Ders zili aileler için çaldı

Çocuğun okula uyumu yıllarca süren eğitim yolculuğunda başarısını etkiliyor. Uzmanlar, anne babanın kaygıdan uzak durmasının çocuğun okula uyum sağlamasında en önemli faktör olduğunu söylüyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Eylül 2014 23:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ders zili aileler için çaldı

GÜLDEN KILIÇ

HER yıl olduğu gibi bu yılda okul önleri duygusal anlara sahne oldu. Anne ve babasını bırakmak istemeyen pek çok çocuk okul kapısında ve ya sınıfta gözyaşı döktü. Uzmanlar, çocukların okula uyum sürecinde ailelere büyük görevler düştüğünü kaydediyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Uzm. Psikolog Belgü Kaçmaz, ailelerin çocuklarıyla ilgili kaygılarını bir kenara bırakıp, sıradan bir günmüş izlenimi yaratmalarını öneriyor. Ayrıca çocuğun bir an önce okula devamını sağlayarak, kendisine okul gündemi oluşturması gerektiğini vurguluyorlar.

BİR AYLIK KRİTİK SÜRECE DİKKAT

Psikolog Belgü Kaçmaz, okula uyum sürecinin en fazla 1 ay içinde tamamlanması gerektiğini söylüyor. Kaçmaz, okula uyum sürecinde zorluk yaşayan çocuklarda en sık görülen durumun kaygı olduğuna dikkat çekiyor. Kaçmaz, bu durumun ders başarısını etkilediğini vurgulayarak, "Kaygı hali zaman zaman bedensel semptolarla kendini belli eder. Karın ağrısı, kusma, mide bulantısı olarak kendini gösterir. Çocuk ağlar, sınıfa girmez, servise binmek istemez. Bu süreç uzun sürerse derslerinde geri kalmaya başlayabilir. Bu durumda anne ve babalara, sınıf öğretmenine ve rehberlik birimlerine önemli görevler düşüyor" diyor.

ENDİŞE VE KAYGILI OLMASI NORMAL

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.Dr.Başak Namdar Çelikkan ise ailelere şu önerilerde bulunuyor: Uyum sürecine çocuğu cesaretlendirecek cümleler kurun. Düzene alıştırın. Televizyon ve bilgisayara ayrılan süreler kısıtlanmalı ve günde ortalama 8-10 saat uykuya ayrılmalı. Kahvaltı yaptırın. Okul alışverişinde çocuğun fikrini alın. Çelikan çocuğun okula uyum gösterdiğinin anlamanın yollarını ise şöyle açıklıyor: Çocuğun itiraz etmeden okula gelmesi.Öğretmeni ve arkadaşları ile ilişki kurabilmesi. Sınıfını, sırasını, öğretmenini ve eşyalarını benimsemesi. Okul içinde tuvalet, kantin, yemekhane gibi yerlere gidip gelebilmesi.

KISA SÜREDE UYUM NASIL SAĞLANIR?

Çocuklar, anne-babaları kaygılı oldukça daha fazla kaygılanır.

Bu nedenle çocuğunuzu ve kendinizi okula hazırlamak işinizi kolaylaştıracaktır.

Çocuğunuza güvendiğinizi hissettirirseniz sizden ayrılması kolaylaşır.

Okullar açılmadan çocuğunuzla birlikte gideceği okulu ziyaret edebilir, gelecekteki günlerde neler olabileceği ile ilgili onunla konuşarak, hayal kurarak onun merak etmesini sağlayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz hem okula aşina olacak hem kendini daha güvende hissedecektir.

Okula geri dönüp çocuğunuza sarılmak, ağlıyorsa onunla birlikte ağlamak ya da sınıftan çıkmamak çocuğunuzun kaygısını arttıracaktır.

Okulun ikinci günü önemlidir. Şayet okula gitmek istemiyorsa yapılacak tek şey onu alıp mutlaka okula getirmektir.

Sınıf öğretmenin deneyimlerinden faydalanın.

Hassas ve fazla kaygılı çocuklarda okula uyum süreci uzayabiliyor. Öncelikle okulun rehberlik servisinden yardım alın. Sorun çözümlenmiyorsa uzmana başvurun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber