Mortgage yasası üç engele takıldı

Haber Giriş : 30 Haziran 2006 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis tatile girmeden çıkarılması beklenen mortgage yasası, IMF'nin vergi muafiyetine karşı çıkması, konut kredisi faizlerinin artması ve SPK ile BDDK'nın anlaşmazlığı nedeniyle yeni yasama dönemine kaldı

Hükümet tarafından en geç haziran ayı sonunda çıkarılması vaat edilen, kamuoyunda 'mortgage yasası' olarak bilinen İpoteğe Dayalı Konut Finansmanı Tasarısı'nın yasalaşması bir sonraki döneme kaldı. Yasanın üç farklı nedenle geciktiği belirtiliyor.

Bunların ilkine göre 150 metrekareye veya 100 bin YTL'ye kadar olan konutlarda, mortgage taksitlerinin faiz kısmına vergi muafiyetinin 2008 yılına ertelenmesine IMF, Maliye Bakanlığı aracılığıyla karşı çıktı. IMF'nin hiçbir şekilde vergi muafiyeti istemediği, hükümetin ise orta gelir grubundakilerin ev sahibi olması için vergi muafiyetinin 2008'de de olsa yasada yer almasını öngördüğü kaydediliyor.

İkinci etken yükselen faiz oranlarının yasada bir dizi sıkıntılara neden olacağı yönündeki görüşler.

Tüketicinin yükü arttı
Faizlerin aylık ortalama yüzde 1.07 - yüzde 1.08 aralığından yüzde 2 seviyelerine geldiğini göz önüne alındığında, kamuoyuna 'sihirli değnek' olarak anlatılan mortgage'ın ciddi hayal kırıklıkları yaşaması mümkün.

Çünkü tüketiciler 100 bin YTL'lik kredide faiz oranlarının aylık yüzde yüzde 1.07 - yüzde 1.08 aralığında olduğu dönemde sadece faiz olarak ayda 1.070-1.080 YTL öderken, bugün ayda 2 bin YTL ödemek durumunda. Edinilen bilgilere göre tasarının yasalaşmasının önündeki üçüncü engel de SPK ile BDDK'nın anlaşmazlığı.

Her iki kuruluş da yasanın uygulamasında söz sahibi olmak istiyordu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, mortgage uygulamalarında SPK yetkili, BDDK ise onaylayan kuruluş olarak belirlenmişti. Fakat SPK'nın hem yetkili, hem de onaylayan kuruluş olmak istediği belirtiliyor. BDDK ise tam yetkili hale gelme talebinde bulunuyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber