Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme oranları belli oldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ocak 2007 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
26/12/2006 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU EK ÖDEME USUL VE ESASLARI

Amaç

MADDE 1- (1) Bu usul ve esaslar, Sosyal Güvenlik Kurumu ile 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununa göre bu Kuruma devredilen kurumların personeline ödenecek ek ödemenin usul, esas ve oranlarını tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2- Bu usul ve esaslar, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumunun bilişim hizmetlerini yürütmek üzere çalıştırılan sözleşmeli personel hariç olmak üzere, Sosyal Güvenlik Kurumunun merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında çalışan memurları ve sözleşmeli personeli ile aynı Kanunla Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen personeli kapsar.

Dayanak

MADDE 3- Bu usul ve esaslar, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 28 inci maddesinin ikinci fıkrası ile aynı Kanunun Geçici 2 nci maddesinin ondördüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- Bu usul ve esaslarda geçen;

a) Bakan : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanını,

b) Bakanlık : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,

c) Başkan : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanını,

ç) Başkanlık : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığını,

d) Kurum : Sosyal Güvenlik Kurumunu,

e) Genel Müdür : Sosyal Sigortalar, Genel Sağlık Sigortası, Primsiz Ödemeler, Hizmet Sunumu ile 5502 sayılı Kanuna göre devredilen kurumların Genel Müdürlerini,

f) Birim Amiri : Belirli hizmetleri bünyesinde toplayıp yürüten veya uygulayan merkez ve taşra teşkilatında emir verme yetkisine sahip üst düzeydeki birim yöneticisini (Daire başkanı, bölge müdürü, sosyal güvenlik il müdürü, sigorta müdürü gibi),

ifade eder.

Ek ödemenin oran ve miktarları

MADDE 5- Bu usul ve esaslar kapsamına giren personele, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) ekli cetvellerde yer alan oranların uygulanması suretiyle hesaplanan miktarda ek ödeme yapılır.

Ek ödemenin usul ve esasları

MADDE 6- Ek ödeme, aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

a) 5502 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan bilişim hizmetlerinde görev yapan sözleşmeli uzman personel ile işçi statüsündeki personel ve kadroları başka kurum veya kuruluşlarda bulunup Kurumda görevlendirilen personel hariç, Kurumun merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında çalışan memurları ile sözleşmeli personeline ve aynı Kanunun Geçici 2 nci maddesi uyarınca Bakanlık Müşavirliğine atanmış sayılarak eski kadro ve görevlerinde görevlendirilmiş sayılanlara görevlendirilmeleri süresince ödenir.

b) Ek ödemenin hak edilmesinde ve ödenmesinde bu esaslarda belirtilen haller dışında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylığa ilişkin hükümleri uygulanır. Ek ödeme, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.

c) Ödenecek ek ödemenin toplam oranı, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil); serbest çalışmayan Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeli için % 700'ünü, diğer personel için ise % 200'ünü hiçbir şekilde geçemez.

ç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesine göre disiplin cezası alan personele her ceza için ayrı ayrı olmak üzere aşağıda belirtilen süreler kadar kadro unvanı için belirlenen oranın %50'si üzerinden ek ödeme ödenir;

1) Uyarma : 1 ay

2) Kınama : 2 ay

3) Aylıktan kesme : 3 ay

4)Kademe ilerlemesinin durdurulması halinde, kademe ilerlemesinin durdurulduğu sürece,

ek ödeme ödenmez.

Bu süreler, cezanın idari kademelerde kesinleştiği tarihi takip eden aybaşından itibaren başlar.

Ayrıca, bu durumda olanlara ilave ek ödemeler verilmez.

d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 141 inci maddesinde sayılan haller nedeniyle, görevinden uzaklaştırılan veya görevinden uzak kalan personele bu süre içerisinde ek ödeme ödenmez. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 142 nci maddesi ile 143 üncü maddesinde belirtilen durumların gerçekleşmesi halinde, bunların ödenmeyen ek ödemeleri kendilerine ödenir.

e) Bir göreve vekalet edenlere, vekalet ettikleri kadro için öngörülen ek ödemenin, asli kadroları için öngörülen ek ödemeden fazla olması halinde, vekalet ettikleri kadro için öngörülen oranlar, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve bu görev yapıldığı sürece ödenir.

Mehil müddeti, yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, geçici görev, görevden uzaklaştırma, hizmet içi eğitim, seminer ve kurs nedenleriyle görevlerinden ayrılanlara vekalet edenlere, vekalet ettikleri göreve ait ek ödeme ödenmez.

f) Olumsuz sicil alanlara bir yıl süreyle ek ödeme ödenmez. Ödenmeyecek süre sicil raporlarının doldurulma zamanını takip eden aybaşından itibaren başlar.

g) Ek ödeme, özelleştirme kapsamındaki kurum ve kuruluşlardan naklen tayin edilen personele, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi kapsamında ödenen fark tazminatı hesabına dahil edilir.

ğ) Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri, kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri ile hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak görülen tedavi süreleri hariç olmak üzere, bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin sürelerinin toplamı 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden ek ödeme ödenmez.

h) Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Başbakanlıkta geçici görevlendirilenler ile, Bakanlık ile Bakanlığın bağlı ve ilgili kuruluşlarında Bakan onayı ile geçici görevli bulunan personel hariç olmak üzere, Kurum ile 5502 sayılı Kanuna göre bu Kuruma devredilen kurumların personelinden, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevli bulunan personele ek ödeme yapılmaz.

ı) Ek ödeme oranlarının hesaplanmasında, küsurlar bulunması halinde tama iblağ edilir.

İlave Ek Ödemenin Usul ve Esasları

MADDE 7- İlave ek ödeme, aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

a) Ekli (2) sayılı cetvelin Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı bölümünde belirlenen ek ödeme oranlarının yanında belirtilen oranlar; sağlık harcamalarına esas olan hastane, eczane, diyaliz, görüntüleme ve optik gibi sağlık merkezlerince gönderilen fatura ve reçetelerin incelenmesi işlerinde fiilen çalışan personele ayrıca verilir. Söz konusu işlerde fiilen çalışan genel idare hizmetleri sınıfında bulunan diğer personele ise kendi kadrolarına ait ek ödeme oranları %15 artırılarak ödenir. Bu fıkra uyarınca ödenecek ek ödeme oranları, resmi tatil günleri hariç, fiilen görevde bulunulmayan günler için ödenmez.

b) İstanbul ilinde fiilen görev yapan Sosyal Güvenlik İl Müdürü, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yardımcısı ve Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü kadroları dışındaki diğer personele yapılacak ek ödeme oranları 30 puan artırılarak ödenir.Ancak bir aydan az süreli görevlendirmeler için bu ödeme yapılmaz.

c) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 62 nci maddesi uyarınca muhasebe yetkilisi sertifikasına sahip personelden, muhasebe yetkilisi olarak görevlendirilenlere 30 puan ilave ek ödeme yapılır.

ç) Taşra teşkilatında bilgi işlem sisteminin yürütümünden sorumlu olan personele (süpervizör), bu görevi fiilen yaptığı sürece ek ödeme oranı 10 puan artırılarak ödenir.

Performans ödemesi

MADDE 8- a)Görev yapılan birim ve iş hacmi, görev mahalli, görevin önem ve güçlüğü ile personelin performansı dikkate alınmak suretiyle personele; birim amirinin teklifi ve ilgili Genel Müdürlük Makamının yoksa Başkanlık Makamının onayı ile, Bakanlıkta görevlendirilen personel için ise görevli bulunduğu birim amirinin teklifi ve Müsteşarlık makamının onayı ile 30 puana kadar ilave ek ödeme verilebilir. Başkanlık, Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlük makamlarında çalışan personel için ilave ek ödeme vermeye Başkanlık/Genel Müdürlük makamı yetkilidir. Yönetim Kurulu üyelerinin yanında fiilen çalışan personele ilave ek ödeme verilmesinde, ilgili Yönetim Kurulu Üyesinin teklifi aranır. Personele ödenecek ilave ek ödeme puanları toplamı, birimde çalışan personel sayısının %15'i ile 30 puanın çarpılması sonucu bulunan rakamı geçemez. Ancak, Kurumca performans kriterleri tespit edildiğinde %15 oranı %30 olarak dikkate alınır ve söz konusu ilave ek ödeme puanı belirlenecek performans kriterlerine göre dağıtılır. Bakanlık, Müsteşarlık ve Kurum Başkanlığı makamları ile Yönetim Kurulunda görevlendirilen personel için yapılacak ilave ek ödemelerde %15 sınırı dikkate alınmaz.

b)Yukarıdaki fıkra uyarınca ilave ek ödeme verilecek personel her ayın 1'i itibarıyla tahakkuk birimlerine bildirilir ve bu personele ilave ek ödeme, çalışmayı müteakip her ayın 1'inden sonra ödenir.

Yürürlük

MADDE 9- Bu usul ve esasların, 6 ncı maddesinin (h) bendi 15/01/2007, diğer maddeleri ise 15/6/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10- Bu usul ve esasları Sosyal güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber