Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı alt komisyonda

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 15:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM İçişleri Komisyonunda ele alınan Karayolları Trafik Kanununda değişiklik öngören yasa tasarısı, alt komisyona sevk edildi.

Komisyon, Karayolları Trafik Kanununda değişiklik öngören tasarı ile AK Parti İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun, aynı kanunda değişiklik içeren yasa teklifini birleştirerek ele aldı.

Teklifi hakkında bilgi veren Uslu, trafik kazalarının önemli sebeplerinden birinin çevredeki araçların hareketlerinin yeterince erken fark edilememesi olduğunu belirterek, araçların yakını gösteren ışıklarının gün boyunca yerleşim birimi içinde ve dışında tüm yollarda açık tutulmasının, seyir esnasında diğer araçların hareketlerin takibini kolaylaştırdığını ifade etti.

Bu uygulamanın kaza riskini yüzde 50 oranında azaltabileceğinin tespit edildiğini kaydeden Uslu, AB ülkelerinde yapılan araştırmalarda, gündüz farlar açık seyredilmesi halinde, meydana gelen kazaların yüzde 24.8, yaralanmayla sonuçlanan kazaların yüzde 20, toplam trafik kazalarının yüzde 12.4 azalacağının öngörüldüğünü söyledi.

Türkiye'de 2006 yılının 11 aylık döneminde meydana gelen trafik kazalarında 3 bin 74 kişinin yaşamını yitirdiğini, 24 binden fazla kişinin yaralandığını ve 715 bin YTL'lik maddi hasarın oluştuğunu ifade eden Uslu, ''Bu uygulama, AB sürecinde Türkiye'nin önüne getirilecek bir uygulamadır'' dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, 1998 yılında şehir dışı yollarda gündüz farı konusunda tavsiye kararı alındığını ancak, yasal dayanağı olmadığı için zaman içinde uygulamadan vazgeçildiğini ifade etti.

-''BU ELEKLE SU TAŞINMAZ''-

Tasarı üzerinde görüşlerini dile getiren milletvekilleri, halen TBMM Genel Kurulu gündeminde 103 maddelik Karayolları Trafik Kanununda değişiklik öngören yasa tasarısı bulunduğunu hatırlatarak, kanunda parça parça değişiklik yapılmasının yanlış olduğuna işaret etti.

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, Karayolları Trafik Kanununda yapılacak değişikliğin bütünlük içinde ele alınması gerektiğini belirterek, ''Trafikte çok sorun var. Karayollarının durumunun iyileştirilmesi ve belli bir standarda kavuşturulması gerekiyor. Ancak bu konuda, böyle perakende anlayışla verilen yasa tekliflerini yasalaştırarak kendimizi tatmin ediyoruz'' dedi.

AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder, aynı görüşe katıldığını, yeni bir yasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Bu elekle su taşınmaz. Heyet oluşturularak yurtdışında inceleme yapılsın ve yeni bir yasa için çalışılsın'' diye konuştu.

CHP Sivas Milletvekili Nurettin Sözen, Hükümetin tasarıyı geri çekmesini istedi.

-NOTERLERİN YETKİSİ TARTIŞILDI-

Tasarıyla, motorlu araç tescili ve sürücü belgesi verme işlemlerinin tek bir merkezden yapılmasına yönelik değişiklik yapıldığına işaret eden Sözen, noterlerin ve iş takipçilerinin devreden çıkarılmak istendiğini kaydetti. Meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin zayıflatılmak istendiğini savunan Sözen, ''Bu kuruluşlar iş kapasitelerine göre eleman istihdam ediyorlar. Bunların kayıpları nasıl telafi edilecek? Böyle bir şey olamaz'' dedi.

AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Kurt'un, işlemin bugüne kadar noterler tarafından yapıldığını ve herhangi bir aksaklık olmadığını belirterek, ''Bir şikayet olmadığı halde değişikliğin araya sokuşturulmasını anlamıyorum'' demesi üzerine Komisyon Başkanı Ziyaeddin Akbulut, düzenlenmenin hükümet tasarısı olduğunu hatırlatarak, sözlerini düzeltmesini istedi. Kurt, yapılmak istenen değişikliğin gerçeğe uygun olmadığını ileri sürdü.

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, motorlu araç tescilinin özel sektöre devredilmek istendiğini belirterek, ''Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) yerine, her köşe başında açılacak bürolar eliyle bu işlem yapılırsa sahteciliğe zemin hazırlanır'' dedi.

Yeni otomobil satın alan bir kişinin, vekaletname vermesi halinde araç tescili ile ilgili işlemlerin otomobili şirketi tarafından yapıldığına, yeni sistemde bunun devam edeceğine işaret eden Kesimoğlu, bunun da örtülü olarak iş takipçiliği anlamına geldiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, elektronik ortamda yapılması öngörülen yeni sistemle ilgili sunum yaptı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, dünyanın hiçbir yerinde vasıfsız insanların iç takipçiliği yapmadığını ifade etti. Noterlerin basit ve küçük işlemler yerine daha karmaşık ve kapsamlı işlemleri yapması gerektiğini anlatan Şarbak, çağdaş ülkelerde elektronik ortamdan yararlanılarak kullanılan yöntemin Türkiye'de de kullanılabileceğini kaydetti. Şarbak, noterler ve iş takipçilerinin konuyla ilgili yetkilerini korumak istediğini ifade etti.

Konuşmaların ardından tasarı, alt komisyona sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber