Sezer'in iade ettiği yasa komisyondan aynen geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 16:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından TBMM'ye kısmen iade edilen, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurulmasını öngören yasa, Tarım ve Köyişleri Komisyonunda değiştirilmeden aynen kabul edildi.

Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi'nin, Cumhurbaşkanı Sezer'in iade gerekçesini, uzun olduğu için okutmadan oylatmak istemesi sırasında CHP Osmaniye Milletvekili Necati Uzdil, gerekçeyle ilgili söz söyleme hakkı bulunup bulunmadığını sordu.

Kirişçi de teamül gereği okutup oylama yapacağını söyleyerek oylamayı gerçekleştirdi. Uzdil, bu kez de usul hakkında söz istedi.

Kirişçi'nin söz vermemesi üzerine Uzdil, "Madem söz vermeyeceksiniz, neden buraya çağırıyorsunuz?" diyerek Komisyonu terk etti. CHP Giresun Milletvekili Mehmet Işık da Uzdil ile Komisyondan çıktı.

BAKAN EKER

Daha sonra gerekçe hakkında görüşlerini dile getiren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Kırsal Kalkınma ve Destekleme Kurumu Başkanının, Tarım Bakanının onayıyla atanmasını öngören yasanın 14. maddesini hazırlarken, benzer kurumları dikkate alarak, kuruluşlarını incelediklerini söyledi.

Türkiye Yatırım ve Destekleme Ajansı kurulmasını öngören yasanın, Temmuz 2006'da Sezer tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Eker, idari

ve mali özerkliğe sahip bu ajans direkt başbakana bağlı olduğu için kurum başkanının, tek imzayla atandığını söyledi. Eker, "Bu yasayı daha önce Sayın Cumhurbaşkanı onaylamış. Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yasasında da bu kurumun başkanı direkt bakana bağlı olduğu için yine tek imzayla atanması öngörüldü. Burada Anayasaya aykırılık söz konusu değildir" diye konuştu. Cumhurbaşkanının itiraz ettiği ikinci konunun, personel ücretlerinin bakan tarafından belirlenmesi olduğunu bildiren Eker, benzer kurumlarda da personel ücretlerinin bakan tarafından belirlendiğini, dolayısıyla burada da Anayasaya aykırılığın söz konusu olmadığını söyledi. Eker, yasada Sezer'in karşı çıktığı üçüncü konunun da bu kurumla ilgili davaların iş mahkemeleri tarafından yürütülmesinin öngörülmesi olduğunu kaydederek,Cumhurbaşkanı tarafından daha önce onaylanarak yürürlüğe giren diğer yasalardan örnek vererek, burada da Anayasaya aykırılık bulunmadığını bildirdi. Eker, şöyle devam etti: "Benzer kuruluşlar örnek alınarak, bu kurumun kuruluşu düzenlenmiştir. Birçok kuruluş bu şekilde kurularak yürürlüğe girmişken, bu kurumla ilgili farklı bir uygulama yapılması, kabul edilir bir durum değildir. Bakanlık merkezimizde çalışan personel sayısı oldukça sınırlıdır. Bu kurumda çalışacak personelin, işinin ehli ve nitelikli personel olması da işin doğası gereğidir. Ayrıca bu kurum, Avrupa Birliği fonlarından bir an evvel yararlanmamızı sağlayacaktır. Kurumun bir an evvel faaliyete geçip, fonlardan yararlanmamızın önünün açılması, Türkiye'nin ulusal çıkarları için gereklidir. Bu nedenlerle yasanın tekrar kabul edilerek yasalaşmasını talep ediyorum." Komisyon Başkanı Kirişçi de AB fonlarından yararlanabilmek için yasanın bir an evvel yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti. Daha sonra yapılan oylamada, yasa aynen kabul edildi. Sezer, AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanacak kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek üzere kurulması öngörülen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yasasını, çalışacak personelin statüsü, hakları ve atanmalarıyla ilgili 14. maddesinin, Anayasanın 89 ve 104. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle kısmen iade etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber