Mobilde 'güç' sarhoşu olduk

Sosyal medya ve internet kullanımındaki artış telefonların şarj sürelerini kısaltınca, telefon başına düşen taşınabilir batarya sayısı 1.5'e çıktı. Yılda 12 milyon telefon satılan Türkiye'de geçen yıl 20 milyona yakın taşınabilir şarj cihazı ithal edildi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 04 Şubat 2018 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mobilde 'güç' sarhoşu olduk

Yıllık ortalama 12 milyon cep telefonunun satıldığı Türkiye, artan akıllı telefon mobil internet kullanımıyla yılda 19 milyonu aşkın taşınabilir şarj cihazı ithalatı yapar hale geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2017'de gerçekleştirilen 19.3 milyon adet taşınabilir şarj cihazı ithalatına 75.9 milyon dolar (284.6 milyon TL) harcandı. Bu dönemde, cihaz başına ithalat fiyatı da yaklaşık dolar (15 TL) olarak kayda geçti.

Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, rakamlar göz önüne alındığında, Türkiye'de her cep telefonu sahibine 1.5 taşınabilir şarj cihazı düştüğü görülüyor. Uzmanlar, kişi başına 1'den çok taşınabilir batarya düşmesinin birden çok sebebi olduğunu vurguluyor. Buna göre, artan sosyal medya kullanımı, mobil alışverişin yaygınlaşması ve diğer akıllı telefon uygulamalarına karşı ilginin de yükselişi, telefonların şarj sürelerini kısaltıyor.

Hal böyle olunca da, gündelik hayatın en büyük sorunlarından birine çözüm olarak taşınabilir şarj cihazları kullanıcıların imdadına yetişiyor. Teknoloji marketlerde ve online alışveriş sitelerinde fiyatları 10-250 TL arasında değişen bu cihazların, ortalama satış fiyatları 130 TL olarak kabul edildiğinde ise, Türkiye 'powerbank' pazarının büyüklüğü yaklaşık 2.5 milyar lirayı buluyor.

DÜNYA 15 MİLYAR DOLAR HARCIYOR

Araştırma şirketi Visiongain'in raporuna göre dünya powerbank pazarının büyüklüğü 2017'de 15.1 milyar doları (56.6 milyar TL) bulmuş durumda. Rakamlara göre, Türkiye'nin taşınabilir şarj cihazı pazarı büyüklüğünün dünyanın yüzde 4'ü kadar olduğu görülüyor. 5 yıl içinde yüzde 20'den fazla büyümesi beklenen küresel pazarın, 2022 yılında toplam büyüklüğünün 29.5 milyar dolara (110.6 milyar TL) ulaşacağı tahmin ediliyor.

15 TL'YE İTHAL EDİLİYOR, 115 TL KAR BIRAKIYOR

TÜİK verilerine göre, taşınabilir şarj cihazlarının ithalat birim fiyatı yaklaşık 15 TL (4 dolar) olarak karşımıza çıkıyor. Online alışveriş siteleri ve teknoloji perakendecilerinde 10 250 TL arasında değişen fiyat etiketiyle satışa sunulan bu cihazların, ortalama satış fiyatı 130 lira olarak ele alındığında ise, cihaz başına elde edilen karın yaklaşık 115 liraya ulaştığı anlaşılıyor.

EN YAYGINI 2000 MAH'LER

Lityum-ion'dan üretilen taşınabilir bataryalar, miliamper/ saat (mAh) değerinin yüksekliği ile doğru orantılı olarak pil ömrü sunuyor. Piyasada fiyatlarının uygunluğu sebebiyle yaygın olarak 2000 mAh'lik bataryalar satışa sunulsa da, 5000 ve 10000 mAh'lik taşınabilir şarj cihazları da alıcı buluyor.

FİYATI ÇİN İLE DÜŞTÜ, PROMOSYON ÜRÜN OLDU

90'lı yıllardan beri küresel bir problem olarak karşımıza çıkan telefonların şarj sürelerinin kısalığı, cep telefonlarının akıllı telefonlara evrilmesiyle de artarak günümüze kadar ulaştı. Bu duruma çözüm sunma amacıyla ilk kez on yıl önce akıllı telefonlar ile aynı boyutlarda üretilen taşınabilir bataryalar ise, kullanıcıların imdadına yetişti.

2010'lu yılların başında ender rastlanan ve fiyatları oldukça yüksek olan bu cihazların satış fiyatları, üretimlerinin Çin'e kaymasıyla zaman içinde çok düşük rakamlara geriledi. Bunun sonucunda da, 'powerbank' olarak adlandırılan bu harici bataryalar şirketlerin ücretsiz dağıttığı birer promosyon malzemesine dönüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber