Sigara 40 yaşından sonra daha tehlikeli

Sigaranın zararı yalnızca akciğerlere ve kalbe değil. Uzmanlar uyarıyor. Erkeklerde 40 yaş sonrası gırtlak kanseri riskini artıran sigara kadınlarda ise hormonel dengeyi bozarak erken menopoza neden oluyor.

Haber Giriş : 31 Ekim 2016 11:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sigara 40 yaşından sonra daha tehlikeli

Yüksek tansiyon, bunama, kalp krizi, kemik erimesi, felç, yorgunluk, gözlerde katarakt, erken yaşlanma, burun ve dil gibi duyu organlarının işlevinde azalma... Bunlar sigaranın zararlarından yalnızca birkaçı. Dünyada her yıl sigaradan 5 milyon kişi hayatını kaybederken bu oran Türkiye'de 100 bin kişiyi buluyor. İnsan sağlığına ölümcül zararları olduğu bilinen sigaranın erkekleri ve kadınları ayrı ayrı etkilediği açıklandı.

KADINLARDA DAHA AZ

Yapılan araştırmalar neticesinde 40 yaş sonrası erkeklerde gırtlak kanseri riskini artıran sigaranın 40 yaş sonrası kadınlarda ise erken menopoza neden olduğu kanıtlandı. Sigara kullanımının gırtlak kanserine sebep olduğunu anlatan Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Kıroğlu, bu hastalığın özellikle sigara içen erkeklerde daha sık görüldüğünü söyledi. Toplumda kadınların daha az sigara içtiğini ve hormonsal bazı nedenlerle gırtlak kanserine kadınlarda daha az rastlanıldığını aktaran Kıroğlu, özellikle 40 yaşını geçen erkeklerde riskin daha da arttığını vurguladı.

Sigara kullanan kadınlara erken menopoz uyarısında bulunan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık da menopoz döneminin ortalama 40 yaş sonrası kadınlık hormonunun azalması ile başladığını ama sigaranın bu süreci hızlandırdığına dikkat çekti.

DENGEYİ BOZAR

Uyanık, "Bu dönemde sıcak basması özellikle geceleri görülen terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişiklikleri, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte azalma, idrar tutamama, idrar kaçırmaya kadar giden sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Uzun dönemde ise kemik erimesi, kalp-damar hastalıkları görülebilen sıkıntılardandır. Menopoz gayet normal bir süreç. Ancak sigara ayrıca hormon salınımını dengesiz hale getirebilir" diye konuştu.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Gırtlak kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu bildiren Kıroğlu, şunları kaydetti: "Gırtlak kanseri, erken teşhis edilirse tıbbi tedaviyle hiçbir problem olmadan düzelebilen bir hastalık. Özellikle sigara içen erkeklerde erken tanı çok önemli. 'Ülkemizde gırtlak kanseri kaç kişide görülüyor?' sorusuna ne yazık ki yanıt veremiyoruz. Sigara içen bir kişinin gırtlak kanserine yakalanma ihtimali, içmeyen birine göre karşılaştırdığında çok çok artıyor. Buna karşın erken tanıyla da önlenebiliyor. Yani 40 yaşını geçen bir erkek, düzenli doktor kontrolüne gelse hiçbir sorun kalmayacak. Gırtlak kanserinde erken tanının önemiyle ilgili bir kampanya yapılmasını istiyoruz."

ÖSTROJEN HORMONUNU ETKİLİYOR

Menopozun bir kadın için en önemli yaş dönemlerinden biri olduğunu söyleyen Uyanık, "Yaşlanmanın başlangıcı olarak bilinmesinin aksine kadın hayatının doğal safhalarından biri olarak düşünülmesi gereken bir dönemdir. Menopoz, 12 ay boyunca adet görememe durumudur. Ortalama 40 yaş sonrası kadınlık hormonunun azalması ile başlıyor. Ortalama menopozun görülme yaşı Türkiye de 47-49 iken, dünyada 51-55 yaşlar arasıdır. Sigara kullanıldığında ortalama iki yıl olarak menopoz yaşı geriye gitmektedir. Menopoz döneminde kadınlık hormonu östrojen azalmasına bağlı olarak erken ve geç dönemde çeşitli sıkıntılar ortaya çıkmaktadır." diye konuştu.

Kaynak: Karar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber