Bu hastaneye yazık değil mi?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Kasım 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurt genelinde bir çok hastanede yoğunluktan şikayet edilirken Kastamonu'nun Daday İlçesi'nde 250 yataklı Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, içindeki tüm cihazları ile birlikte çürümeye terk edildi. Bu yetmezmiş gibi, 6.5 kilometre uzağında yeni bir hastane yapımına başlandı. Ancak o da 'ödenek yokluğu' nedeniyle beton yığını olmaktan öteye geçemedi.

ALANINDA İKİNCİ

Oksijen açısından çok zengin olduğu tespit edilen 53 bin dönümlük ormanlık arazi üzerinde 1965 yılında hizmete giren Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Cerrahi Merkezi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci göğüs hastalıkları hastanesi unvanına sahipti. Hastane, açık ve kapalı akciğer tüberkülozu, torask vakaları, adenit tüberkülozu ve plörezi vakalarının tedavisi amacıyla kuruldu.

TİYATROSU BİLE VAR

13 bin 200 metrekarelik yerleşim alanı olan hastane, 1995 yılındaki modernizasyonla daha geniş bir hastalık grubuna hizmet etme imkanı yakaladı. 5 adet banyolu, uydu antenli, buzdolaplı özel odası bulunan hastane, merkezi oksijen sistemi, acil müşahede, yoğun bakım ünitesi, gezici ve sabit röntgen ve eczanesiyle modern bir hale getirildi. Birçok sosyal tesisi içerisinde barındıran hastanenin içinde bir de tiyatro salonu mevcut. SSK'ya bağlı olduğu dönemde Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman gibi illerden çok sayıda hasta tedavi olmak için bu hastaneye sevk ediliyordu.

UZMAN HEKİM KALMADI

Sağlık Bakanlığı'na devri esnasında 145 olan personel sayısı 48'e düşen hastane, uzman doktor kalmaması üzerine yatılı hasta almamaya başladı. Halen hastane müdürü, müdür yardımcısı, 6 hemşire ve hizmetlilerle birlikte toplam 48 kişi görevini sürdürüyor. Zorunlu giderleri yıllık 500 bin YTL'yi bulan hastane, buna personel maaşları da eklenince ciddi bir gider yaratıyor. Hastane kampusu içindeki 13 lojman da kaderlerine terk edildi. Bir tarafta bu tablo yaşanırken, ilçe merkezinde bulunan Daday Devlet Hastanesi'nin ihtiyacı karşılamadığı gerekçesiyle 1997 yılında 50 yataklı yeni bir hastanenin inşaatına başlandı. Kaba inşaatı büyük ölçüde tamamlanan bu hastane de ödenek yetersizliği nedeniyle yarım kaldı. İlçede yaşanan acil vakalar Kastamonu'ya sevk ediliyor.

İKİ AYDIR DOKTORSUZ

Ballıdağ Guğüs Hastalıkları Hastanesi'nde bugün yalnızca nefes darlığı gibi acil vakalara müdahale edilebiliyor. İki ay önce görev yapan tek pratisyen hekimin tayininin Ankara'ya çıkmasıyla hastane hasta kabul edemez duruma geldi. Eşsiz doğal manzarası ve şifalı havası sayesinde pek çok hastanın iyileşmesine yardımcı olan hastane, kaderiyle başbaşa bırakıldı. Havasının oksijen açısından zengin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber