Esnaf bankalarda haciz kalıyor

Ekonominin itici gücü tüccarlar, bankaların; vergi alacağından fazlasına bloke koymasından şikayetçi. Öte yandan, işletme sahiplerinin, borcuna karşılık, hesaplarındaki tüm para bloke edilince çekler ve borçlar ödenemiyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Mayıs 2016 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Esnaf bankalarda haciz kalıyor

Ekonominin itici gücü tüccarlar, bankaların; vergi alacağından fazlasına bloke koymasından şikayetçi. Öte yandan, işletme sahiplerinin, borcuna karşılık, hesaplarındaki tüm para bloke edilince çekler ve borçlar ödenemiyor. Tüccar hem borcunu kapatamıyor hem de borcu için gerekli yatırımı yapamıyor.

MALİYE UYARMIYOR

Vergi dairelerinin mükelleflerden olan alacaklarına ilişkin bankalara gönderdiği haciz kararları, bankanın eline ulaştığı gün sadece geçerli olduğu halde, bunu en iyi bilen Maliye'nin bankaları bu yönüyle uyarmadığı iddia ediliyor. Bankanın ikinci yanlışı ise mükelleften alacakla ilgili olarak hesapta bulunan paranın tamamına bloke konulmasıyla yaşanıyor. Bankanın sadece haciz miktarı kadarına bloke koyma yetkisi varken, yetkisini aşıyor. Esnaf özellikle mevcut şartlarda iş yapamamaktan ve bürokrasiden şikayetçi. Geçtiğimiz haftalarda, Ankara'da bir belediye başkanının kardeşinin Bursa Çekirge'deki işletmesinin başına gelenler mükelleflerin ne kadar sıkıntılı hale getirildiğini ortaya çıkardı.

MÜKELLEF UYANIK OLSUN

Bu şirketle ilgili de vergi dairesi mükellefin çalıştığı bankaya 32 bin liralık KDV alacağına karşılık hesaptaki paraya bloke konulmasını talep ediyor. Ancak, vergi dairesinin haciz talebine ilişkin olarak banka ise 12 gün sonra hesaba yatırılan 250 bin liralık ihracat iadesinin tamamına el koyarak işlemi yerine getiriyor. Böylece şirketin o günlerde ödemesi gelmiş olan bütün çekleri piyasa diliyle 'patlıyor'.

VERGİ DAİRESİNE SIĞINIYOR

Konuyu Yeni Şafak Gazetesi ile paylaşan eski bir Maliye Bakanlığı üst düzey yöneticisi olan mali müşavir K.P, banka şubesinin müdiresi ile konuştuğunu hukuki olarak vergi alacağı miktarından fazlasına bloke konulamayacağını anlattığını söyledi. Mali müşavir K.P sistemi şöyle anlatıyor: "Yapması gereken borç miktarı olan 20 bin liraya bloke koyup, kalan 10 bin liranın aktif olarak çek ve senet gibi vadesi gelen enstrümanların ödenmesini sağlamak olmalı. Bu durum elektronik haciz bildirimi için de geçerli" değerlendirmesi yaptı.

e-haciz işlemi yapılması şart

Yetkililer vergi dairesinin her gün aynı bankaya düzenli olarak mükellefin borcuna karşılık haciz konulması ya da e-haciz bildirimi yapması gerektiğine işaret etti. Öte yandan tüccarların iş yaşamında faaliyetlerini sürdürmesi, özellikle alacaklarına karşı işlem yapabilmesi önemli.

İŞİ BİLEN VARSA KURTULUYORSUN

Yetkililer ise özellikle bu konuda mükelleflerin bilinçlenmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Öte yandan ilgili bakanlıkların durumu aydınlatması ve suistimalleri ortadan kaldıracak düzenlemelere yönelmesinin önemine dikkat çekiliyor. Özellikle tüm hesabın bloke edilmesi konusunda uyarılar geliyor.

PİYASAYI KİLİTLİYORLAR

Mükellefleri 'yolunacak kaz' gören zihniyet, esnafı bunaltırken, piyasaları da işlemez hale getiriyor. Kamu alacağına karşılık 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsili Kanunu ile mükelleflerden 1 No'lu Tahsilat Tebliği kapsamında haciz işlemi başlatılabiliyor.

BANKALAR HER GÜN İÇİN UYARILMALI

K.P, "Ancak vergi dairelerinin de pek de işine gelmeyen 'Mükellefin şu kadar liralık borcuna karşılık bugün geçerli olmak üzere bloke konulması' şeklinde bir notun eklenmesi gerekiyor. Ancak vergi daireleri de bunu yapmıyor" dedi. Tahsilat genel tebliğinde ihtiyati haciz denildiğinde sorun çıktığına dikkat çekti.

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber