Karartı, 11 günlük maaşını da istedi: İşte Bakan Unakıtan'ın diğer adamları ve görevleri...

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Aralık 2006 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 yıllık memuriyeti doldurmadığı için TDÇİ'ye Genel Müdür olamayan Tuncay Karartı, durum anlaşılana kadar görevde kaldığı 11 günün ücretini talep etti

14.12.2006

Malİye Bakanı Unakıtan'ın prensi Tuncay Karartı'nın, hukuksuz atandığı TDÇİ (Türkiye Demir Çelik İşletmeleri) Genel Müdürlüğü'ndeki 11 günlük maaşının peşine düştüğü ortaya çıktı.

Bakan danışmanı Karartı'nın 12 yıllık devlet memuriyeti gerekmesine rağmen Genel Müdür yapılmaya çalışıldığı TDÇİ'nde yönetim 11 gün boyunca atamaya direnmişti. Bununu üzerine Karartı, 4 yıllık memuriyet süresinin atamaya yettiği, binanın üst katındaki KBİ (Karadeniz Bakır İşletmeleri)'ne genel müdür olarak atanmıştı. KBİ'nin genel müdürü Rüstem Ateş de Karartı'ya yer açılabilmesi için apar topar TDÇİ'ye kaydırılmıştı.

27 Kasım'dan bu yana TDÇİ'nin gündemini değiştiren Karartı, şimdi de TDÇİ'nde geçirdiği 11 günlük maaşını almak amacıyla Kurum'a baskı yapıyor. ÖİB'ndan, kendisine bağlı bulunan TDÇİ yönetimine Karartı'nın ?11 günlük maaşın? ödenmesi yönünde telkin geldiği, bu nedenle Yönetim Kurulu'nun olağanüstü toplantı kararı aldığı belirtiliyor. Ancak TDÇİ Yönetim Kurulu'nun, atama hukuksuz olduğu için ?neye göre maaş vereceğini belirleyemediği? ifade ediliyor. YPK tarafından belirlenen listedeki 4 bin 281 YTL'lik sınırdan maaş hesaplanması halinde Karartı'nın 11 günlük maaşı 1.570 YTL ediyor. Karartı da bu parayı almaya kararlı görünüyor.

BAKANIN ADAMLARI

Karartı kendisinin akıl almaz bir operasyonla Genel Müdür yapılmasıyla ilgili VATAN'a ?Ne var bunda, Bakan'ın bir çok danışmanı başka yere atanıyor? demişti. Karartı'nın açıklaması gözleri Unakıtan'ın danışmanlarına çevirdi. Unakıtan'ın adamlarına kadro üretmek için kendine özgü bir yöntemi olduğu biliniyor. Buna göre Unakıtan, dışarıdan ya da bakanlık içinden seçtiği kişileri önce danışman olarak alıyor. Bu kişiler, bir süre Unakıtan'ın danışmanlığını ya da özel kalem müdürlüğünü yaptıktan sonra bürokrasinin kilit kurumlarına atanıyorlar. Bu örneklerden bazıları şöyle:

* Tuncay Karartı: 1 günlük Özel Kalem Müdürlüğü ardından Danışmanlık, ÖİB Müşavir, KBİ Genel Müdürü, İSDEMİR Denetim Kurulu üyesi, SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı

* Adem Özden: Özel Kalem Müdürü, KBİ Yönetim Kurulu Üyesi

* Rasim Arı: 12 gün Özel Kalem Müdürlüğü, Çinigaz Genel Müdürlüğü

* Kazım Çalışkan: Danışmanı, ÖİB Başkan Yardımcısı

* Mithat Hızlı: Danışmanı, SPK üyesi

* Osman İlter: Danışmanı, ÖİB Başkan Yardımcısı

Bakanımız kimyası tutanı müdür yapar

Şanslı Bakan Danışmanı Tuncay Karartı'nın akıllara durgunluk veren atama serüveniyle ilgili, Maliye Bakanlığı Basın Danışmanlığı resmi olmayan açıklamasında durumu şöyle yorumladı: ?Bakanımızın tarzı budur. Tanıdığı, kimyasını bildiği adamları bir yere Genel Müdür yapar. Bakan Bey'in tarzı, çalışma üslubu bu. Bu atamaların hiçbirinde bir hukuksuzluk yok. Hepsi yasal. Sayın Bakan'ın, kendine yakın anlaşabileceği ve güvenebileceği kişileri seçmek istemesi de gayet doğaldır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber