'Darbeye teşebbüs' davasında 3 polise tahliye kararı

Firari sanık Fetullah Gülen ile 44 polisin, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptıkları, kurgulanmış soruşturmalar kapsamında bazı polisler ve bir hakimi dinledikleri iddiasıyla "FETÖ/PDY yöneticisi ve üyesi olmak" ile "darbeye teşebbüs" suçundan yargılanmalarına başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2016 21:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Darbeye teşebbüs' davasında 3 polise tahliye kararı

Takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptıkları, kurgulanmış soruşturmalar kapsamında bazı polisler ve bir hakimi dinledikleri iddiasıyla, firari sanık Fetullah Gülen ve 44 polisin "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) yonetici ve uyesi olmak" ile "darbeye teşebbüs" suçundan yargılanmalarına başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, aralarında eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suclarla Mucadele Sube Mudur Yardımcısı Ahmet Kalender'in de bulunduğu 12'si tutuklu 36 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada, bazı müştekileri ise avukatları temsil etti.

Duruşmada bazı sanık avukatları, "heyetin sanıklar aleyhine tutumunu" gerekçe göstererek, reddi hakim talebinde bulundu.

Mahkeme, talebi, "yargılama sürecini uzatacağı" gerekçesiyle reddetti.

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Nazmi Ardıç, kendisine yöneltilen suçlamaların "hukuki garabet" olduğunu savunarak, şöyle konuştu:

"İddianamede 'darbe' ve 'casusluk' suçları, amaç suç olarak tanımlanmış, fakat herhangi bir delil belirtilmemiştir. Yaptığımız bütün işler, hakim ve savcılık talimatıyla yerine getirdiğimiz işlerdir ve lehimize hususlar aleyhimizde kullanılmıştır. Hakim ve savcılık talimatlarını yerine getirmemiz suç olarak tanımlanmıştır. Ben, üstüm olan adli makamların emirlerini ve yargı talimatlarını yerine getirmek durumundayım. Bu davanın müştekileri, bir internet fenomeni ile internette haber veren bir sitenin yöneticileri ve editörleridir. Hükümet bunun neresinde ki, hükümete darbeyle suçlanıyorum. Yaptığım işlerde hiçbir suç kastı yoktur."

Davada yargılanan polislerin müdürü olduğunu belirten Ardıç, arkadaşlarının tutukluluk halleri kaldırılmadığı sürece tahliye talebinde bulunmayacağını söyledi.

- 3 sanık tahliye edildi

Tutuklu sanık Ahmet Kalender, tüm tutuklu sanıklar tahliye edilmeden kendisinin de serbest bırakılmamasını istedi. Diğer tutuklu sanıklar ise tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar İsmail Erçelik, Sait Gök ve Mehmet Akif Sakarya'nın "suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi" göz önüne alarak, tahliyelerine karar verdi.

Reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve Fetullah Gülen hakkındaki yakalama kararı infazının beklenilmesine hükmeden heyet, duruşmayı 17 Haziran'a erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, eski ağır ceza hakimi Nurettin Turan ile Esat Burak Uzundere "mağdur", aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de bulunduğu 13 kişi "müşteki" olarak yer alıyor.

İddianamede, FETÖ/PDY yoneticisi ve uyesi sanıkların, Istanbul Emniyet Mudurlugunun hiyerarsik yapısı icerisinde altlık, ustluk iliskilerini kullanarak yasa dısı orgutlenme olusturup, suc islemek amacıyla bir araya geldikleri vurgulanıyor.

Sanıkların, devletin emniyet hizmetleri ve faaliyetleri kapsamında, gorevlerinin sagladıgı nufuz ve gucu, yasaların verdigi yetkileri, gorevin gerceklerine aykırı kullanarak amaclarına ulasmak icin seri halde arac sucları isledikleri kaydedilen iddianamede, sanıkların gerçekleştirdiği 5 eylem şöyle sıralanıyor:

"2013 yılı Kasım ve Aralık ayında dönemin Istihbarat Daire Baskanı olan Engin Dinç'in telefonlarının dinlenmesine tesebbus edilmesi, 2013 yılı Temmuz ayı ve devamında atanan Istanbul istihbarat ust yonetim kadrosunun telefonlarının, donem itibarıyla Istihbarat Sube Mudurlugunde gorevli bir polis memurunun adının karıstıgı sozde zimmet iddiasından yola cıkarak, bir sorusturmayla 'suc örgutu kurmak ve buna baglı örgutun faaliyetleri' çerçevesinde dinlenilmesi, 2013 yılı Aralık ayında Fetullah Gulen cemaatine yönelik elestirel yayın yapıp, yazı yazan ve gorus bildiren bir kısım gazetecilerin telefonlarının, 'bilisim yoluyla hakaret' iddiasıyla dinlenilmesi, eski Kartal Agır Ceza Mahkemesi Baskanı Nurettin Turan'ın, 13 Ocak 2011'de maksatlı ve yanıltıcı bir sekilde rapor tanzim edilerek dinlenilmesi, 17 Aralık 2013 operasyonundan sonra devam eden surecte İstanbul Organize Suclarla Mucadele Sube Mudurlugu islemlerinde kullanılan, gecmis sorusturmalarla ilgili seslere ait gorusme iceriklerinin, verilerin ve bilgilerin bulundugu server veri tabanının geri dondurulemeyecek sekilde silinmesi, format atılması ve kamera kayıt cihazının dısarıdan mudahale ile durdurulması."

Bu eylemleri cok sayıda kisiye karsı gerçekleştiren sanıkların suçunun "darbeye teşebbüs" olduğu aktarılan iddianamede, sanıkların eylemlerinde, surekliligin esas oldugu belirtiliyor.

Sanıkların, adli sorusturmaların selametini ve saglıklı sekilde yurutulmesini sekteye ugratarak, aksaklıklara ve gecikmelere sebebiyet vererek, yeni donemde ataması yapılan şube mudurlugu personelini is yapamaz ve basarısız gosterme amacına yonelik hareket ettikleri anlatılan iddianamede, "Tum eylemler bir arada dusunuldugunde, islemlerin FETO/PDY'nin amacları dogrultusunda, 17-25 Aralık sorusturmalarında basarısız olunması durumunda karsı operasyona maruz kalmamak için orgutsel bilgi ve belgelerin ortadan kaldırılmasına temin amacına yonelik oldugu tespit edilmiştir." ifadelerini yer veriliyor.

- "Çok sayıda ses kaseti servis edildi"

İddianamede, 7 Subat 2012'de MIT Mustesarı Hakan Fidan'ın özel yetkili savcılıkca ifadeye cagrılması ile ortaya cıkan gerilimin, dershane tartısmaları ve dershanelerin kapatılmasına karar verilmesi surecinde artan bir ivme ile devam ederek, 17 Aralık operasyonlarıyla zirve yaptığına dikkati çekilerek, "17 Aralık operasyonu, onu alınan 25 Aralık operasyonu ve diger planlanan operasyonlarla orgutun hukumeti hedef aldıgı artık bilinen bir gercek." tespitinde bulunuluyor.

Orgutün bu darbe tesebbusleri ile bir anlamda siyaset muhendisligine soyunarak siyaseti dizayn etme cabası icerisine girdiği anlatılan iddianamede, şu değerlendirme yer alıyor:

"Bu operasyonlar, her ne kadar adli sorusturma adı altında, suc ve sucluyla mucadele soylemiyle hukuki bir gorunum kazandırılmaya calısılmıssa da tamamen siyasi mahiyette tasarlanmıs operasyonlardır. 17 Aralık operasyonu sonrasında cok sayıda ses kaydının orgut tarafından sosyal medyaya servis edilerek kamuoyunu yonlendirme amaclı algı kampanyalarının baslatıldıgı gorulmektedir. Bu surecte devletin en ust kademelerinde bulunan devlet buyuklerinin kriptolu telefonlarının dahi orgut tarafından dinlenildigi bilinen bir gercektir.

17 Aralık operasyonu, Istanbul organize ile mali suçlarla mücadele şube müdürlükleri gorevlilerinin es zamanlı gerceklestirdikleri operasyonlardır. Sorusturmasını Organize Suclarla Mucadele Sube Mudurlugunun yaptıgı (Fatih Belediyesi/Anıtlar ve TOKİ sorusturmaları) sorusturma dosyaları ile Mali Suclarla Mucadele Sube Mudurlugunce yapılan sorusturma dosyaları arasında herhangi bir fiili veya hukuki irtibat bulunmaması, buna ragmen aralarında bir bag bulunmayan 3 farklı sorusturma dosyasının aynı gun es zamanlı operasyona donusturulmesi dikkati cekici olmakla birlikte orgutun gercek amac ve niyetini ortaya koyar niteliktedir."

- Ceza istemleri

Firari sanık Fetullah Gülen ile eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suclarla Mucadele Sube Mudur Yardımcısı Ahmet Kalender'in de aralarında bulunduğu 44 polisin "cebir ve siddet kullanarak Turkiye Cumhuriyeti hukümetini ortadan kaldırmaya veya gorevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye tesebbus etmek" suçundan agırlastırılmıs muebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, hakkında yakalama emri çıkarılan firari sanık Fetullah Gülen'in ayrıca "devletin guvenligi veya ic veya dıs siyasal yararları bakımından niteligi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla acıklamak" suçundan muebbet hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, Gülen ile Ardıç, Çakallı ve Kalender, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer şüpheliler "silahlı terör örgütü üyeliği"yle suçlanıyor.

Gülen hakkında ayrıca "silahlı örgüt kurmak yönetmek, devletin guvenligi veya ic veya dıs siyasal yararları bakımından, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degistirme" suçlarından toplam 57 yıl 3 aydan 104 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Sanıklardan Nazmi Ardıç ve Ahmet Kalender'in, "suç uydurma, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, devletin guvenligi veya ic veya dıs siyasal yararları bakımından, niteligi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme, resmi belgede sahtecilik, gizliliğin ihlali, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degistirme" suçlarından toplam 50 yıl 6 aydan 146 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, sanık Mahir Çakallı'nın da benzer suçlardan 65 yıldan 165 yıla kadar hapse mahkum olması talep ediliyor.

İddianamede, diğer 41 sanığın ise benzer suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılması öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber