Atık kemikten yılda 200 milyon $ gelir

Türkiye'de çöpe giden hayvan kemiği, deri ve iç yağdan yıllık 150 bin ton biyodizel yakıt elde edilmesi planlanıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Nisan 2016 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atık kemikten yılda 200 milyon $ gelir

ÖZGÜL ÖZTÜRK

TÜRKİYE'DE her yıl kesilen 93 milyon tavuktan 80 bin ton, 10 milyon büyük ve küçükbaş hayvandan ise 70 bin ton yağ elde edilebiliyor. Şu anda atıl vaziyette bulunan büyükbaş hayvan kemiği, tavuk kemiği, iç yağ ve deriden elde edilebilecek bu 150 bin tonluk yağın ekonomiye kazandırılması için birkaç işadamı harekete geçti.

KEMİK TOPLAYICILIĞI

Hayvansal yakıtların petrol konusunda dışa bağımlı olan Türkiye için önemli bir yakıt alternatifi olabileceğine dikkat çeken Renderingciler ve Yağ Sanayicileri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Gökboğa, Türkiye'deki 60 tesiste hayvansal yağları kimyasal ve fiziki işlemlerden geçirip ekonomiye yılda 200 milyon dolarlık gelir yaratabileceklerini söyledi. Türkiye'de her yıl kurban bayramlarında binlerce hayvanın kesildiğini ve bu hayvanların kemiklerinin çöpe gittiğini ifade eden Gökboğa, "Ciddi bir çevre katliamına yola açan hayvansal atıkların toplanması için acil bir yönetmelik lazım. Bu konuda Sağlık, Enerji, Tarım ve Çevre Bakanlıkları birlikte hareket ederek halk sağlığını koruyacak bir yönetmelik çıkarabilirler" dedi. Gökboğa, kemik toplayıcılığının da bir iş haline gelebileceğini belirtti.

Yeme katılamayacak

Hayvansal atıkların bir kısmının şuanda 60 rendering tesisinde işlenip hayvansal yem veya sabuna dönüştürüldüğünü anlatan Gökboğa, 2017 itibarıyla hayvansal atıkları yem olarak kullanımının yasaklanacağını söyledi. Gökboğa ayrıca, tesislerin tam kapasite çalışmasıyla 5 bin kişiye iş olanağı yaratılabilir" dedi.

Dünyada çok örneği var

Hayvansal yakıtlar dünyada biyodizel yakıt üretimi için kullanılıyor. İngiltere'de, Yenilenebilir Taşıt Yakıtı Yükümlülükleri, 'yol yakıtlarının' belirli bir yüzdesinin yenilenebilir yakıt kaynaklarından gelmesini koşul olarak koyuyor. Eğer petrol şirketleri bu oranları sağlayamazlarsa litre başına 30 peni ödemek zorundalar. Hollanda'da 2007 yılından itibaren biyoyakıt zorunluluğu var. Hollanda'da 2011'de, yakıt tedarikçileri toplam akaryakıt karışımının yüzde 4.25 biyoyakıt kaynağından sağlamak zorunda. Bu ülkelerin biyoyakıt üretiminde kullandığı başlıca malzemeler arasında hayvansal yağların yer aldığını kaydetti.

Hem çevreye hem ekonomiye

Gökboğa, şunları söyledi: "Türkiye'de de çıkarılacak bir yönetmelikle petrol dağıtım şirketlerine motorine yüzde 1 hayvansal yağlardan elde edilen yakıtları katma zorunluluğu getirilirse hem çevre için çok ciddi bir adım atılmış olur, hem de bu malzemeler yeniden ekonomiye kazandırılır. Yılda 18 milyon ton motorin tüketiminin olduğu Türkiye'de motorine yüzde 1 hayvansal yağ katma zorunluluğu getirilirse, Türkiye yıllık180 bin ton daha az akaryakıt ithalatı yapmış olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber