Yüksek kur fiyatı artırınca yıllık parfüm tüketimi 2 şişe azaldı

Yükselen kur parfüm ve kozmetik fiyatını yüzde 12'ye varan oranda artırınca tüketici tasarrufa başladı. Parfüm kullananlar yılda ortalama 6 şişe tüketirken son 1 yılda bu sayı 4'e kadar geriledi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 08 Mayıs 2016 06:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Yüksek kur fiyatı artırınca yıllık parfüm tüketimi 2 şişe azaldı

Menekşe ATASELİM

Kurdaki artış fiyatlara zam olarak yansıyınca tüketici parfüm ve kozmetik ürün alışverişinde tasarrufa yöneldi. Son 1 yılda hem dolar hem de Euro'nun yüzde 10'un üzerinde değerlenmesiyle fiyatların ortalama yüzde 12 yükseldiğini belirten Tekin Acar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar, bu durumun sepet büyüklüğüne direkt etki ettiğini söyledi.

Tüketim belli miktarda düşse de fiyat yükseldiği için cironun geçen yıldan çok farklı olmadığını kaydeden Acar, "Ancak adet bazında satışlar ürününe göre yüzde 5-10 arası azaldı" dedi. Türkiye'de parfüm kullanan kesimin 100 ml'lik bir şişeyi 2 ayda bir yenilediğini ifade eden Acar, "Bu da kişi başına yılda ortalama 6 şişelik parfüm tüketimi demek. Son 1 yılda kurdan kaynaklanan fiyat artışıyla yıllık tüketimin ortalama 4 şişeye kadar indiğini hesaplıyoruz" diye konuştu.

'SAHTECİLİK HESABI ZORLAŞTIRIYOR'

Selektif Kozmetikçiler Derneği Başkan Yardımcısı da olan Acar, Türkiye'de kişisel bakım ve kozmetik pazarının 18 milyar TL büyüklüğe ulaştığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi: "Lüks markalardan oluşan selektif kozmetik dediğimiz pazarın 150 milyon Euro, yani yaklaşık 500 milyon TL büyüklüğünde olduğunu düşünüyoruz. Bunun yüzde 50'sini de yalnız parfüm oluşturuyor. Ancak Türkiye'de 500 milyon dolara ulaştığını tahmin ettiğimiz sahte kozmetik üretimi var. O nedenle pazardaki toplam tüketimi hesaplamak çok zor."

'ÇOCUĞUMA 'GİTME' DERKEN, 'NİYE MÜŞTERİ YOK?' DİYE SORAMAM'

Artan terör olaylarının alışverişe ciddi ölçüde etki ettiğini söyleyen Tekin Acar, "Finansal krizlerde kozmetik harcaması artar ama duygusal anlamda çökünce kimse alışverişi düşünmüyor" dedi. Cadde ve alışveriş merkezlerindeki (AVM) mağazalarda ziyaretçi sayısının azaldığını ifade eden Acar, şöyle konuştu: "Ankara ve İstanbul'da art arda patlayan bombalardan sonra bizim ciromuzda yüzde 30-40 gerileme oldu. Şimdilerde bu kaybın büyük kısmını geri aldık; yüzde 5 civarı bir açık kaldı. Evet, hayatta risk her zaman var fakat özellikle o dönemde insanlarda bir endişe hakim oldu. Ben de aynı süreçte çocuğuma ve eşime 'Kalabalık yerlere gitmeyin' derken, 'Niye müşteri yok?' diye soramam."

'BELİRSİZLİK HAKİM'

Türkiye'ye belirsizliğin hakim olduğunu ve kötü bir dönemden geçildiğini söyleyen Acar, "İşi çevirebilme konusundaki tüm sorunlar bizden kaynaklanmıyor. Kötü giden mağazaları kapatalım tabii. Fakat Kızılay'daki mağaza da iş yapmaz hale geldi" dedi. Ülkenin kabuk değiştirme sürecinde olduğunu ifade eden Acar, "Büyüme dönemi sancılı oluyor ancak bir kriz olacağını tahmin etmiyorum. Belirsizlik havasının dağılmasını isterim. Çünkü ne olacağını bilsek ona göre hareket ederiz. Belki başka bir iş yaparız" diye konuştu.

TEKNESİNİ SATIP YÜZDE 40 HİSSESİNİ GERİ ALDI

Kendi adını taşıyan zincir mağazalarla Türkiye'nin en büyük selektif kozmetik firmalarından birini yaratan Tekin Acar, 2008'de şirketin yüzde 40'ını özel sermaye fonu Turkven'e satmıştı. 2010 yılında "Param olsa ortaklık kurmazdım" açıklamasını yapan Acar, 2014'te tüm hisseleri sessiz sedasız geri almış. "Artık tamamen aile şirketi olduk" diyen Acar, o dönemde yaşananları da şöyle anlattı: "Turkven yatırımının karşılığını belli ölçüde aldı ve çıkmak istedi. Ancak oluşan rakam beni tatmin etmedi. Rakamı beğenmezsem hisseleri alma opsiyonum vardı. Çalışanlarımız da şirket bizde kalsın istedi. 450 çalışandan 181'i hisse almak istediğini söyleyerek kapımızı çaldı. Ancak 50'den çok ortağı olan bir şirketi yönetmek statüsel anlamında farklı uygulamalar gerektirdiği için zorluk çıkaracaktı. Adaletsizlik olmasın diye kimseyi birbirinden ayırt edemedim ve bu talebi gerçekleştiremedik. İpotek verip kredi aldık. Teknemizi sattık ve hisseleri geri aldık. Turkven ile ortaklık büyümek için atılmış bir adımdı. Bize katkıları da oldu ancak bazı sektörlerde büyüme daha zor. Türkiye'de alım gücü belli. Benim beklediğim ilerlemeyi kaydedemedik. Yine de yarın ticari olarak bir gereklilik doğarsa yeni bir ortaklık olabilir."

YIL SONUNDA 82 MAĞAZAYI GEÇECEK

Hisseleri geri aldıktan sonra 82 mağazanın 30'unu kapattıklarını belirten Acar, "Daha verimli bir yapı kurmak istedik. Bu yıl sonunda toplam 12 açılışla yeniden 82 mağazayı geçeceğiz" dedi.

*Türkiye'de kişisel bakım ve kozmetik pazarının büyüklüğü18 milyar

*500 milyon TL'lik selektif kozmetik pazarının yüzde 50'sini parfüm oluşturuyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber