Patent değerlendirme ajansı geliyor

Haber Giriş : 13 Eylül 2006 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Patent Enstitüsü (TPE) öncülüğünde, sanayinin yapısını etüt etmek, buluşlara yön vermek ve patent sahibine yardımcı olarak patentlerden elde edilecek faydayı artırmak üzere, Patent Değerlendirme Ajansı kurulacak.

Ajans, ?şirketlerin ürünlerini, hizmetlerini ve üretim yöntemlerini sürekli olarak değiştirme ve yenileme işlemleri? olarak tanımlanan inovasyon sistemini güçlendirecek, bunu patentle buluşturacak ve patentleri daha etkin hale getirecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Patent Değerlendirme Ajansı, patent veya marka işlemlerinin ötesinde, Sınai Mülkiyet Sisteminin genel amacını gerçekleştirmek için bütündeki bazı eksiklikleri toptan telafi edecek, iyileştirecek bir çözüm olarak düşünüldü.

Kurulacak ajans, buluşun patente, inovasyona dönüşmesi noktasında hem teknik yardım hem de finansal yardım sağlayacak. Ajans, aynı zamanda patent ya da markaların değerlendirmesini de yapacak.

-TPE BAŞKANI BALCI-

TPE Başkanı Yusuf Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınai mülkiyet sisteminin bir bütün olduğuna işaret ederek, sınai mülkiyetin teknoloji ve sanayiye yardımcı olacak bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Patent Değerlendirme Ajansı'nın da bu kapsamda değerlendirildiğini ifade eden Balcı, ?Ajansda özellikle inovasyon sistemini güçlendirmek ve bunu patentle buluşturmak, patentleri de daha etkin hale getirmek istiyoruz? dedi.

Ajansın, Ar-Ge'ye hem teknik yardım hem de imkanlar çerçevesinde finansal yardım sağlayacağını belirten Balcı, şöyle konuştu:

?Daha da önemlisi; patentler alındıktan sonra maalesef çok fazla kullanılmıyor. Bunun nedeni yeterli mekanizmaların olmaması ve buluş sahiplerinin buluşlarını olduğundan daha fazla kıymetlendirmek gibi bir psikolojisi olabiliyor. Büyük firmaların patentleri daha az kullanma eğiliminde olduğunu da görüyoruz.

Bu ajans, alınan patentin uygulanması açısından patent sahibi ile sanayiyi buluşturacak ve bu işten para da kazanacak. Sadece bir borsa görevini ifa etmeyecek. Sanayinin yapısını etüt edecek, buluşlara yön verecek, patent sahibine yardımcı olacak. (Şu alanlara şu şekilde lisanslama yapabilirsin) diyecek.?

Yusuf Balcı, Patent Değerlendirme Ajansı'nın, duruma göre sanayinin taleplerini de AR-GE'ye ileteceğini ve böylece patentlerden elde edilen faydayı artıracağını vurguladı.

Ajansın bir patent ya da markanın değerinin ne olduğunu da değerlendireceğini anlatan Balcı, şöyle devam etti:

?Ajans, belki mahkemelere de bu yönde hizmet verebilecek. Ajansın değerlendirmesi bilançolarda gösterilebilir. Kredi almalarda teminat, referans olabilir. Sınai hak madem gayri maddi bir hak, bu hakkın değerinin de bilimsel ifadesinin olması lazım. Ajans bunu da yapacak.?

Ajans, sınai mülkiyet hakları alanında tanıtım eksikliklerinin giderilmesinde de katkı sağlayacak.

-AJANSIN YAPISI-

Ajansın yasal bir düzenlemeyle, özel şirket statüsünde kurulacağını belirten Balcı, bu yapı içinde TPE, TÜBİTAK, üniversiteler, odalar ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin yer alacağını bildirdi.

TPE olarak söz konusu ajansın kuruluş sermayesine katkıda bulunabileceklerini ya da her yıl gelir fazlalarının bir kısmını buraya transfer edebileceklerini söyleyen Balcı, sistemdeki inovasyon yapısı, etkenliğin, etkinliğin artırılması gibi problemleri bu ajansla kestirme bir yolla ama fonksiyonel bir biçimde çözme imkanı olabileceğini kaydetti.

Balcı, bu konuda gerekli teknik çalışmaları yaptıklarını anlatırken, ?Mutfak kısmı epeyce oldu. Gerekli yasal düzenlemeler yapılacak? dedi.

Yusuf Balcı, ajansın önümüzdeki yılın sonunda hizmete girebileceğini ve Türkiye'ye büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber