Danıştay: Hastayı görmeden rapor veren doktor yargılanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 1. Dairesi, hakkında soruşturma açılan şüpheliyi görmeden hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve hiperkolesterolemi (yüksek kolesterol) tanısı konularak sağlık kurulu raporu düzenleyen öğretim üyesi doktorların ?görevi kötüye kullanma? suçundan yargılanmalarına karar verdi.

Hakkında ?kamu kurumunu dolandırmak ve resmi evrakta sahtekarlık? suçlarından soruşturma açılan Şevket Sadıç'a, Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesince, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol tanısı konularak sağlık kurulu raporu düzenlendi.

Sadıç, savcılık ifadesinde, hiç bir sağlık kuruluşuna müracaat etmediği halde Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesince eşi ve kendisi için rapor düzenlendiğini belirtti.

Bu ifade üzerine, hastane Başhekimi Hakan Gemalmaz ile öğretim üyeleri Tarkan Tekten, Alper Onbaşılı ve Ceyhun Ceyhan hakkında, ?hastayı görmeden, muayene ve tetkikleri yapılmadan sağlık kurulu raporu düzenledikleri? iddiasıyla Aydın Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Başsavcılıkça görevsizlik verilen dosya, soruşturma açılması için Adnan Menderes Üniversitesine gönderildi.

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Yetkili Kurul ise bu kişiler hakkında men-i muhakeme (yargılanmama) kararı verdi.

Başhekim Gemalmaz ve öğretim üyeleri hakkındaki dosya yasa gereği kendiliğinden Danıştay 1. Dairesine geldi.

KARAR

Danıştay 1. Dairesi, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü'nce oluşturulan Yetkili Kurul'un men-i muhakeme kararını bozdu.

Dairenin kararında, Rektörlük soruşturması sırasında, hastaların hastaneye gelmeden sadece sağlık kurulu raporu almaları için hastaneye giriş kayıtlarının yapıldığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol tanısı konularak sağlık kurulu raporu düzenlendiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Kararda, bu nedenle şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerini doğrulayacak ve haklarında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğu vurgulandı.

Daire, bu kişilerin eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun ?görevi kötüye kullanma? başlıklı 257. maddesi gereğince yargılanmalarına, yargılamanın Aydın Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına ve dosyanın Aydın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber