İlk Defa Devlet Memurluğuna Alınma

Sitemizde, bugüne kadar Devlet memurluğuna alınmaya ilişkin çok sayıda dosya yayımlandı. Öyleki, sitemize ilk defa nasıl memuriyete girileceğine dair artık soru gelmemektedir. Biz bu konunun anlaşıldığını düşünürken, Devlet Personel Başkanlığınca bugün yayımlanan Tebliğ'de hala Başbakanlığa, TBMM'ye veya Devlet Personel Başkanlığına bu yönde çok sayıda müracaatın geldiği belirtilmiştir. Bu çerçevede Devlet Personel Başkanlığınca yapılan açıklamayı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 05 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5.6.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "2004/2 sayılı Devlet Memurluğuna Alınma Hakkında Tebliğ" esas alınarak düzenlenmiştir.

"1. İlk Defa Devlet Memurluğuna Alınma

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 50 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Devlet kamu hizmet ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmaları şarttır." hükmüne, ikinci fıkrasında ise; "Sınavların yapılmasına dair usul ve esaslar ile sınava tabi tutulmadan girilebilecek hizmet ve görevler ve bunların tabi olacağı esaslar Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir genel yönetmelikle düzenlenir." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 3.5.2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 7 nci maddesinde; "ÖSYM, KPSS'ye başvuru tarihini ve başvurunun ne şekilde ve nereye yapılacağını Resmi Gazete'de ve Türkiye genelinde yayınlanan en yüksek tirajlı ilk üç gazetede farklı tarihlerde ilan vermek suretiyle duyurur." hükmü, 13 üncü maddesinde; "(A) grubu kadrolarına atama için seçme yapacak kamu kurum ve kuruluşları, yürürlükteki mevzuata uygun olarak açıktan atama izni alınmış kadro ve pozisyonların sayı, sınıf, unvan ve dereceleri ile genel ve kendi mevzuatındaki koşulları ve belirlenen KPSS taban puanını, Resmi Gazete'de ve Türkiye genelinde yayınlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az birinde ilan vermek suretiyle adaylara duyurur." hükmü, 14 üncü maddesinde ise; "Adayların öncelikle bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılacak KPSS'ye girmeleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının belirleyeceği bir taban puanın üzerinde KPSS puanı almış olmaları şarttır." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinde; "Kamu kurum ve kuruluşlarının usulüne uygun olarak açıktan atama izni alınmış ve koşulları belirlenmiş (B) grubu boş kadrolarının sınıf, unvan, derece ve sayısı ile bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adına ÖSYM tarafından ilan edilir..." hükmü, 23 üncü maddesinde ise; "Adaylar, ÖSYM tarafından (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir." hükmü bulunmaktadır.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur olarak istihdam edilmek isteyenlerin, öncelikle Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) katılmaları ve sınav sonucuna göre aldıkları puan doğrultusunda (A) grubu kadrolar için kamu kurum ve kuruluşlarının; (B) grubu kadrolar için ise ÖSYM Başkanlığının ilanlarını takip ederek, bu kamu kurum ve kuruluşlarına veya adı geçen Başkanlığa başvuruda bulunmaları gerekmektedir."


YUKARIDAKİ TEBLİĞ HÜKMÜNE GÖRE

1- Memurluk kadroları KPSS-A ve KPSS-B olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. KPSS-A, müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları ile kaymakam adaylığı kadrolarından; KPSS-B isebu unvanlar dışındaki tüm kadrolardan oluşmaktadır.

2- Hem KPSS-A için hem de KPSS-B için KPSS sınavına girmek gerekmektedir.

3- KPSS-A kadroları için merkezi KPSS sınavından sonra kamu kurumlarının açtığı yazılı ve sözlü sınavlara girmek gerekmektedir. (Bakınız sitemiz KPSS-A ilanları). KPSS-B kadroları için ise KPSS sınavından sonra ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirmelere başvurmak gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber