'61. maddeden itibaren devam '

Yeni Anayasa turu kapsamında dün gerçekleştirilen Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinden yeni bir uzlaşma komisyonu kurulması konusunda mutabakat çıktı. Bahçeli 'Başkanlık sistemi' hususunda ise yine 'hayır'cı tutumunu sürdürdü.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Ocak 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'61. maddeden itibaren devam '

Nevin Bilgin

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Yeni Anayasa" görüşmesinde Meclis'te partilerin eşit temsil edildiği yeniden bir uzlaşma komisyonu kurulması konusunda görüş birliğine varıldığı açıklandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, görüşmede Bahçeli'nin de yeni Anayasa ihtiyacı olduğu ve çalışmalara olumlu baktıklarını söylediğini aktararak, geçmişteki uzlaşma komisyonunun aynı formülle, mutabakata varılan 60 maddenin de gözden geçirilerek yeni anayasa yapımı aşamasına getirinceye kadar bir çalışma gerçekleştirilmesi konusunda görüş birliğinde olduğunu söyledi. Çelik, geçmişte çok uzun yeni Anayasa çalışmaları yapıldığı için bu komisyonun süresinin 6 ay olması yönünde görüş bildirildiğini kaydetti. Çelik, "Bir anayasa değişikliliği ile Türkiye'nin zaman kaybetmemesi, yeni Anayasayı ele alması gerektiği konusunda bir uzlaşma var" dedi. Başbakan'ın, görüşmede Başkanlık sistemi önerisini gündeme getirdiğini kaydeden Çelik, 'Bahçeli, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söylemiştir. Başbakan, konunun, sistemlerin mekanizmaları üzerinden değil, değerler üzerinden ele alınmasını istedi. Bizim için esas olan, temel hak ve hürriyetlerin nasıl garanti altına alınacağı, yargı tarafsız ve bağımsızlığının nasıl sağlanacağı, gerçek bir ileri demokrasinin nasıl teminat altına alınacağı başlıklarıdır. Bu temel değerler üzerinden mekanizmaların tartışılması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. Çelik, gazetecilerin soruları üzerine, Cumhurbaşkanı'na yönelik "Hitler" benzetmesine duydukları tepkiyi dile getirdi.

BEDELİNİ ÖDERLER

AK Parti Sözcüsü Çelik, Anayasa sürecine HDP'nin katılıp katılmayacağına yönelik soru üzerine de, "Biz HDP'yi sürece kattık, kendini süreçten kendisi çıkarttı" dedi. Çelik bir başka soru üzerine "AK Parti olarak parti kapatmalara karşıyız, ama teröre destek verenlerin de bir şekilde bu desteklerinin bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. Bahçeli'ye, Hükümete terörle mücadele konusunda verdiği destek için teşekkür ettiklerini söyleyen Çelik, kamera kaydı konusunda ise bir talep olmadığını kaydetti.

İLK AÇIKLAMA MHP'DEN

Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinin ardından ilk açıklamayı yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, "Parlamenter sistemle yolumuza devam istediğimizi ilettik" dedi. Görüşmede anayasadaki 12 Eylül izlerinin silinmesi konusunda espri de yapıldı. Bahçeli, Davutoğlu'nun 12 Eylül'deki referandumda "hayır" verdiğini açıklaması üzerine, "Bana hayırcı diyorlar ama siz o zamandan beri hayırcısınız demek ki" diye espri yaptı.

BAHÇELİ: BU DA 5. HAYIR

Bahçeli görüşmenin perde arkasında başkanlık sistemine karşı olduklarını belirttikten sonra öz yönetim ve özerlik tartışmalarının yapıldığı bir zeminde devletin çözülmesine neden olacağını, "Başkanlık sistemi ile özerklik ve öz yönetim birbiriyle akraba" dedi. Bahçeli, Başkanlığa hayır diyeceklerini parlamenter sistemle devam edilmesinde yana olduklarını ifade ederek, "Bu da bizim 5. hayırımız efendim" ifadesini kullandı. Bahçeli HDP-CHP-MHP'nin temsil ettiği yüzde 60 blok koalisyonu, Kılıçdaroğlu'nun teklif ettiği "başbakan sen ol" teklifi, AK Parti ile koalisyon ve seçim hükümetine hayır demişti.

BAŞKANLIK SİSTEMİNDE GÜNCELLEME

BAŞBAKAN Yardımcısı Çelik, AK Parti'nin daha önce TBMM'ye sunduğu Anayasa teklifi metninin arkasında olduğunu, ancak tek tek maddeler ile başkanlık sistemi üzerinde de bazı güncellemelerin yapılabileceğine dikkat çekti. Çelik, "Tıkanan nokta orası değil. Etiketleri, tabelaları, mekanizmaları çarpıştırmak yerine siyasi değerler üzerinden gidelim diyoruz. İki taraftan biri, diğerini ikna edecek. Ya da iki etkin model Türkiye'nin önüne gelecek. Uzlaşma komisyonunun 6 ay nasıl bir çalışma yapacağına bağlı" diye konuştu.

BAHÇELİ 2001'DE FARKLI KONUŞUYORDU

MHP lideri Bahçeli, koalisyon ortağı olduğu Anasol-M hükümetinden sonra Başkanlık sistemi arzusunu dile getirmişti. MHP, 2001 yılındaki seçim vaadinde, şayet tek başına iktidar olurlarsa "Başkanlık ya da yarı Başkanlık sistemine geçiş" üzerine bir parti stratejisi yürüteceğini belirtmişti. Yeni Asır Gazetesi'nin 23 Ocak 2001'deki Nevin Bilgin imzalı haberine göre Bahçeli, muhtemel bir ara seçim ya da erken seçim durumunda MHP'nin vaadini "Başkanlık" sistemi olarak açıklamıştı. O dönemde Fazilet Partisi'nin kapatılmasıyla gündeme gelecek ara seçimden birinci parti olarak çıkmayı amaçlayan MHP'nin erken genel seçimde de "tek başına iktidar" olmayı hedeflediği belirtilmiş. 2002'de yapılan erken seçimde ise Devlet Bahçeli'nin Genel Başkanı olduğu MHP barajı aşamamış, meclis dışında kalmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber