DPB tarafından hazırlanan yeni Görevde Yönetmeliği taslağının tam metni

Haber Giriş : 23 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞANLARIN GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

BİRİNCİ BOLUM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç
Madde l- Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak Devlet memurları ile sözleşmeli ve kapsam dışı personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam
Madde 2- Bu Yönetmelik, özel kanunlarındaki düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla;
a) 18/07/1984 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kadrolarda,
b) İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında,
c) Özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlar da dahil olmak üzere kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarına ait memur kadroları ile sözleşmeli ve ' kapsam dışı personel pozisyonlarında,
istihdam edilen personelin, vekaleten ya da ikinci görev olarak yapılacak atamaları hariç, görevde yükselme ve unvan değişikliği mahiyetindeki atamaları hakkında uygulanır.

İstisnalar
Madde 3- Makam tazminatı ödenmesi öngörülen görevlerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 59 uncu maddesinde belirtilen istisnai memuriyetlerde, il müdürlüğü, birim başkanı ve yardımcılığı, belediye başkan yardımcılığı ve büyükşehir belediyelerinin daire başkanlığı görevlerinde fiilen en az bir yıl çalışmış olanlar ile Dışişleri Bakanlığı kadrolarında bulunan uzmanlar ile kanunlarla veya kanunların açıkça verdiği yetkiye dayanılarak çıkartılan tüzük veya yönetmelikler çerçevesinde yardımcılık/stajyerlik dönemi sonunda öngörülen yeterlik sınavı/tez aşamalarında başarılı olduktan sonra atanan personelin 6 ncı maddede birinci ve ikinci grup olarak sayılan görevler ile 21 inci maddede belirtilen görevlere atanmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Dayanak
Madde 4- Bu Yönetmelik, 14/07/1965 tarihli: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 214'üncü maddesi ile 08/06/1984 tarihli ve'217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3'üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 5- Bu Yönetmelikte geçen;
a) Görev: Memur, sözleşmeli personel ve kapsam dışı personel kavramı içinde yer alan kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği faaliyetler için ihdas edilmiş kadro ve pozisyonları,
b) Görevde Yükselme: Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde birinci ve ikinci grup olarak sayılan görevlere yapılacak atamaları,
c) Görevde Yükselme Eğitimi: Görevde yükselme mahiyetindeki atamalar için düzenlenecek hizmet içi eğitimi,
d) Görevde Yükselme Sınavı: Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
e) Unvan Değişikliği: Bu Yönetmeliğin 21 inci maddesinde belirtilen görevlere yapılacak atamaları,
f) Unvan Değişikliği Sınavı: Unvan değişikliği mahiyetinde ataması yapılacak olanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
g) Sınav Kurulu : Sınavların yapılması ve yürütülmesi için oluşturulan kurulu,
ifade eder.

İKİNCİ BOLUM
Görevde Yükselme Görevde yükselme eğitim ve sınavına tabi görevler

Madde 6- Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin aşağıda belirtilen hiyerarşik gruplarda yer alan görevlere atanmaları görevde yükselme eğitim ve sınavına tabidir
Birinci Grup : İlçe müdürü, ilçe müftüsü, mal müdürü, nüfus müdürü, bucak müdürü, baş mühendis, şube müdürü, müdür ve müdür yardımcısı ile diğer unvanlı müdür ve müdür yardımcısı kadro ve pozisyonları.
İkinci Grup : Amir, bölge amiri, kısım amiri, amir yardımcısı, şef, denetleme şefi, kadastro şefi ile diğer unvanlı amir, amir yardımcısı ve şef (klinik şefi hariç) kadro ve pozisyonları.
Ancak, özel kalem müdürü, başmüdür, mahalli idareler dışındaki kuruluşların bölge müdürü (serbest bölge müdürü hariç) ve il müdürü ile bunların yardımcılıklarına, kamu iktisadi teşebbüslerindeki işletme, müessese, fabrika, kombina ve meydan müdürlüklerine, Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil amir, müdür yardımcısı ve müdür kadroları ile Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfına dahil şube müdürü kadrolarına ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığına ait müdür kadrolarına yapılacak atamalar bu Yönetmelik hükümlerine tabi değildir. Bu fıkrada sayılan görevlerde en az bir yıl süreyle istihdam edilen personelin, birinci ve ikinci grupta sayılan görevlere atanmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
Koruma ve güvenlik teşkilatı ile belediye zabıta ve itfaiye teşkilatı personelinin, bu teşkilatlar içerisinde terfi mahiyetindeki atamaları ile teşkilat içerisinde kazandıkları unvanlarda en az bir yıl çalışmış olmak şartıyla bu unvanlara eşdeğer unvanın bulunduğu grupta sayılan görevlere yapılacak atamalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Öğrenim düzeyi
Madde 7- Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde, birinci grupta sayılan görevler için yapılacak görevde yükselme eğitim ve sınavına katılacakların en az lisans, ikinci grupta sayılan görevler için yapılacak görevde yükselme eğitim ve sınavına katılacakların ise en az ön lisans mezunu olmaları şarttır.

Sicil
Madde 8- Atama yapılacağı duyurulan görevlere başvuranlardan son sicil notu olumsuz olanlar ile son üç yıllık sicil notu ortalamaları (70) puanın altında olanların başvurulan kabul edilmez.

Hizmet süresi
Madde 9- Görevde yükselme mahiyetindeki atamalarda en az iki yıl atamanın yapılacağı kurumda fiilen çalışmış olmak şartı aranır.
Ancak, atama yapılacak görevler için duyurulan sayıda başvuru olmaması halinde ya da yeni kurulan kurum ve kuruluşlarda iki yıl içinde yapılacak atamalarda birinci fıkra hükmü aranmaz.

Görevde yükselme eğitimi konuları
Madde 10- Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde;
a) Birinci grupta sayılan görevler için; T.C. Anayasası (Genel Esaslar, Temel Hak ve Ödevler, Devletin Temel Organları ), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Ulusal Güvenlik, Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,, Türkçe Dilbilgisi ve -yazışmayla ilgili kurallar, Halkla İlişkiler ve Davranış Kuralları, Planlama, Araştırma ve Rapor Yazma Teknikleri, Toplantı ve Zaman Yönetimi, Öncelikler Tespiti-Seçenekleri Değerlendirme ve Etkili Pratik Çözümler Geliştirme, Performans Yönetimi, Motivasyon Teknikleri,
b) İkinci grupta sayılan görevler için; T.C. Anayasası (Genel Esaslar, Temel Hak ve Ödevler, Devletin Temel Organları ), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Ulusal Güvenlik, Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat, Türkçe Dilbilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar, Halkla İlişkiler ve Davranış Kuralları, Takım Çalışması, Sorumluluk Üstlenme,-Kaynakların Etkin Kullanımı,
konulan ile kurumlarınca belirlenecek görev alanlar ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda eğitim düzenlenir.
Kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konuların eğitim konuları içerisindeki ağırlığı %50 olacak şekilde düzenlenir.

Eğitim süresi
Madde 11- Görevde yükselme eğitiminin süresi en az (80) saattir. Görevde yükselme mahiyetinde ataması yapılacak personelin düzenlenecek eğitim programının tamamına katılmaları şarttır. Ancak kurumlarınca kabul edilebilir mazeretleri bulunanlar için bu süre en az (70) saattir.

Duyuru
Madde 12- Kurumlarca, görevde yükselme mahiyetinde atama yapılacak görevlere ilişkin sınıf, unvan, derece, adet ve ait olduğu birim ile gerekli diğer bilgiler, bütün personele eğitim tarihinden en az (30) gün önce, eğitimin yeri ve zamanı ise, eğitime katılacaklara en az (15) gün önce duyurulur.

Eğitime alınma
Madde 13- Görevde yükselme eğitim ve sınavına katılmak üzere başvuruda bulunan personel, bu Yönetmeliğe ekli I sayılı Görevde Yükselme Değerlendirme Formuna göre değerlendirmeye tabi tutulur. Eğitime alınacak personel sayısı, atama yapılacağı duyurulan görev sayısının iki katını geçemez. Atama yapılacak görev sayısının iki katından az başvuru olması halinde, durumu uygun olan bütün personel eğitime katılmaya hak kazanır. Atama yapılacak görev sayısının iki katından fazla personelin başvurması halinde ise Görevde Yükselme Değerlendirme Formuna göre toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere, görev sayısının iki katı kadar aday tespit edilerek eğitime çağrılır.

Değerlendirme sonucunda alınan puanların eşit olması halinde, sırasıyla sicil notu yüksek, yaşça küçük ve hizmeti fazla olana öncelik verilir.

Daha önce eğitime katılmış ancak, eğitim sonu sınavında başarısız olanlar ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da üç yıl içinde atanmamış olan personele, aynı veya benzer görev unvanlarına atanmak amacıyla yapacakları başvuruda, bu Yönetmelikle belirlenen eğitime alınmaya ilişkin bütün usul ve esaslar uygulanır.

Eğitim programlan sadece düzenlendiği kurum ya da kuruluş için geçerli olup, kurumlar arası naklen atamalarda kazanılmış hak teşkil etmez.

Eğitime katılanların sorumluluğu
Madde 14- Eğitime katılanlar, eğitim yerinde eğitimi aksatacak veya bozacak ya da sıfatlarına uygun olmayan davranışta bulunamazlar. Bu davranışı gösterdikleri tespit edilenlerin eğitimle ilişikleri kesilir.

Eğitim programlarının düzenlenmesi ve koordinasyonu
Madde 15- Görevde yükselme eğitimleri kurum ya da kuruluşların personel ve/veya eğitim birimlerinin sorumluluğunda yürütülür.
Görevde yükselme eğitim programları kurumlarca düzenlenebileceği gibi eğitime alınacakların sayısı, atama yapılacak görevler ve eğitim programı bir ay önceden Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uygun görüş alınması halinde bu Başkanlık tarafından veya uygun bulunacak bir kamu kurum ve kuruluşu tarafından kurumlarınca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konular haricindeki konularda müşterek görevde yükselme eğitim programlan düzenlenebilir.

Devlet Personel Başkanlığı, düzenleyeceği eğitim programları için kamu kurumlarının eğitim merkezlerini, salonlarını ve gerektiğinde sosyal tesislerini ücretsiz olarak kullanabilir. Bu şekilde düzenlenecek eğitim programlarında görev alacak eğiticilerin ücretleri ilgili kurumlar tarafından karşılanır.

Görevde yükselme sınavı
Madde 16- Görevde yükselme eğitimini tamamlayan personel, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanır.

Sınav kurulu ve görevleri
Madde 17- Sınavı yapacak olan kurum ya da kuruluşta bir sınav kurulu kurulur. Bu kurul, kurum ya da kuruluşların bakan haricindeki amirinin veya görevlendireceği bir amirin başkanlığında, kurum amirince belirlenecek konularda tecrübe sahibi üç üye ile personel işleri birim amirinden teşekkül eder. Ayrıca, mahalli idarelerde, mahallin en büyük mülki amirinin görevlendireceği bir üye de bu kurulda yer alır. Bu kurulu teşkil edenlerin öğrenim seviyeleri, sınava girecek olanların öğrenim seviyelerinin altında olamaz.

Ayrıca, sınav kurullarına atama yapılacak göreve ilişkin konularla ilgili üniversite öğretim elemanları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından da üye alınabilir.

Sınav kurullarının başkan ve üyelerinin eşleri veya ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sihri hısımlarının bu sınavlara katıldığının tespit edilmesi halinde bu üye veya .üyeler kuruldan çıkartılır ve bunların yerine yenileri görevlendirilir. Bu hususun sınavların herhangi bir aşamasında tespit edilmesi halinde ise ilgili üyenin yaptığı değerlendirmeler geçersiz sayılır ve bu durumda sınavlar diğer kurul üyelerinin değerlendirmeleri esas alınarak sonuçlandırılır.

Sınav kurulları, sınavda sorulacak soruların bilgi kaynağının hazırlanması, soruların hazırlanmasına katkıda bulunulması, sınav sonuçlarının ilam, gerektiğinde yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve bu konuya ilişkin diğer işleri yürütür.

Sınavın şekli ve başarı
Madde 18- Görevde yükselme sınavları yazılı olarak yapılır. Kurumlar bu sınavı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve -Değerlendirme Merkezi veya Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne yaptırırlar.

Kurumlar, eğitimlerin tamamlanmasını müteakip (30) gün içinde yazılı sınavın yapılması amacıyla birinci fıkrada sayılan kurumlara başvururlar.

Sınavda (100) üzerinden en az (70) puan alanlar başarılı sayılır.

Sınav sonuçlarının açıklanması
Madde 19- Kurum ya da kuruluşlar, sınav sonuçlarını en geç sonuçların kendisine intikal ettiği tarihi takip eden iş günü içerisinde ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir.

Sınav sonuçlan aynı görev için üç yıldan fazla olmamak kaydıyla, müteakip sınava kadar ve sadece sınavın yapıldığı kurum ya da kuruluş için geçerlidir.

Sınavlara katılanlar, sınav sonuçlarına yazılı olarak itiraz edebilirler. İtirazlar, sınav sonuçlarının ilgiliye bildirilmesinden itibaren (10) gün içinde bir dilekçe ile çalışılan kurum ya da kuruluşa yapılır. Bu itirazlar sınav kurulu tarafından itiraz dilekçesinin alındığı tarihten itibaren en geç (30) gün içinde incelenir ve sonucu ilgiliye yazılı olarak bildirilir.

Atama
Madde 20- Görevde yükselme sınavı sonucunda başarılı bulunanların atamaları, sınavdaki başarı sırasına göre sınav sonuçlarının ilanından itibaren üç ay içinde yapılır.

Sınav sonucunda alınan puanların eşitliği halinde Görevde Yükselme Değerlendirme Formuna göre puanı yüksek olan, bunun da eşit olması halinde, sırasıyla sicil notu yüksek, yaşça küçük ve hizmeti fazla olan adaya öncelik verilir.

Ancak, ataması yapıldığı halde, mevzuatla belirlenen süreler içinde görevine başlamayan veya atama işleminden herhangi bir sebeple kaçınanlar için sınav sonuçlan bir hak teşkil etmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Unvan Değişikliği Unvan değişikliği sınavına tabi görevler
Madde 21- Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin aşağıda belirtilen gruplarda yer alan görevlere atanmaları unvan değişikliği sınavına tabidir.
Birinci Grup : En az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından mezun olanların atanabileceği A.P.K. Uzmanı, eğitim uzmanı ve uzman görevleri.
İkinci Grup : En az lisans düzeyinde mesleki eğitim görmüş olma şartına bağlı olup, bu eğitim sonucunda kazanılan unvanlara ilişkin görevler.
Üçüncü Grup : En az ön lisans düzeyinde mesleki eğitim görmüş olma şartına bağlı olup, bu eğitim sonucunda kazanılan unvanlara ilişkin görevler.
Dördüncü Grup : En az ortaöğrenim düzeyinde mesleki eğitim görmüş olma şartına bağlı olup, bu eğitim sonucunda kazanılan unvanlara ilişkin görevler.

Öğrenim düzeyi
Madde 22- Bu Yönetmeliğin 21 inci maddesinde birinci grupta sayılan görevler için yapılacak unvan değişikliği sınavına katılacakların en az lisans, iki, üç ve dördüncü gruplarda belirtilen görevler için yapılacak unvan değişikliği sınavına katılacakların ise atama yapılacak unvana ilişkin mesleki eğitim veren orta veya yükseköğretim kurumlarından mezun olmaları şarttır.

Sicil
Madde 23- Atama yapılacağı duyurulan görevlere başvuranlardan son sicil notu olumsuz olanlar ile son üç yıllık sicil notu ortalamaları (70) puanın altında olanların başvurulan kabul edilmez.

Hizmet süresi
Madde 24- Unvan değişikliği suretiyle yapılacak atamalarda fiilen en az iki yıl atamanın yapılacağı kurumda çalışmış olma şartı aranır
Ancak, duyurulan görev sayısı kadar başvuru olmaması durumunda ve yeni kurulan kurum ve kuruluşlarda iki yıl içinde yapılacak atamalarda birinci fıkra hükmü uygulanmaz.

Unvan değişikliği sınavı
Madde 25- Unvan değişikliği sınavları, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yapılır.

Duyuru
Madde 26- Kurumlarca, unvan değişikliği mahiyetinde atama yapılacak görevlere ilişkin sınıf, unvan, derece, adet ve ait olduğu birim ile sınava ilişkin gerekli diğer bilgiler, bütün personele son başvuru tarihinden en az (30) gün önce duyurulur.

Sınava alınma
Madde 27- Unvan değişikliği sınavına katılmak üzere başvuruda bulunan personel, bu Yönetmeliğe ekli II sayılı Unvan Değişikliği Değerlendirme Formuna göre değerlendirmeye tabi tutulur. Sınava alınacak personel sayısı, atama yapılacağı duyurulan görev sayısının iki katını geçemez. Atama yapılacak görev sayısının iki katından az başvuru olması halinde, durumu uygun olan bütün personel sınava girmeye hak kazanır. Atama yapılacak görev, sayısının iki katından fazla personelin başvurması halinde ise Unvan Değişikliği Değerlendirme Formuna göre toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere, görev sayısının iki katı kadar aday tespit edilerek sınava çağrılır.

Değerlendirme sonucunda alınan puanların eşit olması halinde, sırasıyla sicil notu yüksek, yaşça küçük ve hizmeti fazla olana öncelik verilir.

Daha önce sınava katılmış ancak, başarısız olan veya başarılı olup da üç yıl içinde atanmamış olan personele, aynı görev unvanlarına atanmak amacıyla yapacakları başvuruda, bu

Yönetmelikle belirlenen sınava alınmaya ilişkin bütün usul ve esaslar uygulanır.

Sınav kurulu ve görevleri
Madde 28- Sınavı yapacak olan kurum ya da kuruluşta bir sınav kurulu kurulur. Bu kurul, bakan haricindeki kurum ya da kuruluş amirinin veya görevlendireceği bir amirin başkanlığında, kurum amirince belirlenecek konularda tecrübe sahibi üç üye ile personel işleri birim amirinden teşekkül eder. Ayrıca, mahalli idarelerde, mahallin en büyük mülki amirinin görevlendireceği bir üye de bu kurulda yer alır. Bu kurulu teşkil edenlerin öğrenim seviyeleri, sınava girecek olanların öğrenim seviyelerinin altında olamaz.

Ayrıca, sınav kurullarına atama yapılacak göreve ilişkin konularla ilgili üniversite öğretim elemanları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından da üye alınabilir.
Sınav kurullarının başkan ve üyelerinin eşleri veya ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sihri hısımlarının bu sınavlara katıldığının tespit edilmesi halinde bu üye veya üyeler kuruldan çıkartılır ve bunların yerine yenileri görevlendirilir. Bu hususun sınavların herhangi bir aşamasında tespit edilmesi halinde ise ilgili üyenin yaptığı değerlendirmeler geçersiz sayılır ve bu durumda sınavlar diğer kurul üyelerinin değerlendirmeleri esas alınarak sonuçlandırılır.

Sınav kurulları, sınavları yapmak veya yaptırmak, sınavda sorulacak soruların bilgi kaynağının hazırlanması, soruların hazırlanmasına katkıda bulunulması, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi, ilanı, gerektiğinde yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve bu konuya ilişkin diğer işleri yürütür.

Sınavın şekli ve başarı
Madde 29- Unvan değişikliği sınavları yazılı olarak kurumlarca yapılır. Kurumlar sınavı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezi veya Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne de yaptırılabilirler.

Sınavlar, (100) tam puan üzerinden değerlendirilir ve bu sınavlarda başarılı olmuş sayılmak için en az (70) puan alınması şarttır.

Sınav sonuçlarının açıklanması
Madde 30- Sınav sonuçlan ilgili kurum veya kuruluş tarafından sınav bitim tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde ilan edilir ve adaylara da bir yazı ile bildirilir.

Sınav sonuçları aynı görev için üç yıldan fazla olmamak kaydıyla, müteakip sınava kadar ve sadece sınavın yapıldığı kurum ya da kuruluş için geçerlidir.

Sınavlara katılanlar, sınav sonuçlarına yazılı olarak itiraz edebilirler. İtirazlar, sınav sonuçlarının ilgiliye bildirilmesinden itibaren (10) gün içinde bir dilekçe ile ilgili kurum ya da kuruluşa yapılır.

Bu itirazlar sınav kurulu tarafından itiraz dilekçesinin alındığı tarihten itibaren en geç (30) gün içinde incelenir ve sonucu ilgiliye yazılı olarak.bildirilir.

Atama
Madde 31- Unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı bulunanların atamaları, sınavdaki başarı sırasına göre sınav sonuçlarının ilanından itibaren üç ay içinde yapılır.

Sınav sonucunda alman puanların eşitliği halinde Unvan Değişikliği Değerlendirme Formuna göre puanı yüksek olan, bunun da eşit olması halinde, sırasıyla sicil notu yüksek, yaşça küçük ve hizmeti fazla olan adaya öncelik verilir.

Ancak, ataması 'yapıldığı halde, mevzuatla belirlenen süreler içinde görevine başlamayan veya atama işleminden herhangi bir sebeple kaçınanlar için sınav sonuçları bir hak teşkil etmez.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler Kurum içi ve kurumlar arası atamalar
Madde 32- Bu Yönetmeliğin 6 ve 21 inci maddelerinde aynı grupta sayılan görevler ile daha alt öğrenim düzeyi şartı aranılan görevlere yapılacak kurum içi ve kurumlar arası atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Ancak, daha üst öğrenim düzeyi aranılan görevlere yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Diğer personel kanunlarına tabi olanların atanması
Madde 33- Diğer personel kanunlarına tabi olanların, 6 ncı maddede birinci ve ikinci
grup olarak sayılan görevler ile 21 inci maddede belirtilen görevlere atanmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
Ancak, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre istihdam edilen öğretim görevlileri ile 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa tabi olarak istihdam edilenler bu Yönetmeliğin 6 mcı maddesinde birinci ve ikinci grup olarak sayılan görevler ile 21 inci maddesinde birinci grup olarak sayılan görevlere atanamazlar.

İhtiyaç fazlası personelin atanması
Madde 34- Özelleştirme ve yeniden yapılandırma uygulamaları neticesinde belirlenen ihtiyaç fazlası personelin kapsamdaki görevlere atanmasında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Özürlülerin eğitim ve sınavları
Madde 35- Kurum ve kuruluşlar, gerekli şartlan taşıyan ve atama yapılacak görevi yapabilecek durumda bulunan özürlülerin eğitimleri ile sınavlarının yapılabilmesi için gerekli tedbirleri alırlar.

Sorun ve tereddütlerin giderilmesi
Madde 36- Bu Yönetmeliğin uygulanması sırasında karşılaşılan sorun ve tereddütleri gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir. Ancak, kurum ve kuruluşlar, ataması yapılacak personelin kazandıkları unvanlara ilişkin sorun ve tereddütlerin giderilmesi konusunda ise ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığı ya da Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvururlar.

Kurumsal yönetmelikler
Madde 37- Kamu kurum ve kuruluşları bu Yönetmeliğin;
a) 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında, bir ve ikinci grup olarak sayılan görevlere ilişkin diğer özel şartlan,
b) Aynı maddenin ikinci fıkrasında sayılan görevler ile bir ve ikinci fıkralarda sayılmayan daha üst görevlere atanacaklarda aranılacak öğrenim düzeyi, sicil, hizmet süresi ve diğer özel şartları,
c) 21 inci maddesinde birinci grup olarak sayılan görevlere ilişkin diğer özel şartları,
d) Aynı maddede iki, üç ve dördüncü grup olarak belirtilen görevlere atanacaklarda aranılacak her bir öğrenim düzeyindeki mesleki eğitim programlarına ilişkin şartlar ile diğer özel şartlan.

Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşünü alarak çıkaracakları özel yönetmeliklerde düzenleyebilirler.

Geçici Madde l- Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde birinci ve ikinci grup olarak sayılan görevler ile 21 inci maddesinde belirtilen görevlerde asaleten bulunmuş olanların hakları saklıdır.
Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde görevde bulunanlardan ön lisans öğrenimi görmüş olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren iki yıl süreyle-7 ve 22 nci maddelerinin uygulanması' bakımından lisans öğrenimi görmüş kabul edilirler.

Geçici Madde 2- Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapanların görevde yükselme ve unvan değişikliği mahiyetindeki atamaları, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde çıkaracakları özel yönetmeliklerine göre yapılır.

Geçici Madde 3- Bu Yönetmeliğin 10~uncu maddesinde sayılan eğitim konularından, kurumlarınca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konular dışındaki ortak ders konuların ihtiva eden ders notlan Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanır veya hazırlatılır. Yeni ders notları hazırlanıncaya kadar yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin (g) bendi dışında yer alan eğitim konularını içeren ders notlarının uygulanmasına devam edilir.

Geçici Madde 4- Kurum ve kuruluşlar, 37 nci maddede öngörülen yönetmeliklerini bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içerisinde çıkarırlar.

Ancak, 37 nci maddede öngörülen hususlar;
a) Yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlan için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca,
b) İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler için İçişleri Bakanlığınca,
c) Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları için Hazine Müsteşarlığınca çıkarılacak ortak yönetmeliklerle düzenlenir.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat
Madde 38- 15/03/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile bu Yönetmeliğe dayanılarak çıkarılan kurumsal yönetmelikler, 02/02/2000 tarih ve 23952 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik" ile 08/03/2000 tarih ve 23987 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumlan Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliği" yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
Madde 39- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 40- Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber