Bilgi Edinme Kanunu İle Neler İstenebilecek-3

Bir vatandaş olarak kamu kurumlarınca ve gizli niteliği olmayan kararları, görüşleri ve mütalaaları ilgili kamu kurumlarından isteyebilirsiniz. Buna göre verdikleri görüş, karar ve mütalaaları yayımlamayan kurumlar olarak örneğin Danıştay ve Yargıtay'dan mahkeme kararlarını, Devlet Personel Başkanlığı'ndan mütalaaları, Maliye Bakanlığı'ndan görüşleri, Sayıştay Başkanlığı'ndan kararları isteyebilirsiniz.

Haber Giriş : 27 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugün yayımlanan "Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik"in 9'uncu maddesinin üçüncü fıkrasında şu hüküm yer almaktadır. "Dilekçede, istenen bilgi veya belgeler açık ve ayrıntılı olarak belirtilir. Bilgi veya belgeye erişimin kısa sürede sağlanabilmesi amacıyla, istenen bilgi veya belgenin konusu, varsa tarihi, sayısı ve kurum veya kuruluşun hangi biriminden istendiği ve ihtiyaç duyulan diğer hususlar dilekçede belirtilir." Bu hükme göre dilekçelerde istenen bilginin mümkün olduğunca açık olması gerekmektedir.

Ancak, her halükarda dilekçelerde şu bilgiler mutlaka bulunmalıdır. Örnek dilekçe "Hak Arama" kategorisinde yer almaktadır.

"Gerçek kişiler tarafından yapılacak bilgi edinme başvurusu; başvuru sahibinin adı ve soyadı, imzası, oturma yeri veya iş adresini içeren dilekçeyle, istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşa yapılır.

Tüzel kişiler tarafından yapılacak bilgi edinme başvurusu; tüzel kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren dilekçeyle, istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşa yapılır"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber