Koruyucu aile'ye maaş ve sigorta geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Ekim 2006 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yetiştirme yurtlarında yaşayan 20 bin çocuğun aile ortamında topluma kazandırılması için

Hükümet, Türk halkının fazla benimsemediği ?koruyucu aile modelini' yaygınlaştırmak için harekete geçti. 2007 yılında yürürlüğe girecek uygulamaya göre koruyucu ailelere, baktıkları çocuk başına aylık ortalama 550 YTL ödeme yapılacak ve evin hanımına sigorta imkânı getirilecek.

Projeyi Zaman'a anlatan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ?Sertifikalı Koruyucu Aile Programı'nın işleyişini şöyle özetledi: ?İlgili yönetmeliği değiştireceğiz. İki üniversitemiz koruyucu aile sertifikası verecek. Bu sertifikaya sahip aileler, yurtlarda kalan çocuklarımızı yanlarına alabilecek. Bu ailelere, çocuk başına 550 YTL ödeyeceğiz. Çocukların sosyal güvenceleri de SHÇEK tarafından sağlanacak.?

Bakan Çubukçu, ?Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı nasıl ikna ettiniz?? sorusuna ise, ?Bir çocuğun devlete maliyeti bin YTL. Bu bilgiyi verince Sayın Bakan teklifimize sıcak baktı.? cevabını verdi. Nimet Çubukçu, proje sayesinde hem çocukları aile ortamına yerleştireceklerini hem de bu alana daha fazla yatırım imkânı bulacaklarını vurguladı. Türkiye'de çeşitli nedenlerle yuvaya ya da yurtlara bırakılarak devlete emanet edilen çocukların 18 yaşına kadar bakıldığını hatırlatan bakan, bu projede devletin çocuklar üzerindeki sorumluluklarının süreceğini aktardı.

Projeyi hayata geçirecek yönetmeliğin Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin ardından 2007 bütçe döneminde uygulamaya konulacağını ifade eden Devlet Bakanı Çubukçu, yönetmelik çerçevesinde çocukları evlerine alıp annelik yapan ev kadınlarının sigortalanacağını kaydetti. Bu sayede istihdam oranlarına olumlu katkı yapılacağına dikkat çekti. Özellikle ev hanımlarına emeklilik sigortası yapılmasının, sistemin uygulanmasını cazip hale getireceğinin altını çizdi. Çubukçu, Nisan 2005'te başlattıkları aileye dönüş projesinin olumlu sonuç verdiğine de değindi. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çocuğunu devlete bırakan ailelere maddi destek yapmaya başladıklarını anlatan Çubukçu, bu yolla 2 bin 751 çocuğun kendi anne ve babasının yanına döndüğünü belirtti. Çubukçu, aylık ortalama 350 YTL tutarındaki ayni ve nakdi yardımla aileleri birleştirdiklerini söyledi.

Sertifikalı Koruyucu Aile Programı çerçevesinde bakanlığın sosyal hizmet uzmanları Boğaziçi ve Hacettepe üniversitelerinde eğitimden geçecek. Bu uzmanlar daha sonra bakanlığa başvurarak koruyucu aile olmak isteyenlere eğitim verecek. Yapılan güvenlik araştırması ve diğer değerlendirmelerle birlikte eğitim dönemini başarıyla tamamlayan ailelere, ?koruyucu aile sertifikası' verilecek. Bu yöntemle rastgele kişilerin sisteme girmesi engellenmiş olacak. Koruyucu aile programına katılacak anne ve babalarda en az lise mezunu olma şartı aranacak. Aileler çocuğun akrabası ise eğitim şartı aranmayacak. Sertifika verilmesinin ardından çocukları yanlarına alan aileler detaylı olarak izlenecek ve en küçük bir olumsuzluk durumunda çocuklar geri alınarak sertifikalar iptal edilecek. Yurtlarda kalan çocukları yanlarına alan ailelerle çocuklar arasında hukuki bir bağ bulunmayacak, çocuklar evlat edinilmeyecek. Çocukların tüm sağlık ve sosyal giderleri devlet tarafından karşılanacak. Çocuklar, ailelerin hastalık, yurtdışı programı gibi zorunlu durumlarında geçici olarak yurtlara bırakılabilecek.

Halen Türkiye'de 767 civarında koruyucu aile bulunuyor. Bu rakamı artırmayı hedefleyen bakanlık, ailelere yanlarına aldıkları çocuk başına aylık ortalama 550 YTL ödeme yapacak. Çocukların harçlıkları, servis, eğitim ve sağlık masrafları devletçe karşılanacak. Aileler en fazla iki çocuk alabilecek. Şu anda çocuk başına 110 YTL ödendiğini vurgulayan bakanlık yetkilileri, sistemin yürürlüğe girmesiyle bu miktarın artırılacağını belirtti. Ailelere çocuk başına aylık 330 YTL nakit ödeme yapılacağını vurgulayan yetkililer, yılda iki kez eğitim yardımı ve iki kez de kıyafet yardımı yapılacağını, böylece rakamın aylık ortalama 550 YTL'ye ulaşacağını açıkladı.

Koruyucu aile ücretleri

0-6 yaş grubu için 249,25 YTL

7-12 yaş grubu için 270 YTL

13-18 yaş grubu için 290 YTL

Yükseköğretimde okuyan için 311 YTL

Yılda iki kez aylık ödenek miktarı kadar giyim yardımı

Yılda iki kez öğrenim gideri

28-92 YTL arasında harçlık. Eğitimi tam gün olan çocuklar için harçlık 2 katına çıkarılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber