Hava Harp Okulu SAYP'a dahil oldu

SSM, HAVELSAN ve TUSAS ile Hava Harp Okulu arasında SAYP kapsamında işbirliği protokolü imzalandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2015 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hava Harp Okulu SAYP'a dahil oldu

- Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), HAVELSAN ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAS) ile Hava Harp Okulu arasında Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) kapsamında işbirliği protokolü imzalandı.

SSM Mustesar Yardımcısı Celal Sami Tufekci, törende yaptığı konuşmada, daha önce 9 üniversite ile sözleşme imzaladıklarını, bunlara Hava Harp Okulunun da eklendiğini söyledi. Tufekci, Hava Harp Okulu ile birlikte ilk defa bir askeri akademiyi programa dahil ettiklerini belirtti.

Türkiye'nin savunma sanayisinde önemli mesafeler katettiğine değinen Tufekci, bu alandaki hayalleri gerçekleştirmek için insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Programla, savunma sanayinde yapılacak lisansüstü eğitimlerin şirketlerin offset borçlarına sayılarak bir insan kaynağı yetiştirmeye yönelik bir ekosistem oluşturulmasının amaçlandığını anlatan Tufekci, birçok üniversitenin programa ilgi gösterdiğine dikkati çekti.

Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Fethi Alpay da personel yetiştirmeyi çok önemsediklerini söyledi.

Savunma sanayisinde kullanıcı olmanın yanında planlayıcı olmanın kendilerine önemli bir olanak sağlayacağını vurgulayan Alpay, Hava Harp Okulu bünyesinde insan kaynaklarını geliştirme yönünde yapılan çalışmaları anlattı.

HAVELSAN Genel Muduru Ahmet Hamdi Atalay, savunma sanayisinin bir eşiği aşarak özgün ürün geliştirme aşamasına geldiğini söyledi. Bu süreçte, Ar-Ge'nin önemine değinen Atalay, bunun sanayi kuruluşlarının kendi yapabileceği bir şey olmadığını, üniversiteler ve araştırma merkezlerinin bu yöndeki çabalara katkıda bulunması gerektiğini ifade etti. Atalay, SAYP'ın sanayi ve üniversite işbirliğine ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.

TUSAS Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da Hava Harp Okulu ile imzalanan SAYP'ın savunma sanayisinde kullanıcı-yüklenici ilişkisine olumlu yansıyacağını söyledi.

Sektörde hedeflerin büyüdüğüne işaret eden Dörtkaşlı, yaşanan gecikmelere rağmen önemli mesafeler alındığını, önlerinde hala büyük işler bulunduğunu belirtti. Dörtkaşlı, sektördeki gelişimin hızlanması için en önemli unsur olan insan kaynağına yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.

- Programın kapsamı

SAYP, ilk olarak ODTÜ ve SSM, ASELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ ile Ekim 2011'de imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirildi ve 2012'de uygulanmaya başlandı. İmzalanan protokollerle 9 üniversite ve 13 savunma sanayisi firması SAYP kapsamına dahil edildi.

Programla, savunma sanayinin öncelikleri doğrultusunda ve SSM'nin yönlendirmesiyle, savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi, savunma sanayinde çalışanların lisansüstü tezlerinin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik şekilde yapılandırılması ve sektörün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi ile lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin, şirketlerce, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Göksel Yıldırım

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber