Dışişleri Bakanlığı: DAEŞ işgalini çabuk unuttular
Dışişleri Bakanlığı'ndan dünyaya işgalci yanıtı: "Türk askeri Irak'ta bölgenin huzuruna karşı peşmergeleri eğitmek için var."

Ankara, Irak Parlamentosu'nun Başika'daki Türk askerlerini "işgalci" ilan eden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik çirkin ithamlar içeren kararını, üst perdeden yapılan bildirimle protesto etti.
Rahatsızlık ikazı
Dışişleri Bakanlığı'na dün sabah çağırılan Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el-Alevi'ye Ankara'nın sert tepkisi ve rahatsızlığı iletildi. Büyükelçi el-Alevi ile yapılan görüşmede, Bağdat Parlamentosu ve Hükümeti'nin diplomatik nezaketi aşan karar ve yaklaşımının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Türk askerinin, DAEŞ'le mücadele eden Musul Ulusal Muhafızları ile Irak Anayasası doğrultusunda Bağdat Hükümeti tarafından da tanınan Kürt Bölgesel Yönetimine bağlı Peşmerge güçlerine eğitim amacıyla Başika'da bulunduğu ve bu kapsamda yapılan çağrı üzerine, Irak Merkezi Hükümeti'ne bilgi verilerek bölgeye gittiği belirtildi. Görüşmede, Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü olmadığı da hatırlatıldı.
Tehdit devam ederse...
DAEŞ'in bölgedeki varlığının, Irak Merkezi Hükümeti tarafından engellenemediği ve Türkiye'nin "ulusal güvenliği" açısından da tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi. Tehdit devam ettiği sürece Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan "meşru müdaafa" kapsamında önlem almaya devam edeceği net bir dille ifade edildi.
70 BiN IRAKLI ASKER MUSUL'U TERK ETMİŞTİ
Türkiye, DAEŞ'in Musul'u ele geçirmesi öncesinde Irak'ın Musul kentinde Başkonsolosluğu bulunan tek ülke konumundaydı. Bin 500 kişilik DAEŞ militanlarının Musul'a yaklaştığı haberinin yayılması üzerine, Bağdat Hükümeti'ne bağlı 70 bin kişilik güvenlik güçleri ağır silahlar ve mühimmatla kentten kaçmıştı.