Kumpası bilirkişi ortaya çıkaracak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Paralel Yapı'ya çalışan emniyet ve yargı mensuplarının 'hukuki' usulsüzlüklerini ortaya çıkarmak için kritik dosyaları raftan indirdi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Ekim 2014 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kumpası bilirkişi ortaya çıkaracak

Bilirkişi, Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, Hrant Dink Askeri Casusluk gibi Türkiye'yi sarsan davalarda tutuklamalara yol açan evrakları tek tek inceliyor.

SEDA KILIÇ-HABER MERKEZİ

PARALEL Yapı'nın yargıdaki usulsüzlükleri kıskaç altında...

Tutuklu Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in başında olduğu İstihbarat Şube'de uydurulan Selam Tevhid örgütü soruşturması kapsamında binlerce kişinin telefonunun 'usulsüz' dinlendiği ortaya çıkmıştı. Kritik davaların dosyalarını raftan indiren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı usulsüzlüklerin Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, Askeri Casusluk, Odatv, Karargah Evleri, Hrant Dink gibi soruşturmalarda da yapılıp yapılmadığını inceliyor. Savcılar Mesut Erdinç Bayhan ve Yusuf Hakkı Doğan, Ergenekon'da yapılan usulsüzlüklerin tespiti için bilirkişi görevlendirdi. Dosyaya delil olarak konularak tutuklamalara yol açan evrakları tek tek inceleyen bilirkişi başta Zekeriya Öz olmak üzere dönemin özel yetkili savcılarının pek çok usulsüzlüğünü tespit etti. Usulsüzlük iddiasında bulunan sanıkların da mağdur olarak dinlenmesine başladı. Yine bazı tanıkların da bilgisine başvurulacak.

ORGANİZE'DE SEHVEN YÜKLEME

Balyoz, Ergenekon, Poyrazköy, Askeri Casusluk gibi davalarda 'usulsüzlük' denince aklına gelen birçok olay var.

Ergenekon sanığı Teğmen Mehmet Ali Çelebi'nin telefonuna, Hizb-ut Tahrir üyesi olduğu iddia edilen Mahmut Oğuz Kazancı'nın rehberindeki 139 adet numara yüklenmişti. Organize Suçlar, "Yüklemenin sehven (yanlışlıkla) yapıldığını tespit ettik" derken, polis memuru Hanefi Öpaydın 'görevi kötüye kullanmaktan' yargılanıp beraat etti. Askeri Casusluk davası sanıklarından Emekli Albay İbrahim Sezer, yaptığı telefon görüşmesinde "Ben senin yanına uğrarım Eşme'ye" diyor. Bu cümle dinlemeyi yapan polisler tarafından "Uğrarım Vika'ya" diye tutanaklara geçiriliyor. 'Vika' Rus ajanı olduğu gerekçesiyle sınır dışı edilen Leyla Tanrıverdiyeva'nın kod adı.

Gemi inşa edilmeden görevlendirildi!

BALYOZ soruşturmasında yapılan onlarca hata da dava sürecinde ortaya çıkmıştı. Bu hatalardan en önemlileri şunlardı: 2003'te TCG Alanya gemisine bir görevlendirme yapıldığı söyleniyor. O tarihte gemi henüz inşa edilmemiş. İnşa tarihi 2005. Darbe planında el konulacak ilaç şirketlerinin listesi var. Listede bulunan 'Yeni Recordati', bu adı 2009'da aldı. Jandarma planlarının içinde belirtilen bazı sokak adları, 2003'te o isimleri taşımıyor. O isimler, 2004, 2005 ve 2006'da sokaklara verildi. CD'lerdeki Word belgeleri 2003 tarihli. Ama belgelerde kullanılan 'Calibri' ve 'Cambria' gibi yazı fontları Microsoft tarafından Office 2007 için geliştirildi. Belgelerin içinde, jandarma personelinin kriptolu cep telefonu kullandığı belirtiliyor. Oysa o telefonların jandarmada kullanılmaya başlama tarihi 2008.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber