HDP'nin, göç ile ilgili grup önerisi kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, sınır politikalarının yol açtığı göç ve insan kaçakçılığıyla ilgili grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2015 18:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP'nin, göç ile ilgili grup önerisi kabul edilmedi

TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması üzerine, HDP önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Rus yetkililer tarafından dile getirilen IŞİD ile petrol ticareti, Kobani'nin yeniden inşa sürecinde gerekli malzemelerin götürülmemesi ve insan kaçakçılığının en önemli sorunlar olduğunu ifade etti.

Her gün binlerce insanın göç etmek isterken öldüğünü kaydeden Tan, "Bu insanları Avrupa'ya gitsin diye denize dökmek ne kadar insani? Suriye'den gelen bir akrabam geçen hafta İstanbul üzerinden gitti. Bu insanların doğru düzgün şekilde Türkiye'yi terk etmesini sağlayın" dedi.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyada 100 yıl önce sınırların çizildiğini belirten Tan, "Bugün yeni bir Ortadoğu kuruluyor. Yüz yıl önce bölgede yaşananlar yine var. Bu sorunları nasıl çözeceğiz, bir makro plan var mı? Kürtlersiz bir Ortadoğu mümkün mü? Bunların yanıtı verilmeden hiçbir sorunu çözemeyiz" görüşünü savundu.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, sınırlardan geçen PKK teröristlerinin güvenlik güçlerini şehit ettiği gerçeğini gözardı edemeyeceklerini ifade ederek, dağdaki mücadeleyi şehre indirerek kentleri harabeye çevirmek isteyenlerin olduğunu söyledi. TBMM İnsan Haklarını inceleme Komisyonu bünyesinde kurulan mültecilerle ilgili alt komisyonun çalışmaya başladığını hatırlatan Ersoy, konunun tüm boyutlarının ele alınması gereğine işaret etti. Hükümetin sınır güvenliği konusunda gerekli adımları atamadığını savunan Ersoy, tek başına mültecilerin sorunlarını tartışmanın yeterli olmayacağını ifade etti.

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Türkiye'ye gelen 2 milyon 200 bin Suriyelinin sadece yüzde 12'sinin kamplarda yaşadığını, geri kalanlarla ilgili veri olmadığını ve entegrasyona dair hiçbir stratejinin olmadığını savundu. 80 bin nüfusu olan Kilis'te 140 bin sığınmacı olduğunu anlatan Türkmen, "Vatandaşlık hakkı verdiğimizde belediye başkanı ve milletvekillerini Suriyeliler tek başına seçebilecek. Bunları görmeyen Hükümet, uzun vadeli strateji ortaya koymadığı için, Türkiye vahim tabloyla karşı karşıya. Göç ve entegrasyon bakanlığı kurulmalı. Gelinen noktada Türkiye; ekonomik, politik ve sosyal olarak kaybeden ülkedir. Sınırlarımız yol geçen hanına dönmüş, her türlü kaçakçılığın yapıldığı yer olmuştur" diye konuştu.

AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, öneri aleyhindeki konuşmasında, "Sınırları biz çizmedik, galipler çizdi. Bu sınırların güvenliği, içindeki demografik yapı, inançlar, mezhepler, anlayışlar, yönetim yapıları, halkların özelliği sanki bugünlerin doğumu öngörülerek dizayn edilmiş" dedi.

Bölgenin, sınırların çizilmesinin üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen hala sorunlu olduğunu dile getiren Yaşar, şöyle devam etti:

"Biz Batı'nın bize dayattığı ulus-devlet modeli içinde hiç mutlu olmadık. Bütün teröristler buradan çıkıyor. Size de garip gelmiyor mu? Kaderimizi yok sayamayız, kaderimizle çatışamayız, kendi kendimizle barışık yaşamalıyız. Bu toprağın gıdalarıyla besleneceğiz. Sınırlarda bir savaş cereyan ediyor, yönü belirsiz ve taşeronlar üzerinden yürütülen bir savaş. Bütün proje örgütler, bu işin taşeronu. DAİŞ, PKK, el Nusra, el Kaide, PYD bu işin taşeronu. Ulusal sorunlarda, ulusal dayanışma içinde tek akılla ve ortak yürekle, milli siyasi kimlikle hareket etmedikçe sorunların üstesinden gelemeyiz."

Konuşmaların ardından HDP grup önerisi kabul edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber