Danıştay eski üyesi Orhan Boyraz hakim karşısına çıktı

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2018 18:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay eski üyesi Orhan Boyraz hakim karşısına çıktı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, Kahramanmaraş'ta saklandığı babasına ait bağ evinde yakalanan eski Danıştay üyesi Orhan Boyraz hakim karşısına çıktı.

Duruşmada, sanık hakkındaki iddianame okundu.

İddianamede, sanığın örgütün talimatıyla Danıştay üyeliğine seçildiği, örgütün çeşitli adlar altında düzenlediği toplantılarına katıldığı, örgüt talimatıyla kararlar verdiği, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu, stratejisi ve amaçları doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği belirtildi.

Savunma için söz verilen Boyraz, suçlamaları reddetti.

Danıştaya üye seçimin hangi şartlarda gerçekleştiğini ve hangi pazarlıkların yapıldığını bilmesinin mümkün olmadığını savunan Boyraz, suçlamanın soyut olduğunu öne sürdü. Boyraz, sicilinin düşük, yaşının genç olmasının Danıştay üyeliğine seçilmesine engel teşkil etmediğini söyledi.

Malatya İdare Mahkemesi Başkanlığı yaptığı, belli bir tecrübesi bulunduğu için Danıştayda İdari Dava Daireleri Kurulunda görevlendirildiğini öne süren Boyraz, örgüt talimatıyla karar vermesinin mümkün olmadığını savundu.

Sanık Boyraz, "iki gün eğitime gelmediği" gerekçesiyle görevine son verilen hakim adayı Gülay Tezcan'ın açtığı davanın örgütün talimatıyla Danıştay tarafından reddedildiği iddiasını da kabul etmedi.

Kanuna göre memurların 10 gün mazeretsiz işe gelmemesi halinde görevine son verileceğinin düzenlendiğini anlatan Boyraz, mevzuata göre karar verdiklerini ileri sürdü.

Eski Danıştay üyesi Vahit Bektaş'ın, aynı sohbet grubunda bulunduklarına yönelik ifadelerini de kabul etmeyen Boyraz, Danıştaya yeni seçildiklerinde Hakimevi ya da bazı restoranlarda yemekler düzenlendiğini ancak sohbet toplantılarına katılmadığını savundu.

Orhan Boyraz, "Kesinlikle Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen hiçbir suçu işleme saikiyle hiçbir örgütün içinde yer almadım. Suçlamalar soyuttur, kabul etmiyorum. Tahliyemi istiyorum." dedi.

Mahkeme Başkanı Burhan Karaloğlu, sanığa "15 Temmuz darbe girişimi öncesini de biliyorsun. Bu gelinen sürece baktığında bu yapıyla ilgili ne düşünüyorsun. Sence 15 Temmuz darbe girişimini kim yaptı?" sorusunu yöneltti.

Sanık Boyraz'ın, "Bu yapının 15 Temmuz darbe girişimiyle örgüt olduğu ortaya çıktı." yanıtını vermesi üzerine Karaloğlu, "Örgütün ismini söylemekle ilgili bir çekinceniz mi var?" diye sordu. Boyraz, "Yok efendim, FETÖ/PDY." ifadesini kullandı.

Kaçarken yakalandığı hatırlatılarak, nasıl yakalandığı sorulan Boyraz, "Orası bir köy evidir. Arka kapıdan gelmişler, ben de ön kapıya çıkmıştım, kaçma niyetim yoktu." savunmasını yaptı.

Cumhuriyet Savcısı Mutahhar Keleşoğlu ise sanığa, tutanaklara göre hakim adayı Tezcan'ın 10 gün değil 2 gün mazeretsiz göreve gelmediğini hatırlatarak, bunun bir müeyyidesinin olup olmadığını sordu.

Sanık Boyraz, "Kanuna göre 10 gün ama yönetmelikte mutlaka ayrı bir düzenleme vardır, ona göre karar vermişizdir." diye konuştu.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talebi reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık hakkında ifade veren eski Danıştay üyeleri Hamza Eyidemir, Vahit Bektaş, eski HSYK üyesi İbrahim Okur ve eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ile Ankara İdare Mahkemesi Başkanı Abdullah Şahin'in tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 24 Mayıs'a bırakılması kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber