İşkolik rüşvetçi olabilir, işte emniyetin Rüşvet rehberi...

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görev yaptıkları kurumlarda rüşvet alan kamu çalışanlarının işi artık çok daha zor. Emniyet Genel Müdürlüğü, kurumlarında çalışan personelin yolsuzluğa karışıp karışmadığı konusunda idarecilere yol göstermesi amacıyla "rüşvet göstergeleri" raporu hazırladı.

Kamu binaları dışında görüşmeler, lüks reklam ve promosyon hediyelerinin kabul edilmesi, boş vakitlerin dahi işyerinde harcanması, terfi mahiyetindeki tayinden bile feragat, rüşvet göstergeleri arasında.

Emniyet'in yolsuzlukla mücadele birimi Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nca hazırlanan "yolsuzlukla mücadele", "rüşvet göstergeleri"ne yer verildi. İdarecilerden rüşvet aldığından şüphelenilen personelin belirlenen kriterlere göre izlenmesi bekleniyor. Raporun amacı yolsuzlukla ve rüşvetle mücadele olarak açıklanıyor.

Polisin kriterlerine göre rüşvet alan personelin hayat tarzında ani değişiklik meydana geliyor. Rüşvetçi memur, geliri ile izahı mümkün olmayan, geliriyle orantısız lüks hayat tarzı yaşamaya başlıyor. Bu kişiler zamanla mesai arkadaşlarına ve amirlerine karşı izahı mümkün olmayan mesafeli davranışlar sergiliyor. Mümkün olduğunca mesai arkadaşlarından uzak duruyor. Rüşvet alan kişilerde dışa yansıyan sosyal ve şahsi problemler görülüyor. Göreviyle ilgili ek işlere giren personele de dikkat edilmesi gerekiyor. Kurum binaları dışındaki görüşme ve davetlerin kabul edilmesi, iş sahipleri ve müracaat eden kişilerle özel görüşmeler rüşvet göstergeleri olarak sıralanıyor.

Kamu çalışanlarının aldığı hediyelerin de göz ardı edilmemesi raporda dikkat çekilen konular arasında. Alışverişlerde normal olmayan, satıcı tarafından sağlanan uygun özel şartlardan faydalanma, ücretsiz indirimli hizmet tekliflerinin alınması, lüks reklam ve promosyon hediyelerin kabulü, şirketlerin sponsorluk teklifleri idarecilerin yolsuzlukla mücadelede dikkat etmesi gereken hususlardan.

Bir personel hakkında "bu memur olmazsa bu iş batar" düşüncesinde olan kamu çalışanı da kara listeye alınacaklardan. Boş vaktini dahi işyerinde harcamak, hasta olduğunda bile işe gelmek, eve iş götürülmesi gibi davranışlar yolsuzluğun işareti sayılabiliyor.

İşçi terfiden kaçıyorsa şüpheli

İş konusunda ani, izahı mümkün olmayan fikir değişiklikleri, başka birimlere ya da yerlere tayinin personel tarafından reddedilmesi davranışı, terfi mahiyetindeki tayinden bile feragat ederek bulunduğu göreve devam etme isteği, çalışanlar arasında normal olmayan ve memuriyete yakışmayacak şekilde kaba veya laubali konuşma tarzı, normalde şikayet edilmesi gereken şartlardan, durumlardan hiç şikayet edilmemesi rüşvet göstergeleri arasında sıralanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber