 anne/babadır.

Hedef Kitle: 7-11/12-18 yaş çocukların ailelerine yöneliktir. Programa 7-11/12-18 yaşında okul çağında/ergenlik döneminde çocuğu olan anneler/babalar/çocuğa bakım verenler katılır.

Grup açan eğiticiler;

a) Haftanın bir günü: Bir grup için teorik eğitim (3 ders saati)

b) Haftanın bir günü: Çalışmanın gerektirdiği koşullar gözetilerek, eğitici ile halk eğitimi merkezi yöneticisinin birlikte belirleyecekleri bir yerde; haftanın değerlendirilmesi, gelecek haftanın planlaması, çocukların gelişim ve ergenlik döneminin değerlendirilmesi yapılır ve haftalık eğitim materyalleri ve konu ekleri kontrol edilerek hazırlanır. Ayrıca, ayda bir gün olmak üzere halk eğitimi merkezlerinde veya eğiticinin kurs açtığı yerde diğer aile eğitimi kurs programı eğiticileri ile değerlendirme toplantısı yapılır. (2 ders saati)

III-) 3-6/6-11 Yaş Baba Destek Eğitimi Kurs Programları (BADEP):

Kursun Süresi: Bir grup için haftada 5'er ders saati x 14 hafta = 70'er ders saatidir.

Kursiyer Sayısı: Her bir grup için ideal olan sayı 15-20 babadır.

Hedef Kitle: 3-6 ve 7-11 yaş arası çocuğu olan, okur-yazar, her eğitim düzeyinden babalar katılır.

Grup açan eğiticiler;

a) Haftanın bir günü: Bir grup için teorik eğitim (3 ders saati)

b) Haftanın bir günü: Çalışmanın gerektirdiği koşullar gözetilerek, eğitici ile halk eğitimi merkezi yöneticisinin birlikte belirleyecekleri bir yerde; haftanın değerlendirilmesi, gelecek haftanın planlaması yapılır ve haftalık eğitim materyalleri ile konu ekleri kontrol edilerek hazırlanır. Ayrıca, ayda bir gün olmak üzere halk eğitimi merkezlerinde veya eğiticinin kurs açtığı yerde diğer aile eğitimi kurs programı (Baba Destek Eğitimi Kurs Programı) eğiticileri ile değerlendirme toplantısı yapılır. (2 ders saati)

IV-) 3-6 Yaş Aile Gelişim Kurs Programı:

Kursun Süresi: Bir grup için haftada 5 ders saati x 14 hafta = 70 ders saatidir.

Kursiyer Sayısı: Her bir grup için ideal olan sayı 15-20 anne/babadır.

Hedef Kitle:Özellikle okul öncesi eğitime devam eden 3-6 yaş çocukların anne babaları, bakım verenler ile çocuğun yakın çevresindeki kişilere yöneliktir. Programda Çocuk Eğitim Materyali ve ev ziyareti uygulanmamaktadır.

Grup açan eğiticiler;

a) Haftanın bir günü: Bir grup için teorik eğitim(3 ders saati)

b)Haftanın diğer günleri: Çalışmanın gerektirdiği koşullar gözetilerek, eğitici ile halk eğitimi merkezi yöneticisinin birlikte belirleyecekleri bir yerde; haftalık çalışmaların gözden geçirilmesi, gelecek haftanın planlaması yapılır ve eğitim materyalleri ilekonu ekleri kontrol edilerek hazırlanır. Ayrıca, ayda bir gün olmak üzere halk eğitimi merkezlerinde veya eğiticinin kurs açtığı yerde diğer aile eğitimi kurs programı eğiticileri ile değerlendirme toplantısı yapılır. (2 ders saati)

V-)3-6 Yaş Okuryazar Olmayan Anne Destek Eğitimi Kurs Programı (Temel ADP)

Kursun Süresi: Bir grup için haftada 5 ders saati x 13 hafta = 65 ders saatidir.

Kursiyer Sayısı: Her bir grup için ideal olan sayı 15-20 annedir.

Hedef Kitle: 3-6 yaş arası çocuğu olan, okur-yazar olmayan her anne katılır.

Grup açan eğiticiler;

a) Haftanın bir günü: Bir grup için teorik eğitim (3 ders saati)

b) Haftanın bir günü: Çalışmanın gerektirdiği koşullar gözetilerek, eğitici ile halk eğitimi merkezi yöneticisinin birlikte belirleyecekleri bir yerde; haftanın değerlendirilmesi, gelecek haftanın planlaması yapılır ve haftalık görsel eğitim materyalleri ile konu ekleri kontrol edilerek hazırlanır. Ayrıca, ayda bir gün olmak üzere halk eğitimi merkezlerinde veya eğiticinin kurs açtığı yerde diğer eğiticiler ile değerlendirme toplantısı yapılır. (2 ders saati)

Not: Program uygulamalarında haftalık yapılan teorik ders saati bölünmeden (aynı günde) uygulanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber