TCDD ve Bağlı Ortaklıkları Personelinin Görevde Yükselme Yönetmeliği yayımlandı

Haber Giriş : 12 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Bağlı Ortaklıkları Personelinin Görevde Yükselme

Esaslarına Dair Yönetmelik

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç,Kapsam,Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri esas alınarak TCDD ve Bağlı Ortaklıklarında çalışanların görevde yükselmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

 

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, TCDD ve Bağlı Ortaklıklarında memur ve sözleşmeli statüde görev yapanlardan görevde yükselmeye tabi olanları kapsar.

 

Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde kararnameler ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Yürürlüğe Konulan Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;

 

Kuruluş

:

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesini(TCDD),

 

Bağlı Ortaklık

 :

TCDD Genel Müdürlüğüne bağlı Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş., Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. Genel Müdürlüklerini,

 

Genel Müdürlük

:

TCDD Genel Müdürlüğünü,

 

Genel Müdür

:

TCDD Genel Müdürünü,

 

Görevde Yükselme

:

Kuruluş ve Bağlı Ortaklıklar personelinin bulunduğu görevden, teşkilatın hiyerarşik yapısına göre aynı veya başka hizmet sınıfında üst görevlere yapılacak atamaları,

 

Aynı Düzey Görev

:

Kuruluş ve Bağlı Ortaklıkların hiyerarşik yapısı içerisinde görev, yetki ve sorumluluk bakımından benzerlik gösteren görevleri,

 

Üst Görev

:

Kuruluş ve Bağlı Ortaklıkların hiyerarşik yapısı içerisinde görev, yetki ve sorumluluk bakımından üst kademelerdeki görevleri,

 

Alt Görev

 :

Kuruluş ve Bağlı Ortaklıkların hiyerarşik yapısı içerisinde görev, yetki ve sorumluluk bakımından alt kademelerdeki görevleri,

 

Görevde Yükselme Eğitimi

:

Görevde yükselmeye ilişkin olarak Kuruluşça görevlerin özelliklerine göre verilecek hizmet içi eğitimi,

 

Görevde Yükselme Sınavı

:

Görevde yükselme eğitimini tamamlamış olanlar için ÖSYM veya MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezine yaptırılacak sınavı;

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Görevde Yükselmeye İlişkin Esaslar

 

Kadro ve Pozisyonların Belirlenmesi

Madde 5- Bu Yönetmelik kapsamına giren kadro ve pozisyonların adetleri, Daire Başkanlıkları, Bölge Müdürlükleri, Liman İşletme ve Fabrika Müdürlükleri ile Hastane Başhekimliklerinin ihtiyaçları, kadro ve pozisyon imkanları ile teşkilat şemaları dikkate alınarak Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığının teklifi ve TCDD Genel Müdürünün onayı ile belirlenir.

Bağlı Ortaklıkların kadro ve pozisyon ihtiyaçları Bağlı Ortaklık Genel Müdürünce belirlenir.

 

Kadro ve Pozisyonların Tahsisi

Madde 6- 5 inci maddede öngörülen esaslar çerçevesinde belirlenen kadro ve pozisyonların Daire Başkanlığı, Bölge Müdürlüğü, Liman İşletme ve Fabrika Müdürlüğü ile Hastane Başhekimliklerine tahsisi her yıl bir Genel Müdür onayı ile yapılır.

Tahsis edilen kadro ve pozisyonların kullanılacağı birimlerin belirlenmesi Daire Başkanı, Bölge Müdürü, Liman İşletme ve Fabrika Müdürü ile Hastane başhekimleri yetkisindedir.

Genel Müdürlük emri ile tahsis edilen kadro ve pozisyon sayısının üzerinde teklif yapılamaz. (Yıl içinde herhangi bir nedenle boşalacak kadro ve pozisyonlara yapılacak unvan yükselmeleri bu hüküm dışındadır.)

Bağlı Ortaklık kadro ve pozisyonlarının kullanılacağı birimlerin belirlenmesi, Bağlı Ortaklık Genel Müdürünün yetkisindedir.

 

Hizmet Grupları

Madde 7- Bu Yönetmeliğe tabi Kuruluş ve Bağlı Ortaklık personeli aşağıdaki hizmet gruplarına ayrılmıştır:

 

A) Yönetim Hizmetleri Grubu

1-İşletme Müdürü, Liman İşletme Müdürü, Fabrika Müdürü, Proje Müdürü, Liman İşletme Müdür Yardımcısı, Fabrika Müdür Yardımcısı, Merkez Mali İşler Müdürü, Müdür, Şube Müdürü, Başmühendis, Servis Müdür Yardımcısı, Merkez Mali işler Müdür Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Müdürü,

2-Müdür Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Müdür Yardımcısı,

3-Amir, Amir Yardımcısı, Gar Şefi, Şef, İstasyon Şefi, İtfaiye Şefi, Tren Şefi.

 

B) İdari Hizmetler Grubu

1- Eğitim Uzmanı, Öğretmen,Uzman, Başkontrolör,Kontrolör, Dispeyçer,

2- Kontrolör Yardımcısı, Uzman Yardımcısı,Şef Yardımcısı, Repartitör, Mütercim, Kaptan,

3- Ambar Memuru, Sayman , Manevracı, Enformasyon Memuru,Gişe Memuru , Haberleşme Memuru, Puvantör, Hareket Memuru, Veznedar, Muhasebeci, Çocuk Eğitimcisi, Daktiloğraf, Memur Hostes, Sekreter, Mutemet, Şoför, İş Makinası Sürücüsü, Pazarlamacı, İtfaiyeci, İtfaiye Eri, Kasiyer, Makasçı, Gardfren, Kondoktör, Santral Memuru, Satınalma Memuru.

 

C) Bilgi İşlem Grubu

1- Çözümleyici,

2- Programcı,

3- Programcı Yardımcısı, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni.

 

D) Teknik Hizmetler Grubu

1-Teknik Şef, Teknik Uzman,Teknik Şube Müdür Yardımcısı, Teknik Amir, Teknik Şef Yardımcısı,

2-Mühendis, Mimar, Fizikçi, Jeolog, Kimyager, İstatistikçi, Matematikçi, Şehir Plancısı, Ekonomist,

3- Tekniker,

4- Makinist, Başmakinist, Teknisyen, Konstrüktör, Desinatör, Revizör, Topoğraf, Sürveyan, Teknik Ressam, Cer Muayene Memuru .

 

E) Sağlık Hizmetleri Grubu

1- Eczacı , Uzman Tabip, Diş Tabibi, Tabip,

2- Biyolog, Diyetisyen, Psikolog, Fizyoterapist,

3- Başhemşire, Hemşire, Ebe, Sağlık Teknisyeni, Laborant, Sağlık Memuru.

 

F) Koruma ve Güvenlik Grubu

1- Koruma ve Güvenlik Amiri, Koruma ve Güvenlik Amir Yardımcısı,

2- Koruma ve Güvenlik Şefi, Koruma ve Güvenlik Grup Şefi,

3- Koruma ve Güvenlik Görevlisi.

 

G) Yardımcı Hizmetler Grubu

Teknisyen Yardımcısı, Bekçi, Dağıtıcı, Aşçı, Hizmetli, Sağlık Teknisyen Yardımcısı.

 

Öğrenim Düzeyi

Madde 8- Kuruluş ve Bağlı Ortaklık personelinin bu Yönetmelik kapsamındaki görevlere atanabilmesi için gerekli olan öğrenim düzeyleri Yönetmelik ekindeki listede belirtilmiştir.

 

Hizmet Süresi

Madde 9- Kuruluş ve Bağlı Ortaklık personelinin görevde yükselmelerinin yapılabilmesi için bu Yönetmelik ekindeki listede belirtilen unvanların gerektirdiği süre kadar bulunduğu Kurumda veya diğer Kurumlarda alt görevlerde çalışmış olmaları şarttır.

Görevde yükselmeye tabi ünvanlara yapılacak atamalarda atanılacak görevin niteliği itibariyle aranılacak hizmet süresi 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre Kuruluş ve Bağlı Ortaklıklarda ve diğer kurumlarda geçen süreler dikkate alınarak belirlenir. Bu sürenin en az 2 yılının Kuruluş ve Bağlı Ortaklıkta geçmiş olması şartı aranır.

 

Sicil ve Disiplin

Madde 10- Bu Yönetmelikte belirtilen üst görevlere yapılacak atamalarda; son 3 yıllık sicil notu ortalamasının 70, son yıl sicil notu ortalamasının da 76 puandan aşağı olmaması şartları aranır.

 

Görevde Yükselme Eğitimi

Madde 11- Atama yapmak amacıyla görevde yükselme eğitimi ve sınavı düzenlenecek kadro/pozisyonların sınıfı, ünvanı,derecesi,adedi ve birimine ilişkin bilgiler belirtilerek Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığı tarafından personele eğitim tarihinden en az (1) ay önce, eğitimin yeri ve zamanı ise eğitime katılacaklara en az (15) gün içinde duyurulur.

Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin,görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla,atama yapılacak görevler için,Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin (a),(b),(c),(d),(e) ve (f) bentlerindeki ortak konulardan en az 30 ve (g) bendindeki konulardan en az 45 saat olmak üzere,toplam 75 saat olarak düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programının tamamına katılmaları şarttır.

 

Görevde Yükselme Eğitimine Alınma

Madde 12- Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı atama yapılacak boş kadro/pozisyon sayısının (2) katını geçemez.(2) katından az istekli bulunması halinde ise durumu uygun olan bütün personelin eğitimine alınması sağlanır. Duyurulan kadro/pozisyon sayısının (2) katından fazla personelin başvurması halinde Ek-1 Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere kadro/pozisyon sayısının (2) katı kadar personel belirlenerek eğitimine alınır.

Daha önce görevde yükselme eğitimine katılmış ancak görevde yükselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olan personele aynı veya benzer görev ünvanları için düzenlenecek müteakip görevde yükselme sınavına katılabilmeleri için, bu ünvanlarla ilgili düzenlenecek görevde yükselme eğitimine alınmasına ilişkin bütün usul ve esaslar uygulanır.

 

Görevde Yükselme Eğitiminin Konuları

Madde 13- Görevde yükselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar:

a) TC Anayasası;

1) Genel Esaslar,

2) Temel Hak ve Ödevler,

3) Devletin Temel Organları,

b) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Ulusal Güvenlik,

c) Devlet Teşkilatı ile ilgili mevzuat,

d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,

e) Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,

f) Halkla ilişkiler ve davranış kuralları,

g) Kuruluş ve Bağlı Ortaklıklarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konular.

Kuruluş ve Bağlı Ortaklıklarca düzenlenecek eğitim programlarında (g) bendinde belirtilenlere ilişkin eğitimin ağırlığı % 60'ın altında olamaz.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Görevde Yükselme Sınav Esasları

 

Sınav Şartı

Madde 14- Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere atanabilmeleri için görevde yükselme sınavına katılarak başarılı olmaları şarttır.

Yapılan sınav sonucunda başarılı olanlar arasından sınavda başarı sıralamasına göre boş kadro ve pozisyon sayısı kadar atama yapılır. Sınav sonuçları aynı görev için yapılacak bir sonraki sınava kadar geçerlidir.

Sınavın Şekli

Madde 15- Görevde yükselme sınavı, eğitimin tamamlanmasını müteakip yazılı olarak yapılır. Sınavlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezine yaptırılır.

Sınavda 100 üzerinden 70 puan alanlar başarılı sayılırlar.

Sınav Kurulu ve Görevleri

Madde 16- Kuruluşça yaptırılacak yazılı sınava ilişkin görevde yükselme işlemlerini yürütmek üzere 5 kişiden oluşacak sınav kurulu teşkil edilir. Sınav kurulu atamaya yetkili amir veya görevlendireceği kişinin başkanlığında personel birimi ve/veya eğitim birimi temsilcileri ile atamaya yetkili amirce belirlenecek diğer üyelerden teşekkül eder. Bağlı Ortaklık personelini de kapsayan sınavlarda sınav kuruluna ilgili Bağlı Ortaklıkça belirlenecek bir üye katılır. Sınav kurulunu teşkil eden üyeler görevde yükselme sınavına alınacak personelden öğrenim ve bulundukları unvanlar itibariyle daha düşük seviyede olamazlar.

Sınav kurulunun başkan ve üyelerinin görevde yükselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.

Sınav kurulu Kuruluşça yapılacak eğitime ilişkin görevde yükselme sınavında sorulacak soruların bilgi kaynağının hazırlanması, sınav sonuçlarının ilanı, yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve bu konuya ilişkin diğer işleri yürütür.

Sınav kurulunun Sekreterya hizmetleri Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

 

Sınav Sonuçlarının Açıklanması

Madde 17- Sınav kurulu sınav sonuçlarını sınavın sonuçlandığı tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir.

Sınav Belgelerinin Saklanması

Madde 18- Sınavlarda başarı gösterenlerin sınavla ilgili belgeleri ilgililerin özlük ve sicil dosyalarında, başarı gösteremeyenlerin belgeleri ise 1 yıl süreyle veya bir sonraki sınava kadar Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığı arşivinde saklanır.

Sınav Sonuçlarına İtiraz

Madde 19- Sınava katılanlar, sonuçların ilan edilmesinden itibaren 10 gün içinde sınavı yapan kurula yazılı olarak itiraz edebilirler. İtirazlar 10 gün içinde karara bağlanır ve ilgililere bildirilir.

Sınavı Kazananların Atanması

Madde 20- Görevde yükselme sınavını kazananlar boş kadrolara veya pozisyonlara başarı sırasına göre azami 3 ay içerisinde atanırlar. Görevde Yükselme sınavı sonunda alınan puanların eşit olması halinde atama yapılacak personel ekli formdaki puanlama esas alınarak tespit edilir.

 

Göreve Başlamayanlar

Madde 21- Atamaları yapılanlardan geçerli mazereti olmadan süresi içinde göreve başlamayanların veya atama isteminden vazgeçenlerin atamaları ve sınavın bunlara ilişkin sonuçları iptal edilir. Bu durumda bulunan personel kazandığı sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl içinde aynı unvan için yeniden yapılacak olan görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılamaz.

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

 

Hizmet Grupları Arasında ve Aynı Grupta Geçişler

Madde 22- Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen hizmet grupları ile aynı grup içindeki 1,2 ,3 ve 4.alt gruplar arasındaki geçişler görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabidir. B,C, D,E ve F gruplarının 1 inci alt grubundaki ünvanlarda bulunanlar görevde yükselme eğitimi ve sınavını başarmak ve Ek-1 de yer alan diğer şartları taşımak koşulu ile A-Yönetim Hizmetleri Grubundaki görevlere atanabilirler.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi ünvanında bulunanlar Ek-1'de yer alan diğer şartları taşımak koşulu ile B) İdari Hizmetler Grubu 3 üncü sırasında yer alan ünvanlara eğitim ve sınav şartı aranmaksızın atanabilirler.

Kendi isteğiyle alt hizmet gruplarında yer alan görevlere yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Özelleştirilen Kuruluşlardan Atama

Madde 23- 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 22 nci maddesi uyarınca ilk defa eşit pozisyonlara veya eşit dereceli kadrolara yapılan atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz. Ancak bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde yer alan 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendine göre yapılacak atamalarla ilgili hükümler saklıdır.

Kazanılmış Haklar

Madde 24- a) Bu Yönetmelik kapsamına giren ünvanları kazanmış olanların hakları saklıdır.

b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından Kuruluş ve Bağlı Ortaklıklara yapılan atamalarda personelin eski işyerinde bu Yönetmelikte belirtilen veya benzeri unvanlarda geçirdikleri sürelerle ilgili kazanılmış hakları saklıdır.

 

Özel Hükümler

Madde 25- a) Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında Yüksek Öğrenim

üstü ?Master? derecesi almış olanlarla meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlar ve ?Kamu Personeli Dil Sınavı? nda (A) düzeyinde başarılı olanlar bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere öngörülen asgari hizmet süresinden 1 yıl önce atanabilirler.

b)Bu Yönetmelikte belirtilen hizmet sürelerinin uygulanmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümleri saklıdır.

c)Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak Bağlı Ortaklık personelinin görevde yükselme mahiyetindeki atamalarına Bağlı Ortaklık Genel Müdürü yetkilidir.

 

Hüküm Bulunmayan Haller

Madde 26- Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 15/3/1999 tarihli ve 99/12647

sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri gereğince işlem yapılır.

 

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

Madde 27- 1/8/2001 tarihli ve 24480 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ?Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ve Bağlı Ortaklıkları Personelinin Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik? yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Geçici Madde 1- 21/2/2001 tarihinde görevde bulunanlardan 2 yıllık yüksek öğrenim görenler diğer koşullara sahip oldukları takdirde 8 inci maddenin uygulanması bakımından 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler.

 

Geçici Madde 2- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce eski yönetmelikler uyarınca öngörülen eğitim programlarını ve yapılan sınavı kazananların hakları saklıdır.

 

Yürürlük

Madde 28- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

Madde 29- Bu Yönetmelik hükümlerini TCDD Genel Müdürü yürütür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber