CHP'den '330' iddiası

"Af niteliği taşıyan önerge 330 oyla kabul edilmediği için maddeleşmemiştir" iddiasında bulunan CHP Grup Başkan Vekili Gök, "Oylamada şekil şartına uyulmamış, dolayısıyla önerge hukuken bir varlık kazanmamıştır' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Kasım 2016 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'den '330' iddiası

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Ak Parti'nin cinsel istismar suçlarına ilişkin düzenlemeyle ilgili önergesinin "af" niteliğini taşıdığını, bu nedenle TBMM'de en az 330 oy ile benimsenmesi gerektiğine işaret etti. Gök, Meclis'teki oylamada bu şekil şartına uyulmadığı için, önergenin maddeleşmediğini ve reddedilmiş kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Advertisement: Replay Ad

Ads by ZINC

Gök, Çankaya Birlik mahallesinde bulunan Lozanparkı'nın temel atma töreninde "cinsel istismar" suçlarına ilişkin önergeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gök, 20 Kasım'ın Dünya Çocuk Hakları Günü olduğunu hatırlattı. Böylesi bir günün öncesinde Türkiye'de çocukların istismarına dönük düzenlemeleri tartıştıklarını belirten Gök, "Gerçekten vahim, utanç verici bir tablo ile karşı karşıyayız" dedi. Gök, şunları kaydetti:

'Utanç verici tablo'

"Muhalefete güya gol atma arayışı içerisinde getirdiği önerge, anlaşılıyor ki iktidar partisinin elinde patlamıştır. İktidar partisinin kolaycı ve siyasi etiğe uygun olmayan bir şekilde, uzlaşılan bir kanunun en son maddesine getirmiş olduğu önerge ile yapılan düzenleme, Türkiye açısından tam bir utanç tablosudur. Böyle bir düzenlemede özellikle çocuklara yönelik cinsel istismarı ve tecavüzleri meşrulaştıran bir anlayışı cezasız bırakan, erteleyen ve kamu davasının düşmesine yol açacak bir arayış ve anlayış AKP'nin Türkiye'ye dayattığı bir ahlak anlayıştır. Böyle bir ahlak anlayışını reddediyoruz."

Düzenlemenin geçici, genel ve özel bir af niteliğinde olduğunu savunan Gök, böyle bir düzenlemenin yasalaşmasının ise Anayasa'nın 87'nci, Meclis iç tüzüğünün 92'nci maddelerine göre milletvekili sayısının beşte üçü (330) çoğunluğunun kabulüyle mümkün olduğunu ileri sürdü.

Gece yarısı verilen önergenin aslında kabul edilmemiş, sayısal çoğunluğa ulaşmadığı için de reddedilmiş bir önerge olduğunu iddia eden Gök, "Hukuken varlık kazanmamıştır. İsmi ne olursa olsun şarta bağlı genel ve özel af niteliği taşıyan bu önergenin oylamasında anayasa ve Meclis iç tüzüğün aradığı şekil şartına uyulmamış, dolayısıyla önerge maddeleşmemiş, hukuken bir varlık kazanmamıştır."

AYM anımsatması

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 1984'te belediye kanuna eklenen bir maddeyi af niteliğinde değerlendirerek, yeterli çoğunluğu bulunmadığı gerekçesiyle iptal ettiğini anımsatan Gök, 1999'da çıkarılan ve kamuoyunda "Rahşan affı" olarak bilinen düzenlemenin de yüksek mahkeme tarafından Meclis'te nitelikli çoğunluğun oyu ile geçmediği için iptal ettiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber