Tüm Vatandaslari Ilgilendiren Düzenleme (Dilekçe Kanununda Yapılan Değişiklik)

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dilekçe Kanununda 11.1.2003 tarihinde çok önemli bir düzenleme yapildi. Yapilan yeni düzenleme ile vatandaslarin kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve sikâyetleri hakkinda cevap verme süresi 60 günden 30 güne indirildi. Bu düzenlemeye göre 30 gün içerisinde dilekçenin sonucuna veya safahatina iliskin bilgi vermeyen tüm kamu görevlileri hakkinda disiplin islemi yapilabilecektir. Ayrintilar için tiklayin.


3071 sayili Kanunda yapilan düzenlemenin sadece yabancilarla ilgili bölümü kamuoyuna yansimistir. Buna göre Türkiye'de ikamet eden yabancilar karsiliklilik esasi gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazilmasi kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve sikâyetleri hakkinda Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazi ile basvurma hakkina sahip olmustur.

Ancak düzenlemenin tüm vatandaslari ilgilendiren yönü ise gözden kaçmistir. Yapilan yeni düzenleme ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaslari ve Türkiye'de ikamet eden yabancilarin dilekçelerine cevap verme süresi 60 günden 30 güne indirilmistir. Yapilmis olan bu düzenlemenin, yeni bir düzenleme olmasi nedeniyle de, diger Kanunlarda yer alan aykiri hükümler mülga olmustur.

Düzenlemenin Resmi Gazetede yayimlandigi tarih olan 11.01.2003 tarihinden sonra, dilekçelerin sonucuna veya safahatina iliskin bilgi vermeyen tüm kamu görevlileri hakkinda disiplin islemleri yapilabilecektir.

Ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerden;
a) Belli bir konuyu ihtiva etmeyenler,
b) Yargi mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar,
c) 4 üncü maddede gösterilen sartlardan herhangi birini tasimayanlar,
Incelenemezler.


DILEKÇE HAKKININ KULLANILMASINA DAIR KANUN


Kanun Numarasi : 3071
Kabul Tarihi : 1/11/1984
Yayimlandigi R.Gazete : Tarih: 10/11/1984 Sayi: 18571
Yayimlandigi Düstur : Tertip: 5 Cilt: 24 Sayfa: 64

Amaç: Madde 1 ? (Degisik- 2.1.2003 tarih- 4778/23 md.) Bu Kanunun amaci, Türk vatandaslarinin ve Türkiye'de ikamet eden yabancilarin kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve sikâyetleri hakkinda, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazi ile basvurma haklarinin kullanilma biçimini düzenlemektir.

Kapsam: Madde 2 - (Degisik- 2.1.2003 tarih- 4778/24 md.) Bu Kanun, Türk vatandaslari ve Türkiye'de ikamet eden yabancilar tarafindan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile idarî makamlara yapilan dilek ve sikâyetler hakkindaki basvurulari kapsar.

Dilekçe hakki:
Madde 3 - Türk vatandaslari kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve sikayetleri hakkinda, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazi ile basvurma hakkina sahiptirler.
(Ek fikra: 2.1.2003 tarih- 4778/25 md.) Türkiye'de ikamet eden yabancilar karsiliklilik esasi gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazilmasi kaydiyla bu haktan yararlanabilirler.

Dilekçede bulunmasi zorunlu sartlar:
Madde 4 - (Degisik- 2.1.2003 tarih- 4778/26 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adi-soyadi ve imzasi ile is veya ikametgâh adresinin bulunmasi gerekir.

Gönderilen makamda hata:
Madde 5 - Dilekçe, konusuyla ilgili olmayan bir idari makama verilmesi durumunda, bu makam tarafindan yetkili idari makama gönderilir ve ayrica dilekçe sahibine de bilgi verilir.

Incelenemeyecek dilekçeler:
Madde 6 - Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerden;
a) Belli bir konuyu ihtiva etmeyenler,
b) Yargi mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar,
c) 4 üncü maddede gösterilen sartlardan herhangi birini tasimayanlar,
Incelenemezler.
Dilekçenin incelenmesi ve sonucunun bildirilmesi:
Madde 7 - (Degisik- 2.1.2003 tarih- 4778/27 md.) Türk vatandaslarinin ve Türkiye'de ikamet eden yabancilarin kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve sikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptiklari basvurularin sonucu veya yapilmakta olan islemin safahati hakkinda dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. Islem safahatinin duyurulmasi halinde alinan sonuç ayrica bildirilir.

Türkiye Büyük Millet Meclisine yapilan basvurularin incelenmesi:
Madde 8 - (Degisik- 2.1.2003 tarih- 4778/28 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilen dilekçelerin, Dilekçe Komisyonunda incelenmesi ve karara baglanmasi altmis gün içinde sonuçlandirilir. Ilgili kamu kurum veya kuruluslari Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonunca gönderilen dilekçeleri otuz gün içinde cevaplandirir. Inceleme ve karara baglamanin esas ve usulleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Içtüzügünde gösterilir.

Kaldirilan hüküm:
Madde 9 - 26 Aralik 1962 tarih ve 140 sayili Türk Vatandaslarinin Türkiye Büyük Millet Meclisine Dilekçe ile Basvurmalari ve Dilekçelerin Incelenmesi ile Karara Baglanmasinin Düzenlenmesine Dair Kanun yürürlükten kaldirilmistir.

Geçici Madde 1 - (3071 sayili Kanunun kendi numarasiz geçici maddesi olup teselsül için numaralandirilmistir.)
Türkiye Büyük Millet Meclisi Içtüzügünde gerekli degisiklikler yapilincaya kadar, 140 sayili Türk Vatandaslarinin Türkiye Büyük Millet Meclisine Dilekçe ile Basvurmalari ve Dilekçelerin Incelenmesi ile Karara Baglanmasinin Düzenlenmesine Dair Kanunun Dilekçe Komisyonunun çalisma esas ve usullerine iliskin hükümlerinin uygulanmasina devam olunur.

Yürürlük:
Madde 10 - Bu Kanun yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber