Merkez Bankası'nın anketi sorunlu

Merkez Bankası'nın önceki gün yayınladığı '2018 Beklenti Anketi'nde yer alan spekülatif rakamlar tepki çekti. Uzmanlar, bu tarz yayınlardaki katılımcı büyüklüğü ve profilinin gerçeği ne kadar yansıttığının açıklanması gerektiğini belirtti. Öte yandan, TCMB gibi piyasaların yakından takip ettiği, bir kurum tarafından servis edilen raporların şeffaflığının önemli olduğu vurgulandı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Ocak 2018 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Merkez Bankası'nın anketi sorunlu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) önceki gün yayınladığı '2018 Beklenti Anketi'nin içeriği ve katılımcı profili tartışmalara neden oldu. Türk ekonomisinin son aylarda yakaladığı dinamizmden uzak tahminler tepki çekti. Yeni Şafak'a konuşan uzmanlar, TCMB gibi piyasaların yakından takip ettiği bir kurumun resmi açıklamalar kadar yayınlarına da gereken özeni göstermesi gerektiğini söyledi. Yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye kararını etkileyecek bu tarz anketlerin ciddiyetinin ve şeffaflığının önemli olduğu vurgulandı.

TCMB'nin, 69 katılımcıyla gerçekleştirdiği anket önceki gün açıklanmıştı. Ankette, Orta Vadeli Program'da yüzde 5.5'lik büyüme tahmininin altında bir rakama yani yüzde 4,6'ya yer veriliyor. Bir önceki anket döneminde 4,1534 olan yıl sonu dolar/TL beklentisi de, Merkez'in bu anket döneminde 4,1156'ya geriledi. Bu rakamın da genel beklentilerin çok üzerinde yer alması dikkat çekti.

Mesude Demirhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber