Trilyonluk pazara eylem planı

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe 2023 yılına kadar 10 dünya markası çıkarmak için yol haritası hazırlayan İTO, sektörün yurt içi ve yurt dışında atağa kalkması için yeni iş fikirleri ortaya koyan bir plan hazırladı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 15 Temmuz 2016 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trilyonluk pazara eylem planı

Önder ÇELİK

İstanbul Ticaret Odası (İTO), beslediği 200 alt sektörle milli gelirden aldığı pay yüzde 30'a ulaşan inşaat ve gayrimenkul sektörü için 'Stratejik Eylem Planı' hazırladı. İki yılı aşan çalışma sonucu ortaya çıkarılan eylem planında, sektörün öncelikli konularının ayrıntılı analizi yapılırken, tüm paydaşlarla birlikte oluşturulan 2023 vizyonu ve stratejisi için çözüm önerileri de yer aldı. Eylem planının tanıtım toplantısında konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, inşaat sektörünün küresel büyüklüğünün 7.2 trilyon dolara ulaştığını belirterek, sektörün yılda ortalama 5.2 büyümesinin hedeflendiğini ve 10 yıl sonra sektörün hacminin 12 trilyon dolara ulaşacağını kaydetti. Gelişmekte olan ülkelerdeki nüfus artışı, ekonomik büyüme, kentleşme dinamikleri, az gelişmiş ülkelerdeki altyapı ihtiyacının dünyanın önde gelen inşaat ve gayrimenkul projelerini gerçekleştiren Türk iş adamları için büyük bir fırsat alanı oluşturduğuna işaret eden İbrahim Çağlar, "Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içinde sektörün toplam payı yüzde 15'e ulaştı. Türkiye'deki toplam istihdamın da yüzde 7.2'sini inşaat sağlıyor. Bu sektör kendisine bağlı 200 sektörü harekete geçiriyor. Üstelik olaya bu açıdan bakıldığında milli gelir içindeki payı yüzde 30 seviyelerine ulaşmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Türk müteahhitlerinin yurt dışındaki iş hacminin 108 ülkede 8600'ün üzerindeki projede 325 milyar dolarlık bir ciroya ulaştığına işaret eden Çağlar, "Dünyanın en büyük müteahhitleri arasında 43 müteahhidimiz var. Bu açıdan dünyada ikinciyiz. Ciro olarak 29.2 milyar dolarla Türk müteahhitleri İtalya'dan sonra dünyada sekizinci sırada. Hem yurt dışındaki yatırımlar hem de yurt içindeki mega projelerle eşine az rastlanır know-how birikimi de sağlanmış vaziyette" diye konuştu. Türk firmaları için uluslararası arenada çok ciddi fırsatların olduğunu belirten Çağlar, şöyle devam etti: "Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa'da 2020'ye kadar 2.2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngörülüyor. Yani inşaat şirketlerimizin önünde yeni başarı hikayeleri yazmaları için çok uygun bir çalışma alanı bulunuyor."

Rapordaki stratejik teklifler

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi katmanlar halinde üç boyutlu olarak saklanmalı.

Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli.

Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı.

Teknik müşavirlik ve yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı.

Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı.

Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikayetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı.

Şirketler tarafından Ar-Ge ve inovasyon bütçesi ayrılmalı. Vergiden muafiyet sağlanmalı.

Sektörün kendi gücü doğrultusunda rekabetten uzak daha rahat markalaşabileceği hedef pazarlar ve ülkeler tespit edilmeli, özellikle buralara yoğunlaşılmalı.

DEVLER ÇIKACAK

Hazırladıkları raporda 28 proje fikri sunduklarını belirten Çağlar, 2023'e kadar Gayrimenkul Geliştirme, Proje Tasarım Yazılım ve Danışmanlık, İnşaat Taahhüt İnşaat Malzemesi Üretimi ile Proje Yönetimi olmak üzere beş temel alanda en az ikişer Türk firmasının global marka olması için harekete geçtiklerini söyledi.

'HİBE VERİLSİN'

Devletin yurt dışında iş yapan firmaların arkasında garantör olarak durması gerektiğini söyleyen İbrahim Çağlar, "Devlet müteahhitlerimize teminat ve maddi konular açısından daha fazla destek vermeli" dedi. Çağlar, "Yurt dışında iş yapan firmalara vergi, SGK muafiyetlerinin yanı sıra hibe de verilebilir" dedi.

'FON KURALIM'

Eylem planında inşaat sektörüne yönelik kamu destekli bir ihtisas bankası kurulması öneriliyor. TOKİ'nin özel sektör müteahhitlerini yanına alarak sosyal konut ihtiyacı olan ülkelerde projeler geliştirebileceğini kaydeden Çağlar, "Hedef pazarlarda proje finansmanı için fon oluşturulmalı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber